Cum sa cumperi o casa fara surprize

Cum sa cumperi o casa fara surprize?

Cumpararea unei proprietati prin imobiliare Bucuresti este o etapa importanta in viata fiecaruia si necesita luarea unor masuri pentru a evita consecintele care vor afecta finantele familiei pentru o perioada lunga de timp.

In cazul in care se apeleaza la serviciile unei agentii imobiliare, verificarile descrise pot fi efectuate chiar prin intermediul agentiei, dar in cazul unei achizitii directe va fi necesar sa se procedeze personal, de preferinta cu ajutorul biroului notarial care va trebui sa se ocupe de actele de vanzare si de imprumut. Iata cateva sfaturi pentru a evita surprizele:

  • verificarea proprietatii
  • in general, cumpararea unei case inseamna nu numai investirea unei parti importante din economiile acumulate de-a lungul timpului, ci si angajarea unei parti semnificative din veniturile viitoare pentru plata ratelor ipotecare, a caror durata poate ajunge pana la 30 de ani. Prin urmare, este esential sa evitam greselile banale atunci cand alegem o proprietate, deoarece am putea plati consecintele pentru o perioada lunga de timp.

Propunerea de cumparare

Propunerea de cumparare este cea mai importanta faza a negocierii, deoarece semnarea acesteia de catre vanzator il obliga pe ofertant sa continue achizitia la pretul convenit. Propunerea se depune in scris si este insotita de un cec de garantie emis pe numele proprietarului, a carui valoare este in general intre 5 si 10% din valoarea proprietatii.

Intr-un interval de timp prestabilit, vanzatorul trebuie sa comunice respingerea sau acceptarea integrala a propunerii, care se face in scris sau prin intermediul agentiei imobiliare. Acceptarea ofertei este conditia pentru a trece la semnarea contractului preliminar de vanzare-cumparare.

Contractul preliminar de cumparare

Contractul preliminar de vanzare-cumparare, este acordul prin care partile se angajeaza sa incheie contractul de vanzare-cumparare in baza unei serii de clauze si conditii. In cazul in care vanzatorul este o societate comerciala, este esential sa se verifice daca semnatarul acordului preliminar are autoritatea de semnare necesara. Acordul preliminar trebuie sa contina urmatoarele elemente:

  • datele personale ale promitentului cumparator si ale promitentului vanzator;
  • pretul, conditiile si modalitatile de plata convenite;
  • data pana la care partile se angajeaza sa incheie actul de proprietate (act);
  • existenta sau nu a unor inscriptii prejudiciabile pe proprietate;
  • provenienta bunului, adica modul in care bunul a ajuns in proprietatea vanzatorului;
  • compozitia proprietatii si a accesoriilor acesteia.

Actul de vanzare (actul de proprietate)

Actul de vanzare (cunoscut si sub numele de act de proprietate) este contractul prin care vanzatorul transfera proprietatea asupra imobilului catre promitentul cumparator contra platii pretului convenit. Actul de vanzare se intocmeste in fata unui notar public, in prezenta vanzatorului si a promitentului cumparator; este intocmit in forma publica pentru a garanta identitatea partilor, legalitatea actului si veridicitatea celor declarate in acesta.

Pentru a afla valoarea onorariilor notariale, consultati ghidul nostru. Este de datoria notarului sa efectueze verificari formale cu privire la existenta unor inscrisuri prejudiciabile (ipoteci sau alte sarcini) asupra proprietatii, la continuitatea transcrierilor, la respectarea reglementarilor in materie de constructii, la existenta certificatului energetic al proprietatii si la conformitatea actului cu actele anterioare (de exemplu, contractul preliminar de vanzare-cumparare).

De asemenea, notarul trebuie sa colecteze impozitele care fac obiectul anumitor concesii in cazul achizitionarii primei case. Actul trebuie sa mentioneze, de asemenea, pretul platit si cheltuielile aferente suportate, precizand mijloacele de plata utilizate.