Dupa cum bine stim cu totii, in Romania exista o multime de persoane care isi cautau un loc de munca inca de dinainte ca pandemia de Coronavirus sa fie declarata oficial. Ei bine, acum numarul persoanelor care se afla in cautarea unui loc de munca a crescut considerabil.
Multe firme de pe piata si-au redus personalul, iar astfel persoanele concediate trebuie sa isi gaseasca un job cat mai repede posibil. Acest lucru nu este tocmai usor, mai ales cand pe piata se cauta traineri, manageri de proiect sau alte specialitati.
Cei care de exemplu se gandesc ca ar fi potriviti pentru o cariera de manager de proiect, cu siguranta trebuie sa cunoasca mai multe informatii, cum ar fi conditiile pentru a putea aspira la o asemenea cariera; care sunt calitatile unui manager de proiect, care sunt responsabilitatile acestuia, etc.
Asadar, cei care aspira la o astfel de cariera, trebuie sa urmeze un curs manager proiect mai intai de toate, care sa fie autorizat de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari.
Persoanele care vor participa la un astfel de curs, vor gasi raspunsurile potrivite pentru intrebarile legate despre cum se initiaza un proiect, cum se intocmesc analizele SWOT, sau ce sunt diagramele Gantt. Vor afla raspunsurile pentru intrebarile legate de ce este fezabilitatea financiara, sau cum se inchide un proiect de succes.
In urma participarii la un curs autorizat de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari, cursantii vor primi atat un Certificat de Absolvire pentru ocupatia de “Manager de Proiect”, cat si suplimentele descriptive care atesta competentele dobandite la curs.
Pentru inscrierea la curs, sunt necesare urmatoarele: diploma de studii superioare (licenta sau master), certificat de nastere, carte de identitate si certificat de casatorie/decizie de divort (unde este cazul).
Persoanele care vor absolvi un astfel de curs, vor dobandi cunostinte importante precum stabilirea scopului proiectului, stabilirea cerintelor de management integrat al proiectului, managementul riscului, managementul echipei de proiect, gestiunea utilizarii costurilor si jaloanelor proiectului, managementul calitatii proiectului, planificarea activitatilor si jaloanelor proiectului.
Absolventii unui astfel de curs, vor avea sanse mari de a fi angajati apoi de catre companiile care se afla in cautarea unui manager de proiect, care se va ocupa de planificarea si executarea proiectului, indiferent de domeniul de activitate al companiei.
Cea mai importanta misiune a managerului e proiect este aceea de a asigura succesul proiectului prin minimizarea riscurilor. Pentru a face posibil acest lucru, managerul de proiect pune mai multe metode in aplicare. Un manager de proiect bun, este nevoie sa cunoasca responsabilitatile sistematice ale managerului.
Calitatile managerului de proiect
Un manager de proiect trebuie sa aiba unele calitati importante. Chiar daca lista este complexa, in continuare va prezentam cateva dintre aceste calitati:
- In primul rand, managerul de proiect este foarte important sa aiba idei originale pentru proiectele sale.
- Un manager de proiect bun este important sa aiba foarte bune abilitati de comunicare, din moment ce va comunica cu echipa sa, dar si cu superiorii. Trebuie sa aiba empatie fata de participantii la proiect.
- Un manager de proiect trebuie sa fie capabil sa rezolve problemele in mod eficient. Totodata, este foarte important ca acesta sa stie sa isi stabileasca prioritatile.
- Managerul de proiect trebuie sa fie orientat catre echipa. Trebuie sa fie plin de entuziasm si sa aiba capacitatea de expertiza.
Acestea sunt in mare parte, cateva dintre cele mai importante calitati pe care trebuie sa le aiba un manager de proiect.
Cele mai importante responsabilitati ale managerului de proiect
Un manager de proiect are mai multe responsabilitati decat v-ati putea imagina. Acesta trebuie sa defineasca proiectele, trebuie sa organizeze, sa directioneze si sa conformeze activitatea membrilor echipei. Managerul de proiect trebuie sa rezolve conflictele si problemele si sa dea directive astfel incat proiectul sa fie finalizat in timpul necesar.
Un manager de proiect poate avea o autoritate mai mica sau mai mare in administrarea proiectului, in functie de structura organizationala.
Care sunt cunostintele de baza ale managerului de proiect
Managerul de proiect trebuie sa aiba unele cunostinte precum:
- Cunostinte de dezvoltare, conducere si organizare a proiectelor.
- Trebuie sa cunoasca metodele avansate de project management.
- Trebuie sa stie sa administreze si sa foloseasca instrumentele necesare pentru coordonarea proiectelor.
- Managerul de proiect trebuie sa stie sa planifice si sa administreze resursele umane.
- Tot managerul de proiect trebuie sa stie sa organizeze si sa conduca echipa.
- De-asemenea, un manager de proiect este important sa aiba abilitati bune de negociere si de learedship, trebuie sa stie de-asemenea sa ia deciziile potrivite intr-un mediu de afaceri.
Asadar, pentru a deveni manageri de proiect, cei interesati trebuie sa participe la un curs autorizat de manager de proiect. Absolvind cursul si dobandind cunostintele necesare, daca vor avea si calitatile mentionate in randurile anterioare ale acestui articol, vor avea sanse mari la o cariera stralucitoare in cadrul unei companii care cauta un manager de proiect.