Multe persoane considera ca fasolea este un plus hranitor la mesele lor. Cu toate acestea, ceea ce frecvent este neinteles este grupul alimentar din care fac parte. La fel ca legumele, fasolea este plina de fibre, vitamine, minerale si fitonutrienti care iti promoveaza sanatatea.
Cu toate acestea, spre deosebire de majoritatea legumelor, boabele de fasole ofera o cantitate substantiala de proteine pe baza de plante.
Tehnic, fasolea este leguminoasa
Botanic, fasolea este clasificata intr-un grup de alimente vegetale cunoscute sub numele de leguminoase. Toate leguminoasele sunt membre ale unei familii de plante cu flori numite Fabaceae, cunoscute si sub numele de Leguminosae. Aceste plante produc fructe si seminte in interiorul unei pastai.
Deoarece leguminoasele sunt unice din punct de vedere nutritional, uneori sunt considerate propriul grup alimentar. Cu toate acestea, sunt mai des asociate cu alte alimente vegetale, cum ar fi legumele. Termenul de fasole se refera la o categorie de seminte de leguminoase. Alte categorii includ lintea, lupinul si alunele.
Valori nutritive
Din punct de vedere nutritiv, fasolea este renumita ca o sursa bogata de proteine, vitamine, minerale si carbohidrati, inclusiv fibre solubile si insolubile. Iata continutul de nutrienti al unei portii tipice de 1 cana (172 grame) de fasole neagra gatita:
- Calorii: 227.
- Carburi: 41 grame.
- Proteine: 15 grame.
- Grasime: 1 gram.
- Fibra: 15 grame.
- Folat: 64% din valoarea zilnica (DV).
- Potasiu: 13% din DV.
- Fosfor: 19% din DV.
- Magneziu: 29% din DV.
- Fier: 20% din DV.
Desi continutul de nutrienti exact al boabelor variaza in functie de tipul de fasole si de solul in care sunt cultivate, majoritatea sunt deosebit de bogate in folat, fier, magneziu, fibre si proteine.
Ca multe legume, fasolea este bogata in compusi vegetali cunoscuti ca fitonutrienti, care pot ajuta la prevenirea bolilor cronice. Cercetarile indica faptul ca consumul regulat de fasole si alte legume pot imbunatati semnificativ calitatea generala a dietei.
Datorita machiajului lor nutritiv si a continutului ridicat de fibre, fasolea si alte leguminoase sunt adesea clasificate ca facand parte din grupul alimentar vegetal.
De asemenea, acestea pot fi clasificate in continuare in subgrupa „legume amidonice” , alaturi de cartofi si dovlecei, datorita continutului relativ ridicat de amidon in comparatie cu continutul gasit in alte tipuri de legume.
Parte a grupului alimentar proteic
Poate una dintre cele mai unice caracteristici nutritive ale boabelor de fasole este continutul de proteine. Spre deosebire de alte tipuri de legume, fasolea este adesea considerata ca facand parte din grupul alimentar proteic.
De fapt, fasolea este un inlocuitor popular pentru carne si alte surse de proteine pe baza de animale in dietele vegetariene si vegane.
Fasolea este de asemenea, una dintre cele mai accesibile surse de proteine, ceea ce o face o componenta nepretuita a ofertei globale de alimente. Fasolea este clasificata de obicei, ca o sursa de proteine de calitate inferioara, comparativ cu proteina de origine animala, deoarece ii lipseste unul sau mai multi aminoacizi esentiali.
In esenta, acest lucru inseamna ca in comparatie cu proteinele pe baza de animale, trebuie sa mancati mai multe portii de fasole in combinatie cu alte surse de proteine pe baza de plante, pentru a va satisface nevoile zilnice de aminoacizi si proteine. official zlibrary domain z.lib . Find free books
Concluzie
Desi tehnic face parte dintr-un grup alimentar separat cunoscut sub numele de leguminoase, fasolea este foarte asemanatoare cu legumele, datorita continutului ridicat de fibre, vitamine, minerale si continut de fitonutrienti care promoveaza sanatatea.
Cu toate acestea, boabele de fasole sunt diferite de majoritatea legumelor, deoarece sunt de asemenea, destul de bogate in proteine. In esenta, fasolea poate fi considerata leguminoasa, sau leguma.
Indiferent de categoria in care le introduceti, consumul regulat boabe de fasole si alte leguminoase, poate contribui la o alimentatie sanatoasa, echilibrata.