Importanța examinării regulate a ochilor și gestionarea presbiopiei

Importanța examinării regulate a ochilor și gestionarea presbiopiei

0 Shares
0
0
0

Presbiopia (prezbiopia) este o problemă de vedere comună, care afectează multe persoane pe măsură ce înaintează în vârstă. În acest articol, află ce este presbiopia, importanța examinării regulate a ochilor pentru a o detecta și gestiona eficient, factorii de risc și metodele de corecție disponibile.

Ce este prezbiopia?

Această problemă oculară este legată de vârstă și afectează capacitatea de a vedea de aproape. Apare, de obicei, la vârsta de 40 de ani sau mai târziu și este rezultatul rigidizării și pierderii flexibilității cristalinului ochiului. Cristalinul este responsabil de focalizarea imaginilor pe retină, iar odată cu înaintarea în vârstă, devine mai dificil să se focalizeze obiectele apropiate [1].

Simptomele presbiopiei includ dificultatea de a citi, de a vedea pe telefon, nevoia de a ține obiectele la o distanță mai mare față de ochi în încercarea de a vedea mai bine, dureri oculare sau de cap după lecturare sau după ce ai realizat activități care au forțat vederea de aproape. Aceste simptome se pot înrăutăți în momentele de oboseală sau când lumina ambientală este slabă [1].

Te invităm să afli mai multe despre presbiopie ochi. Înțelegerea și gestionarea acestei afecțiuni oculare pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.

Importanța examinării regulate a ochilor

Unul dintre cele mai importante motive pentru care ar trebui să mergi periodic la consulturi optometrice este identificarea precoce a problemelor de vedere. Prin efectuarea regulată a unui examen ocular, pot fi depistate presbiopia și alte probleme de vedere într-un stadiu incipient.

Potrivit News Medical [2], mai mult de 75% dintre cazurile de orbire pot fi prevenite, dacă sunt diagnosticate la timp. Chiar dacă examinarea oculară oferă foarte multe beneficii, aceasta trebuie realizată periodic pentru a descoperi precoce, a monitoriza, a gestiona eficient afecțiunile de vedere și a preveni complicațiile.

Factorii de risc pentru prezbiopie

Principalul factor de risc este vârstă. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, cristalinul devine mai rigid și mai puțin flexibil, ceea ce duce la dificultatea de a vedea clar de aproape. De asemenea, anumite condiții de sănătate pot crește riscul de dezvoltare sau agravare a prezbiopiei la persoanele de sub 40 de ani, cum ar fi miopia, diabetul sau bolile de inimă [1].

Privitul pentru perioade îndelungate la ecranele dispozitivelor digitale și expunerea prelungită a ochilor la lumină foarte slabă sau foarte puternică pot înrăutăți temporar simptomele pe care le resimt persoanele cu prezbiopie.

Cum se corectează prezbiopia?

Cel mai simplu și comun mod de a corecta prezbiopia este prin purtarea ochelarilor cu lentile bifocale sau multifocale (progresive):

  • lentile bifocale – suprafața lentilelor este împărțită în 2 zone pentru dioptrii cu plus (pentru vederea de aproape) și dioptrii cu minus (pentru vederea la distanță); un dezavantaj este faptul că linia de demarcație dintre cele 2 zone este vizibilă și poate deranja privirea;
  • lentile progresive – suprafața lentilelor este împărțită în 3 zone, pentru vederea de aproape, la distanță și o zonă de tranziție; nu există o linie de demarcație vizibilă, care să deranjeze privirea.

Presbiopia poate fi corectată și cu lentile de contact multifocale. Este bine de știut că prescripția pentru lentile de contact diferă de cea pentru ochelari de vedere și poate fi oferită de optometrist sau de medicul oftalmolog.

Este important să consulți un specialist pentru evaluarea și diagnosticarea presbiopiei și pentru a discuta opțiunile de corecție disponibile. Acesta poate recomanda cea mai potrivită metodă de corecție în funcție de nevoile și preferințele individuale ale fiecărei persoane.

Presbiopia este o afecțiune oculară des întâlnită, însă poate fi gestionată eficient printr-o examinare regulată a ochilor. Detectarea precoce și aplicarea metodei de corecție adecvate pot minimiza impactul acesteia asupra calității vieții.

Referințe:

1. „Presbyopia”, Mayo Clinic, mayoclinic.org

2. „Importance of Regular Eye Checks and the Check-up Procedure”, News Medical, news-medical.net

0 Shares
You May Also Like