Cand vorbim despre display-ul unui telefon mobil trebuie sa avem in vedere in special din ce material este realizat acesta. Ecranele telefoanelor trebuie sa fie realizate din materiale rezistente pentru ca sunt cele mai vulnerabile componente ale acestora, in cazul unor zgarieturi sau lovituri puternice.
De aceea marile companii au dezvoltat de-a lungul anilor tehnologii tot mai avansate care folosesc materiale mult mai rezistente la avarii.
Cele mai des folosite tehnologii pentru display Allview sunt LCD si AMOLED. In cazul ecranului LCD au aparut in ultimii ani doua tehnologii deviate din acesta si anume ecranele TFT si IPS, mult mai avansate decat primul. Si in cazul ecranului Amoled a a parut o versiune mult mai avansata si anume ecranul cu tehnologie Super AMOLED, acesta din urma fiind realizat de Samsung.
Ecranul LCD (Liquid Crystal Display) are la baza numeroase cristale lichide, care sunt iluminate din fundal. Acest tip de tehnologie implica un consum foarte mic de energie. Ecranul LCD se comporta extrem de bine la lumina soarelui, dar are un contrast mult mai slab, in comparatie cu celelalte tehnologii.
Derivate din aceasta tehnologie LCD sunt ecranele TFT si IPS. Primul dintre ele, ecranul TFT (Thin Film Transistor) este o varianta avansata a LCD-ului folosind o matrice activa, adica fiecare pixel este atasat unui tranzistor. Marile avantaje ale ecranului TFT: in primul rand contrastul este mai puternic decat LCD-ul clasic, iar in al doilea rand costurile de productie sunt mai mici.
Ca dezavantaje ale ecranului TFT am putea numi, consumul mai mare de energie si faptul ca se vede mult mai prost din unghiuri. Alaturi de aceasta tehnologie avem o varianta imbunatatita si anume ecranul IPS (In-Plane Switching).
Marile avantaje sunt acelea ca se reproduc culorile mai fidel si mai ales ca avem un consum mai mic decat in cazul tehnologiei TFT. In schimb costurile de productie sunt mai mari. De regula ecranele de tip LCD sunt mai luminoase si au o durata de viata mai mare decat ecranele AMOLED.
Trecand la Ecranul de tip AMOLED, trebuie sa stim ca acesta are la baza un material organic ce emite lumina atunci cand prin el trece curent. Spre deosebire de ecranele LCD, care sunt iluminate din partea din spate, aceste ecrane tip AMOLED sunt stinse mereu, cu exceptia cazurilor cand pixeli individuali primesc energie.
Acestea ofera un contrast mult mai bun decat ecranele cu tehnologie LCD. Diferenta cea mai mare este culoarea negru profund afisat datorita luminozitatii mai mici dacat in cazul LCD. Acest lucru are ca efect vizibilitatea mai redusa in lumina soarelui.
In opozitie fata de LCD, ecranele AMOLED consuma mai putina energie atunci afiseaza culori inchise, pentru ca pixelii nu primesc curent. Cand insa afiseaza culori deschise, aceste ecrane folosesc mult mai multa energie decat un LCD. De asemenea ecranele AMOLED sunt, mai scumpe decat cele LCD.
Datorita faptului ca sunt fabricate din material organic (Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode), acestea au o viata mai scurta decat LCD, dar sunt mai subtiri si pot fi flexibile.