Ce este elastografia mamara?

Ce este elastografia mamara?

0 Shares
0
0
0

Cancerul la san este cel mai frecvent cancer diagnosticat si principala cauza a decesului prin cancer in randul femeilor din intreaga lume, cu aproximativ 1,7 milioane de cazuri si 521,900 de decese in 2012. Numai cancerul la san reprezinta 25% din totalul cazurilor de cancer si 15% din toate decesele prin cancer.

Incidenta sa ridicata a dus la cercetarea noilor tehnici de imagistica diagnostica pentru diagnosticul precoce si la imbunatatirea ratei mortalitatii pacientului.

O elastografie Cluj 2020 (elastografie mamara) cu ultrasunete, este o tehnica imagistica sonografica emergenta care ofera informatii despre leziunile mamare, pe langa ultrasonografia conventionala si mamografie.

Elastografia cu ultrasunete ofera o evaluare non-invaziva a „rigiditatii” unei leziuni. Creste specificitatea ecografiei conventionale in modul B prin caracterizarea mai precisa a leziunilor mamare.

Au fost efectuate 3 studii recente, iar acestea arata ca elastografia ultrasonografica (USE) ofera o precizie diagnostica mai ridicata in comparatie cu ultrasonografia conventionala in modul B in timpul diagnosticarii cancerului de san, care in cele din urma ajuta la reducerea rezultatelor fals-pozitive (adica, specificitate crescuta) si, prin urmare, este utila in evitarea biopsiei mamare.

Elastografia cu ultrasunete are o sensibilitate de 86,5%, specificitate de 89,8% si precizie de diagnosticare de 88,3% in diferentierea maselor mamare solide maligne.

Un studiu recent, a diferentiat leziunile benigne si maligne ale sanului folosind diferite modalitati imagistice.

Rezultatele studiului au aratat ca ecografia combinata in mod B si elastografia au avut sensibilitate de 83,3%, specificitate 88,1%, 92,5% VNV, 75% PPV si acuratete de diagnostic de 86,7%, care este mai mare decat la ecografia conventionala. Un alt studiu a descoperit o sensibilitate de 84% si o specificitate de 98%.

Elastografie cu ultrasunete: criterii tehnice

Diferite tehnici elastografice cu ultrasunete au fost introduse pe baza tipurilor de forta aplicate si sunt clasificate pe scara larga in elastografie cu ultrasunete statica si dinamica. Elastografia cu ultrasunete statica include imagini cu tulpini, in timp ce elastografia cu ultrasunete dinamica este impartita in unda de forfecare si imagistica acustica de forta a radiatiei acustice.

O comparatie a elastografiei cu ultrasunete de unda si forfecare in diferentierea leziunilor mamare benigne si maligne, dovedeste faptul ca elastografia cu ultrasunete a tulpinilor este mai specifica de 93,7% si mai putin sensibila de 81,7%.

In timp ce elastografia cu ultrasunete cu val de forfecare este mai sensibila la 95,8% si mai putin specifica la 84,8% in diferentierea leziunilor benigne ale sanului.

Elastografie cu ultrasunete tulpina

In elastografia ultrasonografica a tulpinilor, tesutul se deplaseaza pe ruta cu transmiterea undelor ultrasonografice. Compresia, aplicata mecanic, este cea mai frecvent utilizata metoda si include compresia prin traductor cu ultrasunete, compresia longitudinala manuala sau prin miscari respiratorii.

Ofera doar o evaluare calitativa a deformarii tesutului si se obtine calculand diferenta de radiofrecventa a fasciculului cu ultrasunete inainte si dupa compresie.

Valoarea absoluta a deformarii de-a lungul axei longitudinale este proportionala cu intensitatea compresiei exercitate. Profilul deformarii tesutului este transformat intr-un modul elastic din care deriva o imagine numita elastograma.

Aceasta tehnica este cea mai utilizata pe scara larga, deoarece nu necesita niciun software specific. Cu toate acestea, ii lipseste evaluarea cantitativa si depinde de operator.

Val de forfecare in timp real

Unda de forfecare in timp real demonstreaza deformarea laterala a tesuturilor si evaluarea directa a unei unde de propagare. Prin utilizarea unui transductor conventional, sunt generate unde de presiune si o serie de imagini sunt capturate pentru a genera un anumit fascicul planificat.

Dupa masurarea vitezei de propagare locala, se creeaza o harta bidimensionala. Ofera o evaluare cantitativa, iar valorile rigiditatii tesuturilor sunt reprezentate in kiloPascals (kPa).

Impulsul fortei radiatiei acustice

Imagistica prin forta de radiatie acustica (ARFI) este o noua tehnologie cu elasticitate ultrasonica. Comparativ cu elastografia statica, ARFI poate furniza informatii extrem de reproductibile cu privire la rigiditatea tesuturilor maselor de san solid in interiorul si peste observatori.

Incorporeaza doua moduri diferite: Virtual Touch Tissue Quantification (VTQ) si Virtual Touch Tissue Imaging (VTI). VTQ este cantitativ, urmareste o unda de forfecare in regiunea de interes (ROI) care circula perpendicular pe directia impulsului acustic de impingere si calculeaza viteza undei de forfecare (SWV, masurata in m / s).

Cu cat tesutul este mai rigid, cu atat va fi mai mare SWV. VTI este calitativ, folosind un impuls acustic scurt, de intensitate ridicata, pentru a deforma elementele tesutului intr-un ROI definit si crearea unei harti statice (adica o elastograma) in scala de gri a rigiditatii relative a tesuturilor.

Cu cat tesutul este mai rigid, cu atat zona de masa devine mai intunecata. Aceasta tehnica are un avantaj de mai putina variabilitate inter-observatoare, dar nu prezinta potentialul de artefacte.

0 Shares
You May Also Like
consultanta-seo

Consultanta SEO

In acest capitol va prezentam oferta noastra de consultanta SEO . Aceasta are menirea de a invata de…
Citeste
google_adwords

Google adwords

Google Adwords este un serviciu de reclama de tip PPC (pay per click) dezvoltat de Google recent pentru…
Citeste