Ce este dermoscopia

Ce este dermoscopia?

0 Shares
0
0
0

Dermoscopia mai este cunoscuta publicului si sub denumirile de dermatoscopie sau microscopie cu epiluminescenta, si reprezinta examinarea leziunilor cutanate, precum nevi, BCC (carcinom cu celule bazale), SCC (carcinom cu celule scuamoase), melanom etc., folosind un dermatoscop HMD128419P.

Pe langa diagnosticul de leziuni ale pielii pigmentate si ne pigmentate, dermoscopia este aplicata si pentru diagnosticarea bolilor de par si scalp (trichoscopie), anomalii ale unghiilor, entitati inflamatorii (inflammoscopie) si infectii ale pielii si infestari (entomodermoscopie).

Beneficiile dermoscopiei

Dermoscopia este o tehnica non-invaziva care este folosita de dermatologi si medici generali pentru a examina leziunile, structurile si tiparele pielii. Permite dermatologilor sa identifice mai exact tipurile de leziuni ale pielii, reducand astfel nevoia de proceduri costisitoare si invazive, cum ar fi biopsiile si inciziile. Pentru pacienti, acest lucru reduce sansa de cicatrici si alt disconfort.

Dermoscopia si-a dovedit cu siguranta valoarea de-a lungul anilor. Mai ales in cazul cancerului de piele, s-a dovedit ca creste detectarea melanomului malign, deoarece creste vizibilitatea caracteristicilor specifice melanomului.

Tipuri de dermatoscopuri

Dermatoscopul consta intr-o lentila de marire si o sursa de lumina pentru o vizibilitate crescuta a structurilor pielii de pe suprafata. Exista diferite tipuri de dermatoscopuri:

Dermatoscopuri digitale vs analogice

Dermatoscopuri analogice

Dermoscopia analogica se mai numeste si microscopie cu epiluminescenta (ELM). Atunci cand utilizeaza un dermatoscop analog, dermatologii se vor uita in lentila pentru observarea detaliata a leziunilor pielii. Un dermatoscop analog poate fi combinat cu o camera digitala sau un smartphone pentru scopuri de imagini clinice si urmarirea leziunilor in timp.

Dermatoscopuri digitale

In microscopia digitala cu epiluminescenta (DELM) sau videodermoscopie, pe de alta parte, dermatologii vor folosi un dermatoscop digital, care vine cu o camera integrata. Inseamna ca dermatologul va privi ecranul camerei digitale pentru observarea leziunilor si nu prin obiectivul de marire.

Dermatoscopurile digitale le permit dermatologilor sa faca imagini dermoscopice ale leziunilor pielii in timpul examinarii pacientului. Unele dermatoscopuri digitale le permit de asemenea dermatologilor, sa realizeze imagini de aproape si / sau de vedere clinica, fara a fi nevoie de o camera externa.

Dermatoscopuri pentru smartphone

Dermatoscopurile conectate la smartphone sunt in crestere. Aceste dispozitive constau intr-un smartphone combinat cu lentile suplimentare si iluminare pentru a permite observarea minutioasa a leziunilor pielii. Smartphone-urile high-end pot genera imagini perfecte cu pixeli.

Cu toate acestea, in domeniul imagisticii medicale, trebuie indeplinite standarde de imagistica extrem de ridicate, precum si alte conditii preliminare in ceea ce priveste conformitatea medicala, igiena si siguranta.

Dermatoscopuri polarizate vs nepolarizate

Dermatoscopuri nepolarizate

Cu un dermatoscop nepolarizat, dermatologii vor avea nevoie de un lichid de contact, cum ar fi un gel sau ulei, pentru a anula reflexiile suprafetei pielii atunci cand pun obiectivul in contact cu pielea.

Aceasta inseamna ca dispozitivul trebuie curatat si dezinfectat dupa fiecare utilizare, ceea ce il face mai putin convenabil. Cu toate acestea, unele structuri superficiale ale pielii nu pot fi percepute decat cu un dermatoscop nepolarizat.

Dermatoscopuri polarizate

Dispozitivele polarizate folosesc lumina polarizata cu sau fara fluid de contact, ceea ce permite o vizualizare mai precisa a structurilor subterane situate la dermul superficial sau la jonctiunea dermo-epidermica. Dermatoscopurile polarizate pot fi utilizate in mod obisnuit atat in ​​modul de contact cat si fara contact. Lumina polarizata poate fi multispectrala sau alba.

Aceasta este o diferenta importanta, deoarece, cu lumina multispectrala, dermatologii pot vizualiza cromoforii diferiti din stratul superficial al pielii care alcatuiesc culoarea pielii (melanina, hemoglobina etc.).

Imagistica spectrala poate permite extragerea informatiilor suplimentare pe care ochiul uman nu reuseste sa le capteze. Aceasta tehnica se bazeaza pe proprietatile distinctive ale absorbtiei optice a acestor pigmenti in compozitia pielii.

Dermatoscopuri hibride

Dispozitivele hibride combina cele mai bune lucruri din ambele lumi. Ele permit trecerea cu usurinta intre lumina polarizata si cea nepolarizata, pot fi utilizate atat in ​​modul fara contact, cat si in modul de contact cu sau fara lichide de imersiune.

Unele dermatoscopuri vin chiar si cu conuri speciale sau fara distantiere pentru o igiena optima. Conurile fara contact sunt de asemenea, utile pentru imagistica leziunilor cutanate crescute.

Automatizare si inteligenta artificiala

Unele dermatoscopuri sunt cu software inclus pentru automatizarea unora dintre procesele din imagistica si analiza pielii. De exemplu, imaginile pot fi stocate automat pentru o monitorizare si raportare usoara si chiar si functii dermoscopice pot fi identificate automat.

Cresterea inteligentei artificiale, numita si augmentare, in imagistica medicala deschide si mai multe ferestre de oportunitate. Dermatologia augmentata poate automatiza recunoasterea modelelor complexe a pielii prin intermediul unor algoritmi de invatare profunda.

Acest lucru poate ajuta la identificarea primelor semne de malignitate, ceea ce duce la un tratament mai rapid pentru pacientii cu risc ridicat.

Concluzie

Dermoscopia, cunoscuta si sub denumirea de microscopie cu epiluminescenta sau dermatoscopie, este vitala in diagnosticul la timp al leziunilor pielii si, mai precis al cancerului de piele. Dermatologii ar trebui sa utilizeze un dermatoscop hibrid, digital si all-in-one pentru a examina indeaproape leziunile pielii si, in acelasi timp, pentru a imbunatati fluxul de lucru.

Dermoscopia sporita poate creste si mai mult precizia si eficienta prin automatizarea si imbunatatirea detectarii leziunilor maligne si, mai precis, a melanomului.

0 Shares
You May Also Like