Ce este si la ce ajuta certificarea ISO?

0 Shares
0
0
0

Pe o piata globala, trebuie sa existe controale si solduri. In caz contrar, ar fi dificil sa se mentina consecventa si calitatea intre industrii si natiuni. Standardele internationale ajuta la pastrarea conditiilor de concurenta echitabile si o astfel de organizatie este ISO.

Ce este certificarea ISO?

Certificarea ISO certifica faptul ca un sistem de management, un proces de fabricatie, un serviciu sau o procedura de documentare are toate cerintele pentru standardizare si asigurarea calitatii.

ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) este o organizatie internationala independenta, non-guvernamentala, care elaboreaza standarde pentru a asigura calitatea, siguranta si eficienta produselor, serviciilor si sistemelor.

Certificarile ISO exista in multe domenii ale industriei, de la gestionarea energiei si responsabilitatea sociala la dispozitivele medicale si managementul energiei. Standardele ISO sunt in vigoare pentru a asigura coerenta, dar puteti afla totul despre https://www.certificareiso.ro cu un singur click. Fiecare certificare are standardele si criteriile separate, si este clasificata numeric.

Totul despre numele ISO

Deoarece „Organizatia internationala pentru standardizare” ar avea acronime diferite in diferite limbi (IOS in engleza, OIN in franceza pentru Organisation internationale de normalizare), fondatorii au decis sa ii ofere forma ISO scurta. Termenul ISO este derivat din cuvantul grecesc isos, care inseamna egal. Oricare ar fi tara, indiferent de limba, standardul este intotdeauna ISO.

Definitia ISO 9001

Certificarea ISO 9001: 2008 include trei componente: ISO, 9001 si 2008. Iata ce reprezinta fiecare componenta:

ISO

Asa cum am mentionat mai sus, ISO se refera la Organizatia Internationala de Standardizare. Aceasta organizatie dezvolta standardele si o face pentru a certifica intreprinderile sau organizatiile. Certificarea este gestionata de catre terti si este testata anual.

9001

Numarul care apare dupa ISO clasifica standardul. Toate standardele din familia ISO 9000 se refera la managementul calitatii. ISO 9001 se numara printre cele mai cunoscute standarde ISO si defineste criteriile pentru indeplinirea mai multor principii de management al calitatii. Acesta ajuta intreprinderile si organizatiile sa fie mai eficiente si sa imbunatateasca satisfactia clientilor.

2008

Numarul final dintr-o certificare ISO se refera la versiunea standardului care este indeplinita si este reprezentat de anul calendaristic care au fost lansate. 2008 este a patra editie a ISO 9001. Cea mai noua versiune, ISO 9001: 2015, a fost lansata in septembrie 2015, iar companiile care presteaza servicii de obtinere a certificarii ISO, isi actualizeaza pentru a indeplini specificatiile acestei noi versiuni.

Ce inseamna certificarea ISO 9001? 

Daca o organizatie se factureaza ca „Certificat ISO 9001”, aceasta inseamna ca organizatia a indeplinit cerintele desemnate in conformitate cu ISO 9001. ISO 9001 impune organizatiilor sa defineasca si sa urmeze un sistem de management al calitatii, care sa fie adecvat si eficient, in acelasi timp impunandu-le sa identifice domeniile de imbunatatire si sa ia masuri pentru aceste imbunatatiri.

Ca urmare, de obicei, se intelege ca o organizatie care solicita certificarea ISO 9001 este o organizatie cu produse si servicii care indeplinesc standardele de calitate.

Care sunt avantajele standardelor internationale ISO?

Standardele internationale ISO asigura ca produsele si serviciile sunt sigure, fiabile si de buna calitate. Pentru afaceri, acestea sunt instrumente strategice care reduc costurile prin minimizarea deseurilor si erorilor si cresterea productivitatii.

Acestea ajuta companiile sa acceseze noi piete, sa echilibreze conditiile de concurenta pentru tarile in curs de dezvoltare si sa faciliteze comertul global gratuit si echitabil.

Cum dezvolta ISO standardele?

Standardele sunt dezvoltate de persoanele care au nevoie de ele, printr-un proces de consens. Experti din intreaga lume dezvolta standardele cerute de sectorul lor. Aceasta inseamna ca ele reflecta o bogatie de experienta si cunostinte internationale.

Cum se alege un organism de certificare ISO?

Atunci cand alegeti un organism de certificare, ar trebui sa:

  • Evaluati mai multe organisme de certificare.
  • Verificati daca organismul de certificare foloseste standardul CASCO relevant;
  • Verificati daca este acreditat. Acreditarea nu este obligatorie si neacreditarea nu inseamna neaparat ca nu este de incredere, dar ofera o confirmare independenta a competentei. Pentru a gasi un organism de certificare acreditat, contactati organismul national de acreditare din tara dvs. sau vizitati Forumul international de acreditare.

Afisarea certuficatului

Nu uitati, atunci cand etichetati un produs sau un sistem certificat conform unui standard ISO:

  • Nu spuneti niciodata: „certificat ISO” sau „certificare ISO”
  • Spuneti de fiecare data: „certificat ISO 9001: 2015” sau „certificare ISO 9001: 2015” (de exemplu).

Se poate folosi sigla ISO?

Logo-ul ISO este marca inregistrata si nu poate fi utilizat de nimeni in afara ISO, decat daca este autorizat. Daca doriti sa utilizati un logo pentru a demonstra certificarea, contactati organismul de certificare care a eliberat certificatul.

Acestea sunt in mare parte cele mai importante informatii pe care trebuie sa le cunoasteti despre ISO si despre certificarile ISO. Indiferent de domeniul in care isi desfasoara activitatea compania dvs., puteti implementa standardele ISO.

Acesta este fara doar si poate, cel mai important detaliu care ii ofera companiei credibilitate, demonstrand tuturor ca afacerea dvs. indeplineste asteptarile clientilor.

0 Shares
You May Also Like
consultanta-seo

Consultanta SEO

In acest capitol va prezentam oferta noastra de consultanta SEO . Aceasta are menirea de a invata de…
Citeste
google_adwords

Google adwords

Google Adwords este un serviciu de reclama de tip PPC (pay per click) dezvoltat de Google recent pentru…
Citeste