10 vitamine si minerale esentiale pentru sanatate

10 vitamine si minerale esentiale pentru sanatate

0 Shares
0
0
0

Pentru a functiona perfect, organismul nostru are nevoie de o dieta echilibrata, de un stil de viata sanatos, de miscare si de odihna de calitate. Aportul de vitamine si minerale din alimente este vital, pentru ca organismul sa poată lupta cu virusurile si bacteriile. 

Corpul uman are nevoie de o serie de vitamine și minerale pentru a functiona fara probleme. Vitaminele, regasite in legume si fructe, asigura necesarul de nutrienti organismului pentru a se apara de microorganismele, care ajung in interiorul corpului. 

Anumite boli cronice sau inaintarea in varsta, pot duce la un dezechilibru, motiv pentru care unele persoane aleg surse externe de ajutor. 

Suplimentele alimentare precum Vitaminele sunt preferate de tot mai multe persoane, atunci cand exista un deficit de vitamine in organism. Chiar daca se pot achizitiona fara prescriptie medicala, pe fondul problemelor de sanatate, nu se recomanda sa fie administrate fara consultarea prealabila a personalului de specialitate. 

1. Calciul

Este vital pentru sanatatea sistemului osos, muscular si a celui nervos. Spasmele si carceii in muschi pot sugera o deficienta in asimilarea acestei vitamine. 

Calciul se intalneste in lactate, somon, sardine, caise, portocale, nuci. 

2. Vitamina D

Aceasta vitamina se absoarbe la nivelul pielii, fiind esentiala pentru cresterea si dezvoltarea nou-nascutilor, dar si pe parcursul vietii adultilor. Vitamina D, care poate fi asimilata la soare, are rol in reglarea metabolismului si in sustinerea imunitatii. 

Se regaseste in oua, fructe de mare si in peste. 

3. Complexul B

Complexul de vitamine B cuprinde mai multe vitamine foarte importante pentru buna functionare a sistemului nervos, cat si a organelor. Fiecare in parte are propriul rol si actioneaza cu precizie. 

Complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B12) se afla in urmatoarele produse: spanac, ficat de porc sau de pui, broccoli, conopida, carne de curcan, carne de vita, branza, lapte, fructe uscate, cereale integrale, paine integrala. 

4. Vitamina E

Cu ajutorul vitaminei E organismul lupta impotriva radicalilor liberi si este un agent care lupta impotriva imbatranirii. 

Se regaseste in: migdale, nuci, alune, spanac, mango, avocado. 

5. Magneziu

Magneziul este vital pentru functionarea in bune conditii a sistemului cardiovascular, muscular si osos. Este un mineral cu rol in metabolismul calciului si al potasiului. 

Magneziul exista in nuci, legume cu frunze verzi, seminte de dovleac, banane, cereale integrale, dar si in ciocolata neagra. 

6. Vitamina C

Vitamina C este fundamentala pentru imunitate. Aportul ei zilnic este esential pentru organism. Un semn al carentei de vitamina C in organism – vindecarea greoaie a ranilor deschise, aflate la suprafata pielii.  

Care sunt fructele si legumele ce contin vitamina C? Citricele, legumele verzi, kiwi, papaya, cireșe, afine, zmeura, capsune. 

7. Vitamina A

Are rol de baza in functionarea organismului, fiind un ajutor de nadejde in prevenirea infectiilor respiratorii si in mentinerea sanatatii parului, pielii si oaselor. 

Surse de vitamina A sunt morcovii, uleiul de peste, lactatele, legumele si fructele galben-portocalii. 

8. Vitamina K

Vitamina K influenteaza metabolismul calciului, pe care il ajuta sa se fixeze in oase, nu permite depozitarea acestuia in peretii vaselor de sange, dar are rol in procesul de coagulare a sangelui. 

Carenta acestei vitamine in organism este evidentiata prin invinetire usoara si sangerari repetate. 

De unde poti lua vitamina K? Consumand: spanac, urzici, fasole verde, sparanghel, broccoli, produse lactate, carne, dar si soia. 

9. Fier

Fierul este indispensabil organismului, avand functie de asigurare a transportului oxigenului in corpul uman, de sprijin in mentinerea imunitatii si de reglare a temperaturii interne. 

Daca mancati carne rosie, ficat, peste, spanac, nuci, oua, cereale integrale, asigurati corpului aportul necesar. 

10. Zinc

Imunitatea, dezvoltarea sistemului nervos, sanatatea pielii sunt elemente esentiale in cresterea si dezvoltarea omului, iar zincul este responsabil de acestea. 

Zincul este prezent in peste si fructe de mare, carne de pasare, cereale integrale si produse lactate. 

Aportul optim de vitamine si minerale trebuie sa provina din alimentatia zilnica. Atentie: nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme ca suplimentele alimentare pot imbunatati starea de sanatate, motiv pentru care este indicat sa consultati medicul. In cazul in care observati reactii alergice sau manifestari neobisnuite, dupa administrare, mergeti de urgenta la un consult medical.  

0 Shares
You May Also Like