Dans pentru seniori de ce sa urmezi un curs de dans dupa varsta de 65 de ani

Dans pentru seniori: de ce sa urmezi un curs de dans dupa varsta de 65 de ani?

0 Shares
0
0
0

Varsta a treia, o noua tinerete: chiar daca odata cu trecerea anilor corpul se schimba si unele afectiuni se inmultesc, se descopera posibilitati noi si stimulative de a se mentine in forma.

Printre acestea se numara dansul, o activitate fizica potrivita si pentru persoanele in varsta: desi nu necesita prea mult exercitiu, poate aduce beneficii masurabile celor care il practica in mod constant. Inscrierea la un curs de dans permite sa faci miscare in fiecare saptamana, sa interactionezi cu colegii de clasa si sa petreci ore placute in afara casei.

Asadar, sa vedem impreuna de ce este recomandat sa urmezi cursuri de dans pentru seniori dupa varsta de 65 de ani, ce beneficii aduce si ce tipuri de dans sunt preferate de persoanele in varsta.

Controlul muscular

Dansul are un ritm si alterneaza pasi lenti si pasi rapizi: persoana care danseaza este, prin urmare, condusa sa se miste controlandu-si muschii pentru a urma coregrafia, iar consecinta directa este un control mai bun al articulatiilor. O persoana in varsta cu o buna mobilitate este facilitata in prevenirea accidentelor neplacute la domiciliu, cum ar fi cazaturile, deseori datorate pierderii echilibrului sau dificultatii de a-si gestiona bine miscarile.

Elasticitatea articulatiilor

Un control mai mare permite miscari mai fluide, iar acest lucru mentine articulatiile – in special gleznele, umerii, genunchii si soldurile – elastice. O persoana in varsta cu articulatii sanatoase are o mai mare libertate de miscare si mai multa independenta, doua aspecte fundamentale pentru a trai linistit la batranete.

Intarirea oaselor

Muschii si articulatiile in stare buna protejeaza sanatatea oaselor, care raman mai puternice. Acest lucru previne degenerarea osteoporozei, care, la randul ei, cauzeaza adesea fracturi, cum ar fi cele de femur. O persoana in varsta cu oase puternice are, de asemenea, o recuperare mult mai rapida in cazul unei fracturi osoase, ceea ce reprezinta un motiv in plus pentru a-si mentine fizicul in miscare.

Sanatatea cardiovasculara

Miscarea constanta si repetata oxigeneaza sangele, ceea ce, la randul sau, mentine muschii circulati, fluizi si activi. In plus, activitatea fizica ajuta la prevenirea anumitor boli ale sistemului cardiovascular, cum ar fi ateroscleroza.

Coordonarea psihomotorie

Angajamentul fata de coregrafie nu numai ca promoveaza controlul muscular, dar inseamna, de asemenea, ca mintea si corpul raman active intr-o maniera coordonata. De fapt, impulsurile neurologice pe care creierul le trimite muschilor pentru a urma ritmul si figura le permit sa ramana vii din punct de vedere mental, prevenind, de asemenea, bolile degenerative, cum ar fi Alzheimer.

Stimulente pentru o alimentatie sanatoasa

Dansatorii au tot interesul sa se mentina in forma pentru a performa bine, asa ca vor fi stimulati sa aiba o dieta sanatoasa si echilibrata – o alegere care are un efect pozitiv asupra intregului organism.

Beneficii psihologice

Dansatorii seniori se mentin tineri: cel putin o data pe saptamana participa la un curs si astfel isi fac noi prieteni. Oportunitatea constanta de a socializa ii protejeaza de riscul de izolare si de fenomene depresive care, din pacate, afecteaza una din sase persoane in varsta. In plus, o persoana in varsta care danseaza se distreaza si este constienta ca poate obtine rezultate prin intermediul corpului sau: acest lucru sporeste increderea in sine si in capacitatile sale fizice si mentale.

Care sunt cele mai comune probleme cu oasele odata cu trecerea timpului?

Schimbarile de postura si de mers (modelul de mers) sunt frecvente odata cu imbatranirea. Modificarile la nivelul pielii si parului sunt, de asemenea, frecvente. Scheletul ofera suport si structura corpului. Articulatiile sunt zonele in care oasele se unesc. Ele permit scheletului sa fie flexibil pentru miscare. Intr-o articulatie, oasele nu intra in contact direct unul cu celalalt. In schimb, ele sunt amortizate de cartilaj in articulatie, membrane sinoviale din jurul articulatiei si lichid.

Muschii ofera forta si puterea de a misca corpul. Coordonarea este directionata de creier, dar este afectata de modificari ale muschilor si articulatiilor. Modificarile la nivelul muschilor, articulatiilor si oaselor afecteaza postura si mersul si duc la slabiciune si miscare incetinita.

Oamenii pierd masa osoasa sau densitatea osoasa pe masura ce imbatranesc, in special femeile dupa menopauza . Oasele pierd calciu si alte minerale.

Coloana vertebrala este formata din oase numite vertebre. Intre fiecare os este o perna asemanatoare unui gel (numita disc). Odata cu imbatranirea, mijlocul corpului (trunchiul) devine mai scurt pe masura ce discurile pierd treptat lichid si devin mai subtiri.

Vertebrele isi pierd si o parte din continutul mineral, facand fiecare os mai subtire. Coloana vertebrala devine curbata si comprimata (ambalata impreuna). Pinteni ososi cauzati de imbatranire si de utilizarea generala a coloanei vertebrale se pot forma si pe vertebre.

Arcurile picioarelor devin mai putin pronuntate, contribuind la o usoara pierdere a inaltimii. Oasele lungi ale bratelor si picioarelor sunt mai fragile din cauza pierderii de minerale, dar nu isi schimba lungimea. Acest lucru face ca bratele si picioarele sa para mai lungi in comparatie cu trunchiul scurtat.

0 Shares
You May Also Like