Unii prefera sa ii spuna masina de gaurit si insurubat, in timp ce altii prefera sa o numeasca bormasina; dar cert este faptul ca dsicutam despre aceiasi unealta, care este inamicul numarul 1 al celor care stau la bloc.
De ce? Pentru ca este o unealta zgomotoasa, si cu siguranta nu este placut ca intr-o zi de sambata de exemplu, sa fii trezit la ora 9:00 din somn, de vecinul care da gauri in perete sau lucreaza altceva si foloseste masina de gaurit.
Bormasina insa, este o unealta pe care oricine trebuie sa o detina, chiar si tu, indiferent ca locuiesti la casa sau la bloc. Exista situatii cand ai de efectuat reparatii ale mobilierului sau cand trebuie sa dai o gaura in perete, iar masina de gaurit este singura care te poate ajuta.
Si, discutam fireste despre o unealta importanta pe care cu siguranta vecinilor sau cunostintelor nu prea le face placere sa o imprumute, asa ca trebuie sa iti cumperi una. Iata care sunt cele mai importante criterii de luat in considerare pentru a face cea mai buna alegere.
- Puterea
Cand discutam despre puterea unei masini de gaurit, ne referim la puterea motorului electric, care este exprimata in Watti. O masina de gaurit pentru uz casnic, are puterea de obicei intre 500 si 1000 W, avand cuplul de insurubare cuprins intre 20 – 40 Nm.
- Viteza de rotatie (RPM)
Aceasta este o alta caracteristica de baza a unei masini de gaurit. Probabil ai citit despre masini de gaurit care au o turatie maxima de 2000 RPM, insa tine cont ca aceasta este turatia la mersul in gol al masinii, iar atunci cand vei folosi masina pentru a da gauri, turatia va fi mult mai mica.
De preferat ar fi sa te uiti mai bine la viteza minima, decat la viteza maxima, dat fiind faptul ca in multe situatii va fi nevoie sa gauresti incet (materialele dure), din motive de siguranta.
- Trepte de viteza
Cu cat masina de gaurit este mai performanta, cu atat controlul asupra vitezei de rotatie sau a cuplului de insurubare este mai fin. Masinile semi si cele profesionale ofera si peste 15 – 20 de turatii de lucru.
Masina de gaurit si insurubat cu acumulator Li-Ion Wert W1312 de exemplu, iti va oferi o capacitate de reglare a cuplului de 18 + 1.
- Alimentarea
Aici trebuie sa stii ca exista masii de gaurit cu acumulator sau cu cablu. Exista situatii in care ai nevoie de o masina de gaurit cu acumulator, mai ales daca trebuie sa o folosesti undeva unde nu ai acces la curent.
Daca alegi o masina cu acumulator, de preferat ar fi ca acesta sa aiba o capacitate cat mai mare, in timp ce la o masina de gaurit cu fir, acorda atentie lungimii cabului. Exista de-asemenea masini de gaurit hibride (functioneaza si pe baterie si de la priza), dar sunt destul de rar intalnite.
- Autonomia si timpul de incarcare
Exista masini de gaurit care au nevoie de o jumatate de ora pentru a se incarca, in timp ce altele au nevoie de mai bine de doua ore. De multe ori, durata mai scurta de incarcare a bateriei, inseamna si un numar mai mic de cicluri complete de incarcare, pana cand acumulatorul trebuie schimbat.
- Greutate
Greutatea masinii este o alta caracteristica usoara. Exista masini de gaurit care cantaresc 1.5 – 2 kilograme, dar si unelte profesionale care pot cantari pana la 4 Kg. O alegere optima ar fi o masina de gaurit si insurubat cu acumulator Li-Ion Wert W1312, care cantareste doar 2 kg. Cu cat o masina de gaurit are o greutate mai mica, cu atat va avea si dimensiunile mai mici.
- Mandrina
Capul care tine burghiul se numeste mandrina. Exista atat masini de gaurit care au mandrina magnetica, cat si cele cu prindere in trei puncte. De preferat ar fi sa optezi pentru prima varianta insa.
Alte caracteristici
Alte caracteristici pe care trebuie sa le ai in vedere ar fi functia de percutie, functia de insurubare, si inversarea sensului de rotatie, si nu in ultimul rand, nivelul de zgomot.