Foarte multi agricultori, in ultimii ani au inceput sa isi indrepte atentia spre cele mai bune ingrasaminte bio, motiv pentru care in cele ce urmeaza vom discuta despre aceste ingrasaminte, care mai sunt numite si ingrasaminte organice.
Ingrasamintele organice sunt cele provenite din materiale organice precum plante, surse minerale sau animale. Spre deosebire de ingrasamintele chimice traditionale, ingrasamintele organice trebuie sa apara in mod natural. Ingrasamintele organice variaza in functie de necesitatile de nutrienti pentru ferma, dar, in cele mai multe cazuri, ingrasamintele organice sunt alcatuite dintr-un singur ingredient.
Valoarea nutritionala si ingredienta a ingrasamintelor organice nu ofera o rezolvare imediata in comparatie cu ingrasamintele chimice. In schimb, acestea se descompun incet prin actiunea organismelor si a proceselor biologice pentru ca plantele sa dobandeasca nutrienti, in acelasi timp conditionand si intinerind solul.
Prin urmare, ingrasamintele organice sunt ecologice si de aceea sunt preferate in agricultura ecologica si sanatoasa. Printre principalele exemple de ingrasaminte organice se numara extracte de peste, deseuri de plante din agricultura, deseuri de animale, namoluri reziduale tratate si turba.
Beneficii diverse ale ingrasamintelor organice
Datorita naturii si originii ingrasamintelor organice, acestea au mai multe beneficii. Majoritatea fermierilor opteaza acum pentru ingrasaminte organice din cauza beneficiilor asociate, spre deosebire de ingrasamintele chimice. Ingrasamintele organice nu numai ca imbunatatesc si conditioneaza solul, dar imbunatatesc si randamentul si sanatatea plantelor. Urmatoarele sunt avantajele asociate utilizarii ingrasamintelor organice.
- Pregatire si productie la ferma
Ingrasamintele organice nu necesita un proces industrial intens pentru a produce sau pregati. Pregatirea si procesul de productie este destul de simplu, deoarece poate fi pregatit local. In cele mai multe cazuri, este pregatit si produs in ferma. Un exemplu este procesul de compostare care necesita doar utilizarea unor pasi de baza pentru a obtine gunoi de grajd de compost.
Pregatirea si productia locala de ingrasamant organic se dovedeste a fi benefice, deoarece scade costurile globale ale aporturilor de ingrasaminte. Mai mult, ajuta la reducerea emisiilor prin eliminarea nevoii de ingrasaminte prelucrate industrial si transportul la ferma.
- Fertilitatea sporita a solului si imbunatatirea texturii, drenarii si aeratiei solului
Prin utilizarea de ingrasaminte organice, solul este conditionat si intinerit in mod constant, imbunatatind astfel textura, drenarea si aerarea solului. Distrugerea minerala si de nutrienti a ingrasamintelor organice dureaza si mai mult de jumatate se sprijina inca pe sol dupa primul an, descompunandu-se incet pentru a hrani si a hrani solul. Astfel, ingrasamintele organice asigura ca solul sa ramana fertil timp de sute de ani.
In locurile in care agricultura ecologica era practicata cu mii de ani in urma, fermele sunt inca fertile. Printre exemple se numara vechile terenuri agricole din China si India, care au ramas fertile chiar si dupa o perioada de o mie de ani. Cu toate acestea, fertilitatea solului din aceste zone este in prezent redusa din cauza utilizarii de ingrasaminte chimice.
- Produse alimentare netoxice
Exista o afirmatie comuna ca „ceea ce o entitate preia este ceea ce o alcatuieste”. Acelasi lucru este valabil pentru produsele alimentare si produsele alimentare. In consecinta, inseamna ca produsele alimentare care sunt fertilizate cu materiale organice nu contin substante chimice nocive. Promoveaza o societate sanatoasa, iar cei care consuma produse alimentare ecologice sunt lipsiti de riscuri pentru sanatate asociate cu tulburari ale pielii si creierului, accidente vasculare cerebrale si cancere in comparatie cu cei care mananca alimente produse de ingrasaminte chimice. Cu alte cuvinte, ingrasamintele organice asigura consumul de produse alimentare netoxice.
- Capital de investitii redus
Utilizarea ingrasamintelor organice in agricultura implica utilizarea de produse locale sau vegetale sau deseuri. Aceste materiale pentru pregatirea si producerea ingrasamintelor sunt disponibile usor si local la ferma, ceea ce nu necesita ca fermierul sa investeasca in ingrasaminte costisitoare, precum cele chimice.
In plus, ingrasamintele organice mentin fertilitatea solului pentru o perioada indelungata, reducand astfel necesitatea de ingrasaminte, deoarece solul va fi intotdeauna bogat in nutrienti vitali. De asemenea, fermierul nu trebuie sa investeasca in alte aporturi scumpe pentru ferma pentru imbunatatirea fertilitatii solului si a productivitatii culturilor.
- Mediu sigur
Ingrasamintele organice sunt in sincronizare cu cerintele naturale pentru sustenabilitatea si continuitatea mediului . Natura lor biodegradabila continua ciclul de nutrienti si sustine activitatile bio-chimice naturale. Mai presus de toate, ingrasamintele organice nu contin substante chimice daunatoare care contribuie la poluarea si contaminarea apei si a pamantului. Folosirea ingrasamintelor organice poate proteja, de asemenea, impotriva stingerii mai multor specii de animale, insecte si plante care sunt foarte afectate de utilizarea ingrasamintelor chimice.