Se spune ca fiecare persoana se naste sub o stea. O stea calauzitoare, a norocului, care straluceste proportional cu realizarile persoanei respective.
Judetul Alba are stelele sale. Va prezentam, in continuare, cateva dintre acestea; unele contemporane, altele din filele mereu vii ale istoriei.
Radu Rusu, supranumit si “Zuckerberg de Romania”, este originar din Alba Iulia. El este fondatorul, in Sillicon Valley, a unei retele de socializare. Se spune despre aceasta retea ca este urmatorul Facebook.
Este creatorul unei aplicatii de photosharing, aplicatie cu ajutorul careia utilizatorii pot realiza fotografii pe care, ulterior, le pot misca, pentru a vedea ce este in jurul subiectului. Radu Rusu a obtinut un premiu de excelenta in robotica, pentru aportul sau in domeniul in care activeaza.
Marius Moga este unul dintre cei mai iubiti compozitori romani. S-a nascut pe 30 decembrie, la Alba Iulia, intr-o familie in care muzica ocupa un loc aparte. Bunicul sau era un bun cunoscator al banjoului, bunica sa a facut parte dintr-un cor bisericesc, tatal sau a invatat chitara, iar mama sa era preocupata de canto.
La varsta de 18 ani, se muta la Bucuresti. Tot atunci, compune primul sau hit, intitulat “Ti-am promis”, pentru trupa Akcent. Alaturi de Andrei Ropcea, a infiintat, in 2007, trupa “Morandi”, trupa care s-a bucurat de un imens succes, atat in tara, cat si in strainatate. In 2011, Moga a compus o piesa pentru celebra trupa Maroon 5. Pentru aceasta piesa, este nominalizat la premiile Grammy, alaturi de formatia americana.
Sergiu Pasca este considerat unul dintre cei mai de seama cercetatori romani, la doar 30 de ani – A desfasurat munca de cercetare in domeniul stiintelor medicale, in special asupra unei problem de actualitate: autismul. In urma acestor studii, a obtinut numeroase premii, nominalizari, dar si burse din partea celor mai cunoscute institutii din domeniu, la nivel mondial.
Timbrul sau este, fara doar si poate, unul inconfundabil si, totodata, incarcat de emotie si har. Nicolae Furdui Iancu, “craisorul cantecului motesc”, s-a nascut in anul 1955, in satul Poiana din comuna Sodohol.
A urmat cursurile liceului pedagogic din Abrud, apoi pe cele ale Institutului Pedagogic din Oradea. A profesat ca dascal pana in 1989. Din acel an, s-a dedicat in intregime muzicii populare.
Nicolae Hancu s-a nascut la Blaj, la 6 iulie 1940 – Activitatea sa stiintifica este incununata de valoare, prestigiu si glorie. S-a remarcat in mai multe domenii, precum lipidologie clinica, managementul clinic al diabetului zaharat tip 2, riscul cardiovascular global si obezitatea abdominala.
Si-a pus amprenta asupra a peste 350 de lucrari stiintifice, dar si 20 de monografii sau tratate.
Alexander Vraciu (1919-2015) – O legenda a Marinei Americane, precum si unul dintre cei mai buni piloti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Alex Vraciu a intrat in razboi in 1943, iar in 1944 a reusit sa doboare sase avioane japoneze, in conditii vitrege de lupta. Aceasta performanta i-a adus titlul de “cel mai bun pilot”.
Nicolae Linca – aur cu mana fracturata – Singurul roman campion olimpic la box s-a nascut la 1 ianuarie 1929, Cergau Mare.
Jocurile Olimpice de la Melbourne 1956 au reprezentat apogeul carierei sale. Cu toate ca a fost foarte aproape de a nu fi selectionat pentru Jocurile Olimpice, acesta a reusit sa-si invinga adversarul, castigand aurul. Inainte de meci, suferise o fractura la mana dreapta, insa acest lucru nu a constituit un obstacol in calea victoriei.
Dorin Pavel (1900-1979) – fondatorul hidroenergeticii romanesti, a fost, pe linie materna, nepotul marelui filosof si poet Lucian Blaga. O mare parte din timpul sau si-a dedicat-o studierii apelor tarii si, de asemenea, amenajarii lacurilor din zona Bucurestiului.
Profesorul energetician Dorel Pavel s-a remarcat printr-o gandire tehnica neasemuita, gandire cu care a contribuit si la grandioasa lucrare de la Portile de Fier. Aceasta lucrare asigura navigatia pe Dunare in zona respectiva, punand la dispozitia atat a Romaniei cat si a Iugoslaviei peste 2200 MV putere instalata.
In satul ce poarta in nume “sunetele lacrimei” s-a nascut, la 9 mai 1895, poetul, dramaturgul si filosoful Lucian Blaga.
Fiind al 9-lea copil al unei familii de preoti, cel care avea sa devina o personalitate marcanta a culturii interbelice a avut, dupa cum chiar el marturiseste, “o copilarie aflata sub semnul unei fabuloase absente a cuvantului”, deoarece nu a vorbit pana la varsta de 4 ani.
Studiile primare la face la scoala germane din Sebes, , urmate de cursurile liceului “Andrei Saguna” din Brasov si de cele ale Facultatii de Teologie din Sibiu.
In 1919, ii sunt publicate “Poemele luminii”. Intre 1926 si 1939, s-a remarcat in domeniul diplomatiei, fiind, apoi, atasat de presa si consilier la legatiile Romaniei din Varsovia, Praga, Berna si Viena. In tot acest interval, Lucian Blaga si-a continuat activitatea literara si stiintifica, publicand volume de versuri, eseuri cu teme filosofice, dar si piese de teatru. Din 1949, a activat ca cercetator in cadrul Institutului de Istorie al Academiei Romane, filiala Cluj. S-a stins din viata la 6 mai 1961, fiind inmormantat in Lancram, satul sau natal. Casa Memoriala Lucian Blaga este, astazi, un important obiectiv turistic al judetului Alba.
Rudolf Eisenmenger (1871-1948) – S-a nascut la Alba Iulia, in 1871. A urmat cursurile gimnaziale la Orastie, a studiat medicina la Cluj, obtinand titlul de doctor in 1896.
Principalul sau interes, inca de la inceputul carierei, l-a reprezentat proiectarea si construirea aparatelor de resuscitare respiratorie si circulatorie.
In anul 1900, a construit primul plaman artificial, numit “BIOMOTOR”. Acest aparat a fost brevetat in mai multe state, dovedindu-se un mare succes. Biomotorul a fost implementat in cadrul statiilor de salvare, clinicilor si spitalelor.
Avram Iancu (1824-1872) – reprezinta un simbol pentru pentru romanii din Transilvania. Prin rolul important pe care l-a jucat in desfasurarea Revolutiei de la 1848 din Transilvania, “craiul muntilor” va ramane mereu o legenda vie a Apusenilor .
In preajma izbucnirii revolutiei, intelectualitatea romaneasca transilvaneana milita pentru emancipare sociala si nationala. Avram Iancu a facut parte dintre fruntasii acestei categorii.
A fost unul dintre cei care au initiat adunarile de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai si 15-23 septembrie 1848. S-a aflat, de asemenea, in fruntea cetelor de tarani si mineri inarmati din Muntii Apuseni.
Desfiintarea iobagiei in Transilvania era, parca, imposibil de realizat, iar guvernul revolutionar ungar refuza sa acorde romanilor libertati nationale. S-a ajuns, astfel, la dezbinarea fortelor revolutionare romane si ungare. Taranimea era hotarata sa inceapa lupta pentru rezolvarea problemelor sociale si nationale.
Oastea taraneasca antirevolutionara avea un conducator: pe Avram Iancu. Acesta a organizat o buna aparare in Muntii Apuseni respingand, totodata, numeroase atacuri din partea trupelor revolutionare maghiare, acestea fiind superioare atat ca numar, cat si ca munitie. Asa si-a castigat Avram Iancu renumele de “craiul muntilor”.
A adus o contributie uriasa in timpul luptelor, contributie pentru care, ne nenumarate ori, a fost propus pentru decorare. A refuzat, insa.
Curajosul crai din munti a murit la 10 septembrie 1872, la Baia de Cris. Sufletul sau se odihneste la Tebea, Hunedoara, langa “Gorunul Horea”.
Imaginea sa va ramane ca o amprenta vesnica in constinta noastra de romani, Avram Iancu fiind un simbol al curajului, afirmarii si patriotismului.
Horea – Vasile Ursu Nicola (1731-1785) – Horea, numit astfel datorita talentului sau muzical, a fost unul dintre conducatorii rascoalei de la 1784 din Transilvania. Satul in care s-a nascut, Arada, ii poarta astazi numele.
Luna octombrie a anului 1784 a fost marcata de rascularea motilor din Muntii Apuseni. Acestia doreau ca iobagia si nobilimea sa fie desfiintate, pamanturile sa fie impartite și toti locuitorii sa plateasca impozite.
Venirea iernii a ingreunat situatia, ceea ce a dus la hotararea lui Horea de a inceta lupta si a de a se ascunde. Insa iobagii din zona i-au tradat pe Horea si pe ceilalti doi capi ai rascoalei, Closca si Crisan. Cei trei au fost intemninati la Alba Iulia. In urma interogatoriului la care au fost supusi, conducatorii rascoalei au fost condamnati la moarte pentru rebeliune. Si nu oricum, ci printr-o pedeapsa spectaculoasa.
In acest fel, taranii aveau sa fie inspaimanti si nu se vor mai gandi sa se rascoale. Crisan s-a spanzurat in celula sa, iar lui Horea si Closca li s-a hotarat moartea prin tragerea pe roata. S-a intamplat pe un deal de langa cetatea Alba Iulia, astazi dealul lui Horea, la 28 februarie 1785.
In sufletul romanilor, Horea a fost si va ramane mereu marele razvratit impotriva nedreptatilor. El a alinat durerea poporului, hranind speranta la o viata libera. Si, mai presus de toate, lupta pentru libertate a avut un rasunet larg in toata Europa.
Petru Pavel Aron (1709-1764) – Petru Pavel Aron s-a nascut in comuna Bistra, in anul 1709. In 1753 a deschis, la Blaj, prima scoala elementara cu predare in lima romana din toate timpurile. De numele sau se mai leaga intemeierea a 53 de scoli romanesti, in protopopiatele Fagarasului, Venetiei, Sadului, Calborului, Gheorgheni, Trei Scaune, Armeni, Sanmartinu de Campie, si Mures. Tipografia diecezana a fost, de asemenea, infiintata de episcopul Petru Pavel Aron.
Aceste personalitati marcante ale judetului Alba, indifferent de domeniul in care se afirma / s-au afirmat, reprezinta un urias motiv de mandrie nu numai pentru inima Transilvaniei, cat si pentru intreaga Romanie, al carui nume l-au facut cunoscut si l-au incununat cu florile succesului.
Aceste flori vor face ca numele celor enumerate sa ramana, pentru totdeauna, un ecou in sufletului oricarui roman. Un ecou si o ocazie pentru ca fiecare dintre noi sa-si promoveze tara.
Radio Alba Online este o punte catre actualitate si, in acelasi timp, promoveaza minunatul judet din inima Transilvaniei si valorile sale.