Ecografie-abdominala-cele-mai-importante-informatii-pe-care-ar-trebui-sa-le-iei-in-calcul

Ecografie abdominala – cele mai importante informatii pe care ar trebui sa le iei in calcul

O ecografie abdominala este un examen imagistic. Este folosit pentru a vedea organele interne din abdomen, cum ar fi ficatul, vezica biliara, splina, pancreasul, si rinichii. Vasele de sange care merg la unele dintre aceste organe, cum ar fi vena cava inferioara si aorta, pot fi, de asemenea, examinate cu ultrasunete.

 Vezi eco abdominal in Cluj si apeleaza la cei mai importanti sepcialisti din domeniu pentru a obtine toate analizele.

Cum se desfasoara examenul

Scanerul cu ultrasunete produce imagini ale organelor si structurilor din organism. Masina emite unde sonore de inalta frecventa care reflecta structurile corpului. Un computer primeste aceste unde si le foloseste pentru a crea o imagine. Spre deosebire de razele X sau scanarile CT, acest test nu va expune la radiatii ionizante.

Va veti aseza culcat, pentru procedura. Un gel conductiv clar, pe baza de apa, este aplicat pe piele peste abdomen. Acest lucru ajuta la transmiterea undelor sonore. Un tub manual numit traductor este apoi trecut peste abdomen.

Poate fi necesar sa schimbati pozitiile, astfel incat furnizorul de servicii medicale sa poata examina diferite locuri ale corpului. De asemenea, trebuie sa va tineti respiratia pentru perioade scurte de timp in timpul examenului.

De cele mai multe ori, examenul dureaza mai putin de 30 de minute.

Ce poate fi detectat la o ecografie abdominala?

Ecografia abdominala este un studiu esential pentru a identifica diferite patologii ale zonei abdomenului. Mai jos, enumeram principalele boli care pot fi detectate cu acest test:

  • Litiaza biliara sau renala
  • infectia vezicii biliare (colecistita)
  • Cancer renal, cancer pancreatic, si cancer de ficat
  • Infectii renale
  • Pancreatita
  • Apendicita
  • Anevrisme

Cum se efectueaza un examen ecografic abdominal?

Ecografia abdominala se efectueaza cu un gel care se raspandeste pe zona si un traductor (sonda) care este trecut prin el. Combinatia dintre cele doua elemente genereaza imagini ale undelor sonore ale rinichilor, ficatului, vezicii biliare, pancreasului, splinei si aortei abdominale.

Testul se efectueaza cu pacientul intins pe masa, abdomenul descoperit, iar tehnicianul va da indicatii despre cum ar trebui plasat in orice moment si momentele in care este necesar sa se mentina respiratia.

Care sunt beneficiile si riscurile unei ecografii abdominale complete?

Toate sunt avantaje pentru pacientul care efectueaza un studiu cu ultrasunete abdominale. Este un test de diagnostic imagistic non-invaziv, complet sigur si fara radiatii ionizante.

Cat dureaza un test ecografic abdominal?

Durata estimata a acestui studiu variaza de la 15-30 de minute. In cazul in care functia sa este aceea de test complementar pentru o biopsie hepatica sau renala sau abcese de scurgere situate intr-un organ al abdomenului, timpul de realizare poate fi mai lung.

Compararea ecografiei abdominale cu alte teste de diagnostic.

Spre deosebire de alte teste de diagnostic, ultrasunetele sunt o procedura foarte sigura in care nu se produce radiatii ionizante. Aceste caracteristici, pozitive pentru pacient, au facut din acest studiu cu ultrasunete preferinta multor specialisti pentru diagnosticarea bolilor.

De asemenea, in multe cazuri, ultrasunetele sunt un test complementar in descoperirea multor patologii. In primul rand, se utilizeaza si, in functie de rezultatele obtinute, se determina necesitatea de a efectua un alt tip de studiu care ofera diagnosticul definitiv. In cazul in care este strict necesar sa se analizeze structurile abdominale mai profunde, se va folosi scanarea CT abdominala, care emite raze X.