Ce-presupune-schema-de-ajutor-de-stat-pentru-companii

Ce presupune schema de ajutor de stat pentru companii ?

0 Shares
0
0
0

Recent Guvernul Romaniei a avizat o schema de ajutor de stat pentru companii care pune la bataie un buget de 2,7 miliarde de lei , adica 600 de milioane de euro , pentru perioada 2014-2020 . In Romania gasesti usor cea mai buna baza de date cu cele mai bune afaceri de vanzare pe Afaceri-proprietati.com .

Ce presupune mai exact aceasta schema de ajutor de stat ? Ei bine , o companie , pentru a beneficia de acest ajutor , trebuie faca o investee initiala de 44 milioane de lei , aproximativ 10 milioane de euro . Aceasta suma reprezinta atat investitii in active corporale cat si investitii in active necorporale , aflate in acelas perimetru .

Investitiile pot reprezenta realizarea unei noi unitati de productie , modernizarea unei unitati mai vechi , diversificarea productiei sau schimbarea radicala a procesului de productie .

Principalul si singurul obiectiv al acestei scheme este stimularea investitiilor care au un impact major in economia nationala .
Ministerul Finantelor , institutia care se ocupa de acest proiect , estimeaza ca in perioada 2014-2020 aproximativ 150 de companii vor benefica de finantare .

Chiar daca bugetul maxim estimat in momentul de fata pentru acest program este de 2,7 miliarde de lei ( 600 de milioane de euro ) , acesta poate fii suplimentat pentru credite pentru plata ajutorului de stat ( pentru perioada 2015-2023 ) dar si pentru creditele de angajament pentru emiterea de acorduri de finantare ( pentru intervalul 2014-2020 ) .

Foarte important de precizat este faptul ca valoarea ajutorului de stat solicitat sa nu depaseasca valoarea totala a contributiilor aferente companiei solicitante . Deasemenea , pentru a beneficia de acest ajutor financiar , companiile trebuie sa aiba o rentabilitate a cifrei de afaceri , in ultimul exercitiu financiar incheiat , mai mare de 0% .

Ajutorul urmeaza sa fie returnat sub forma de contributii directe la bugetul general consolidat si la bugetele locale , atat in perioada in care sunt implementate investitiile cat si in primii 5 ani de la finalizarea acestor investitii .

Iata cum se va acorda acest ajutor financiar de stat in functie de regiunile economice ale Romaniei :

• Bucuresti – companiile din capitala pot sa primeasca maxim 11,25 milioane de euro in prima faza ( 2014-2017) si 7,5 milioane de euro in faza a doua ( 2018-2020 ) ;
• Regiunea Vest si Ilfov – companiile din aceaste regiuni vor primi maxim 26,25 milioane de euro , pe toata durata derularii programului ;
• Nord-Vest , Nord-Est , Centru , Sud-Vest Oltenia , Sud-Est si Sud-Muntenia – fiecare dintre aceste regiuni are alocat un buget de 37,5 milioane de euro , pentru intreaga perioada a programului .

Ajutoarele vor fii acordate in lei la cursul BNR din ziua elaborarii acordului de finantare .

Valoarea sprijinului financiar variaza intre 15 si 50% din totalul cheltuielilor eligibile ale investitiilor . Astfel , intensitatea bruta a ajutorului in raport cu cheltuielile eligibile nu poate sa fie mai mare de :
• 15% (in perioada 2014-2017) si 10% (in intervalul 2018-2020) pentru Bucuresti ;
• 35% pentru Regiunea Vest si Ilfov ;
• 50% pentru restul regiunilor .

Sprijinul financiar se acorda numai in acele cazuri in care acest are efect stimulativ. Deasemenea , investitia trebuie sa inceapa imediat dupa primirea acordului de finantare pentru a putea fii considerata eligibila .

0 Shares
You May Also Like
consultanta-seo

Consultanta SEO

In acest capitol va prezentam oferta noastra de consultanta SEO . Aceasta are menirea de a invata de…
Citeste
google_adwords

Google adwords

Google Adwords este un serviciu de reclama de tip PPC (pay per click) dezvoltat de Google recent pentru…
Citeste