Ce-avantaje-ofera-bibanul-de-mare-pentru-sanatate-si-cum-il-poti-prepara

Ce avantaje ofera bibanul de mare pentru sanatate si cum il poti prepara?

Bibanul contine cantitati variabile de grasime, putand fi considerat ca peste semigras (intre 2 si 10% grasime), sau peste gras (mai mult de 10% grasime), in functie de varietatea si metoda de productie a acestuia.

O sursa de proteine ​​de calitate, ofera si grasimi care sunt benefice pentru sanatate. De asemenea, afiseaza continuturi interesante de vitamine. Pestele este una dintre cele mai bune surse de proteine: contine toti cei noua aminoacizi esentiali pentru organismul nostru.

Aceste proteine ​​joaca un rol cheie in formarea enzimelor digestive, hormonilor si tesuturilor, cum ar fi pielea si oasele. Bibanul contine cantitati mici de acizi grasi mononesaturati si polinesaturati ale caror proprietati benefice asupra sistemului cardiovascular sunt recunoscute pe scara larga.

Ca parte a unei diete variate si echilibrate, consumul regulat al acestuia contribuie la prevenirea cardiovasculara.

Printre acizii sai grasi polinesaturati se numara omega 3: acidul alfa-linolenic, acidul docosapentaenoic si acidul docosahexaenoic. Ele sunt prezente in proportii mult mai mici decat in ​​pestele gras. Se spune ca acesti acizi grasi au, de asemenea, efecte antiinflamatorii, utile in tratamentul patologiilor precum astmul, artrita reumatoida, psoriazisul1 si bolile inflamatorii intestinale.

De asemenea, se crede ca joaca un rol cheie in prevenirea tulburarilor de dispozitie, cum ar fi depresia. Acidul docosahexaenoic este, de asemenea, implicat in dezvoltarea si functionarea creierului, precum si in mentinerea functiilor cognitive si a vederii.

Bibanul furnizeaza in principal proteine

Lipidele sale sunt formate in principal din acizi grasi mononesaturati si polinesaturati, ale caror efecte benefice asupra sanatatii sunt larg recunoscute. Acest peste este o sursa buna de vitamine B, inclusiv B12, B3 sau PP si vitamina D. De asemenea, ofera vitamina E antioxidanta, vitamina A si provitamina A. Carnea sa este bine aprovizionata cu minerale si oligoelemente: potasiu, fosfor, seleniu, fier.

Pestele este probabil unul dintre cele mai benefice alimente pentru oameni. Este o sursa excelenta de proteine ​​si acizi grasi mononesaturati. Aceste proprietati se gasesc atat la pestii marini, cat si la cei de apa dulce, desi dozele variaza.

Dintre pestii de apa dulce putem aminti bibanul. Se gaseste in apele mai mult sau mai putin calme precum iazurile si lacurile, in principal in Europa si Asia. Acest peste se incadreaza in categoria pestelui semigras cand contine intre 2 si 10% grasime, si gras cand aceasta rata se ridica la peste 10%. In plus, este o sursa excelenta de proteine ​​si vitamine.

In bucatarie, bibanul poate fi preparat in multe feluri si poate fi la fel de usor servit ca o masa rapida in timpul saptamanii sau cu o ocazie mai speciala. Datorita delicatetii carnii sale, este un peste foarte popular, care este destul de usor de preparat.

O reteta rapida si usoara de incercat este Fileul de biban de praz cu lamaie cu cartofi si smantana. Poti incerca si un preparat mai echilibrat cu fileul de biban cu legume mici, cu rosii pane. Daca mai ai putin timp, poti incepe sa pregatesti un file de biban pe mousseline de macris sau chiar file de biban in crusta de rosii.

Cum sa prepari biban de mare la tigaie?

Daca vrei sa gatesti biban de mare la tigaie vei avea nevoie pentru el de 1 biban de aproximativ 1 kg, 1 lingurita de ulei, 20 de grame de unt, sare si piper.

Bibanul de mare se fileteaza a fel ca dorada si tot ce trebuie sa faci este sa ai grija sa scoti toate oasele. Din fericire nu are foarte multe deci nu te vei chinui extrem de mult cu acest proces.

Diferenta este ca in cazul bibanului, dupa ce obtii fileurile si indepartezi zona de pe burta, vei ramane cu mai mult din carnea groasa aflata pe spatele pestelui. Fasiile luate de pe burta le poti utiliza la ciorba de peste sau le poti lasa, noi am mentionat ca pot fi scoase pentru a obtine acele bucati de peste perfecte, cum sunt la restaurant. In realitate insa ele pot ramane.

Pentru a praji bibanul in tigaie va trebui sa usuci bine pielea de pe peste cu servetele absorbante de bucatarie si sa pui sare si piper dupa gust. Ulterior, incinge tigaia la foc mediu sre mare si pune pestele in ulei. Poti adauga si cele 20 de grame de unt. Atunci cand untul este topit poti pune pestele in interior, cu pielea in jos pentru a obtine acel strat crocant si savuros.

Ulterior, intoarce pestele putin si pe partea cealalta. Apasa ferm pe el pentru a se praji, dar nu foarte tare astfel incat sa nu il distrugi.

Apasand pe el, vei evita sa se curbeze in timpul prepararii. La un momentdat vei simti ca pestele cedeaza sub apasare si nu mai este nevoie sa fie apasat. Mai pune o data sare si piper si poti sa il scoti din tigaie. Langa el poti pune orice garnitura preferi.