Alegeti-o-masina-de-sudat-in-functie-de-nevoile-tale

Alegeti o masina de sudat in functie de nevoile tale

Asigurare? Avion rus sau servicii sociale? Dar nu! Aceste acronime sunt abrevierile anglo-saxone pentru procedurile de sudare care genereaza un arc electric! Aveti de gand sa restaurati o masina? Sa construiesti porti din fier forjat? Sa faci o remorca?

Fie ca aveti de-a face cu otel de calitate inferioara, otel special, otel inoxidabil sau aluminiu, una dintre aceste metode de sudare este pentru tine. Asamblarea cu sudare creeaza structuri fixe si solide, cu conditia sa se utilizeze masina de sudat adecvata.

Astazi exista pe piata o gama foarte larga de masini de sudat specifice. In functie de bugetul dvs. sau de utilizarea pe care doriti sa o faceti, aparatele de sudura MMA, MIG sau TIG sunt pentru tine!

Fara a uita instrumentele de siguranta necesare pentru o buna executie a lucrarii. Descoperirea universului sudurii este o adevarata scufundare intr-un tinut necunoscut.

Descrierea unei masini de sudat

Pe scurt, o masina de sudat este un transformator ventilat sofisticat care transforma curentul alternativ de 220 V al casei in curent continuu la amperaje variabile in functie de intensitatea aleasa pentru sudare.

Un potentiometru (buton mic care poate fi rotit dupa bunul plac) va permite sa rafinati reglajul (si sa modificati amperajul).

Doi conectori la polii pozitivi si negativi:

  • unul pentru suportul electrodului;
  • una pentru masa.

MMA Inverter, masina de sudat ideala pentru incepatori

Cu totii i-am cunoscut pe sudorii aceia mari. Exista inca o gama de masini de sudat cu arc, cu aprindere moale.

Daca sunteti incepator, mergeti direct la invertorul MMA. Noua generatie a acestor masini de sudat este un alt univers. Recomandarea noastra este sa intrii aici pentru a gasi masina potrivita: https://www.cpxmaster.ro/generator/echipamente-sudura.

Prezentarea sudurii semi-automate

Un proces de sudare care implica un arc electric, care la randul sau duce la topirea unui metal de sprijin situat intr-o bobina in interiorul sau deasupra masinii de sudat si care curge la viteza stabilita la nivelul tortei.

Firul de sudura contine un flux care regleaza topirea acestuia in momentul sudarii, fara a fi nevoie de gaz. Fuziunea firului care inlocuieste electrodul permite asamblarea pieselor metalice.

Patrunderea (adancimea topirii) depinde de viteza de alunecare si de amperajul ales. Torta poate fi impinsa (penetrare mai mare) sau trasa (fir mai subtire); vor fi amplasate foarte aproape de metal.

Exista bobine de sarma de sudura cu un diametru de la 0,8 mm (uneori 0,6 mm) pana la maximum 3,2 mm pentru masinile de sudat profesionale. Adesea masinile de sudat sunt pre-echipate cu MIG MAG. Criteriile de selectie care trebuie respectate in functie de proiectul de sudare:

  • tensiunea pe care o aveti (220 v monofazat sau 380 v trifazat);
  • intensitatea in amperi in functie de grosimile de sudat;
  • diametrul firului si capacitatea de stocare a bobinei;
  • calitatea rolelor role (importanta pentru alunecarea firului);

Operatiune

Sudare semi-automata, care foloseste bobine de sarma cu miez complet. Principiul este acelasi ca si in cazul semiautomatului cu sarma de sudura, cu exceptia faptului ca un gaz inert sau activ este difuzat la nivelul sudarii prin intermediul tortei.

Acest gaz protejeaza sudura de coroziune, confera stabilitate arcului si imbunatateste aspectul sudurii. In functie de alegerea gazului, otelul si otelul inoxidabil pot fi sudate.

Alte informatii despre masinile de sudura

Exista multe procese de sudare din care sa alegeti – dar niciun proces de sudare unic nu este potrivit pentru toate aplicatiile. Este esential sa luati in considerare abilitatile de sudare, procesele de baza disponibile si capacitatile si avantajele fiecaruia pentru a determina care proces este cel mai potrivit pentru nevoile si aplicatiile dvs.

Sudare MIG / gaz cu arc metalic (GMAW) –  sudorii MIG folosesc un electrod de sudare cu sarma pe o bobina alimentata automat la o viteza preselectata constanta.

Arcul, creat de un curent electric intre metalul de baza si sarma, topeste firul si il uneste cu baza, producand o sudura de inalta rezistenta, cu aspect deosebit si cu putina nevoie de curatare. Sudarea MIG este curata si usoara si poate fi utilizata pe metale subtiri sau groase.

Similar cu MIG, sudarea cu arc cu flux (FCAW) * este un proces de alimentare cu sarma, dar difera prin faptul ca FCAW auto-ecranat nu necesita gaz de protectie. In schimb, firul cu miez de flux protejeaza arcul de contaminare.

Aceasta este o abordare simpla si eficienta, in special atunci cand sudati in aer liber, in conditii de vant sau pe materiale murdare. FCAW este utilizat pe scara larga in constructii datorita vitezei sale mari de portabilitate.

MIG si sudarea cu miez de flux sunt usor de invatat si pot crea suduri extrem de curate pe otel, aluminiu si inox. Ambele procese au capacitatea de a sudura materiale subtiri de calibru 26.

Sudare cu arc Tungsten cu gaz (GTAW) –  Acest proces de sudare cu arc utilizeaza un electrod de tungsten neconsumabil pentru a produce sudura.

Zona de sudura este protejata de contaminarea atmosferica prin gaz de protectie (de obicei argon) si metal de umplere, desi unele suduri, cunoscute sub numele de suduri autogene, nu necesita acest lucru.

O sursa de alimentare cu curent constant produce energie care este condusa de-a lungul arcului printr-o coloana de vapori puternic ionizati de gaz si metal, cunoscuta sub numele de plasma. Sudare TIG

Procesul ofera operatorului un control mai mare asupra sudurii, permitand suduri puternice si de inalta calitate. TIG este relativ mai complex si mai greu de stapanit decat alte procese si este semnificativ mai lent.