Cum_se_face_extractia_chimica_a_aurului

Cum se face extractia chimica a aurului?

0 Shares
0
0
0

Aur inca se mai gaseste in cantitati suficiente pe planeta si cel mai des este amestecat cu mai multe metale si alte elemente nemetalice formand uneori combinatii complexe. De asemenea, se poate gasi si sub forma unor minereuri aurifere.

Aunci cand cumparam aur nu ne intereseaza absolut deloc tehnologia prin care acesta a fost extras pentru a junge in mainile nostre sub forma de bijuterii si accesorii. Noi consideram ca acesta este un domeniu foarte interesant si vrem sa va prezentam o tehnologie de extractie utilizata in prezent pentru a se obtine aur in mod eficient.

Una dintre revolutiile din domeniul extractiei de aur a aparut in momentul in care s-a trecut de la simpla strangere a aurului natic, care se gasea in sedimente, cu ajutorul unor metode strict mecanice, la obtinerea sa cu ajutorul unor metode chimice, direct din minereuri.

Minereurile pot sa fie colectate prin simple exploatari de suprafata denumite si mine open fit sau prin exploatari subterane. O foarte mare parte a aurului care se extrage in prezent provine din tratarea acestor minereuri de aur cu ajutorul unor metode chimice.

Aurul are, printre numeroase alte particularitati si caracterisitici, pe aceea de a se dizolva greu in apa sau in alti solventi. Aurul se poate dizolva de fapt in foarte putine substante.

Aceasta reactivitate scazuta din punct de vedere chimic este unul din motivele pentru care acest metal este atat de pretuit, pentru ca face ca acest metal sa poata indura foarte bine trecerea timpului dar si actiunea factorilor de mediu.

Una din substantele, putine de altfel, in care se poate dizolva aurul este mercurul. Va rezulta un aliaj denumit amalgam de aur. Nu este vorba aici despre o combinatie chimica ci doar despre procese fizice prin care atomii celor doua metale se amesteca.

In mod practic minereurile de fier erau pisate si amestecate cu mercur. Acesta avand o foarte mare afinitate pentru aur il scotea din toate combinatiile cu alte elemente si il determina sa se combine cu el. Amalgamul care rezulta din acest proces se incalzea la o temperatura foarte mare si asta ducea la vaporizarea mercurului si lasa in urma doar aurul. Era un aur impur care in general era amerstecat cu mai multe metale.

Aurul acesta era supus apoi la un proces de rafinare si de purificare, cu ajutorul caruia se eliminau impuritatile si aurul se separa de toate celelate metale.

Aceasta metoda a stat la baza tehnologiei de extragere a aurului pentru cateva secole si se foloseste inca in tarile subdezvoltate sau in curs de dezvoltare pentru depozitele mici.

Este o metoda simpla insa este o metoda poluanta si destul de periculoasa pentru ca mercurul este foarte toxic. In plus, aceasta metoda nu poate scoate tot ce este de scos  din respectivul minereu si lasa si o parte in cantitatea de minereu ramasa care ar putea avea o valoare destul de mare daca ar putea sa fie extrase.

In acest mod a aparut si nevoia de un nou salt tehnologic si de o noua metoda prin care aurul sa fie extras si sa se permita si valorificarea absoluta a lui, fara pierderi.

 

0 Shares
You May Also Like
consultanta-seo

Consultanta SEO

In acest capitol va prezentam oferta noastra de consultanta SEO . Aceasta are menirea de a invata de…
Citeste
google_adwords

Google adwords

Google Adwords este un serviciu de reclama de tip PPC (pay per click) dezvoltat de Google recent pentru…
Citeste