Becurile-fluorescente-o-solutie-viabila

Becurile fluorescente – o solutie viabila

Lampile sau becurile fluorescente folosesc doar 25%-30% din energia folosita de becurile incandescente ce asigura aceeasi cantitate de lumina. In acelasi timp, becurile fluorescente au o durata de viata aproape de 10 ori mai lunga ca cele incandescente (intre 7000 si 24.000 de ore).

Daca esti in cautare de becuri LED de cea mai inalta calitate, poti gasi cu usurinta pe Lanterne.ro!

Cele 2 tipuri principale de becuri fluorescente sunt:
•    Compact fluorescent lamps (cfl-urile) sunt gasite in mod comun cu instalatii integrale (cu socket-uri cu tot) la interiorul locuintelor rezidentiale.
•    Tuburile fluorescente (fluorescent tubes) – sunt folosite in general ca si surse de lumina pentru iluminarea garajelor sau pentru a ilumina zone mai mari din spatiile comerciale largi (asa cum ar fi depozitele).

Becurile de tip CFL.

CFL-urile combina eficienta energetica cu iluminarea fluorescenta, avand in acelasi timp usurinta de folosire si popularitatea becurilor incandescente. Instalatiile cu CFL sunt concepute si pentru becurile incandescente, dar consuma cu aproape 75% mai putina energie electrica.

Desi cfl-urile costa ceva mai mult decat becurile incandescente, au o durata de viata de 6 pana la 15 ori mai mare decat acestea (intre 6000 si 15.000 de ore).

Becurile de tip CFL sunt cele mai eficiente energetic dar si din punct de vedere al costurilor cu consumul de energie, numai in zonele in care luminile sunt aprinse lungi perioade de timp si unde perioada de functionare a becului nu este intrerupta.

Veti experimenta economii mai reduse daca veti folosi aceste becuri intemitent, adica daca vor fi pornite si oprite pentru scurte perioade de timp, asa cum ar fi in zonele toaleta (Wc) sau pe holurile interioare, etc.

Deoarece becurile de tip CFL nu necesita inlocuire foarte des, acestea sunt ideale pentru zonele in care se ajunge greu (acoperisuri, camere foarte inalte).

Iluminarea CFL.

Becurile de tip CFL sunt disponibile intr-o varietate mare de stiluri si forme, iar fiecare dintre acestea sunt concepute pentru un scop specific. Marimea si suprafata totala a tubului, determina cata lumina poate produce acesta.

Multe modele sunt concepute in modul “dimmable”, adica li se poate micsora intensitatea luminoasa prin diferite echipamente electrice/electronice de control al intensitatii luminii (regulatoare, telecomenzi, senzori, etc.)

Tipurile comune de CFL includ :

•    Lampile spiralate tip A sau becurile spiralate tip A, sunt becuri care se pot introduce in baze comune de tip Edison (E-26). Acestea pot fi folosite la interiorul locuintelor rezidentiale, in socket-uri standard, concepute initial pentru becurile incandescente.
•    Lampile sau becurile tip glob, sunt similare cu cele spiralate, dar au atasat un glob sau o alta forma decorativa, ce incastreaza lampa in sine. Acestea sunt folosite mai mult in scopuri decorative, unde lampa este vizibila tot timpul, ca de exemplu in interiorul bailor sau pentru iluminarea tavanului.
•    Lampile reflectoare – au deasemenea o baza comuna si sunt concepute sa focuseze lumina pe obiectele aflate direct in fata acestora. Acest timp de lampi sau becuri sunt folosite in instalatii de la interior in general, dar si la exterior, pe post de lampi pentru nocturne (instalatii de nocturna de pe stadioane sau terenuri de sport).