Cu toţii suntem familiari cu imaginea unui compresor. O simplă butelie mobilă cu motor, care depozitează aer aflat sub presiune. În acest articol voi încerca să explic principiul de funcţionare, principalele tipuri de compresoare, cât şi multe altele.
Un compresor de aer este un dispozitiv pneumatic care convertește puterea (folosind un motor electric, un motor diesel sau pe benzină etc.) în energie potențială stocată în aerul sub presiune (adică aer comprimat). Prin una dintre mai multe metode, un compresor de aer forțează din ce în ce mai mult aer într-un rezervor de stocare, crescând presiunea.
Când presiunea rezervorului atinge limita superioară proiectată, compresorul de aer se oprește. Apoi, aerul comprimat este ținut în rezervor până când este dat în folosință. Energia conținută în aerul comprimat poate fi utilizată pentru o varietate de aplicații, utilizând energia cinetică a aerului pe măsură ce este eliberat și rezervorul se depresurizează.
Când presiunea rezervorului atinge limita inferioară, compresorul de aer pornește din nou și re-presurizează rezervorul. Un compresor de aer trebuie diferențiat de o pompă, deoarece funcționează pentru orice gaz / aer, în timp ce pompele funcționează pe un lichid.
Compresoarele pot fi clasificate în funcție de presiunea livrată:
Compresoare de aer de joasă presiune (LPAC), care au o presiune de refulare de 150 lire pe inch pătrat (10 bari) sau mai puțin
Compresoare de presiune medie care au o presiune de refulare de 151 până la 1.000 de lire pe inch pătrat (10,4 până la 68,9 bari)
Compresoare de aer de înaltă presiune (HPAC), care au o presiune de refulare de peste 1000 de lire pe inch pătrat (69 bari)
De asemenea, pot fi clasificate în funcție de proiectarea și principiul de funcționare:
- Compresor alternativ cu o singură treaptă
- Compresor alternativ în două trepte
- Compresor compus [clarificare necesară]
- Compresor cu șurub rotativ
- Pompa cu palete rotative
- Compresor defilare
- Compresor turbo
- Compresor centrifugal
Există numeroase metode de compresie a aerului, împărțite în tipuri cu deplasare pozitivă sau rototinamică.
Deplasare pozitivă
Compresoarele cu deplasare pozitivă funcționează prin forțarea aerului într-o cameră al cărei volum este micșorat pentru a comprima aerul. Odată ce presiunea maximă este atinsă, un orificiu sau o supapă se deschide și aerul este evacuat în sistemul de ieșire din camera de compresie. [5] Tipurile comune de compresoare cu deplasare pozitivă sunt
De tip piston: compresoarele de aer folosesc acest principiu prin pomparea aerului într-o cameră de aer prin utilizarea mișcării constante a pistoanelor. Folosesc supape unidirecționale pentru a ghida aerul în și dintr-o cameră a cărei bază constă dintr-un piston în mișcare.
Când pistonul este în cursul de coborâre, acesta atrage aer în cameră. Când este pornit la cursa sa ridicată, încărcarea aerului este forțată să iasă și să intre într-un rezervor de stocare. Compresoarele cu piston se încadrează, în general, în două categorii de bază, cu un singur stadiu și cu două trepte.
Compresoarele cu o singură treaptă se încadrează, de obicei, în fracțiune pe o gamă de 5 cai putere.
Compresoarele în două trepte cad în mod normal în gama de la 5 la 30 de cai putere. Compresoarele cu două trepte oferă o eficiență mai mare decât omologii lor cu o singură etapă. Din acest motiv, aceste compresoare sunt cele mai frecvente unități din cadrul comunității de afaceri mici.
Capacitățile atât pentru compresoarele cu o singură treaptă, cât și pentru cele cu două trepte sunt în general furnizate în cai putere (HP), picioare cubice standard pe minut (SCFM) și livre pe inch pătrat (PSI). Într-o măsură mai mică, unele compresoare sunt evaluate în picioare cubice reale pe minut (ACFM). Altele sunt evaluate în Picioare Cubice pe Minut (CFM).
Folosirea CFM pentru a evalua un compresor este incorectă, deoarece reprezintă un debit care este independent de o referință de presiune. adică 20 CFM la 60 PSI.
Compresoare cu șurub rotativ: utilizați compresie cu deplasare pozitivă prin potrivirea a două șuruburi elicoidale care, atunci când sunt rotite, ghidează aerul într-o cameră, al cărei volum este scăzut pe măsură ce șuruburile se rotesc.
Compresoare cu palete: utilizează un rotor cu fante cu o amplasare variată a lamei pentru a ghida aerul într-o cameră și a comprima volumul. Acest tip de compresor oferă un volum fix de aer la presiuni ridicate.
Indiferent de tipul de compresor valabil, acesta se dovedeşte a fi un instrument important. Aerul la presiune înaltă poate fi folosit pentru numeroase roluri (curăţare, umflarea cauciucurilor etc.). Pentru o calitate sporită, recomand compresoare de aer profesionale Casa Idea.