Plastic biodegradabil vs. material compostabil

Plastic biodegradabil vs. material compostabil

0 Shares
0
0
0

Incepand cu anii 1950, lumea a produs, a folosit si a aruncat peste noua miliarde de tone de plastic. Materialele plastice insa, in ultimul timp au inceput sa fie din ce in ce mai des inlocuite cu materiale bioplastice. Desi aceste materiale bioplastice, nu sunt toate regenerabile, cu toate acestea, utilizarea de bioplastice poate reduce emisiile de gaze cu efect de sera.

Crearea materialelor bioplastice, necesita mai putina energie decat materialele plastice conventionale precum PET sau Styrofoam. Aceasta inseamna ca aceste materiale bioplastice produc mai putin dioxid de carbon in timpul productiei lor.

De asemenea, produc mai putine gaze cu efect de sera atunci cand se biodegradeaza in depozitul de deseuri decat unele alte materiale plastice. In plus, unele bioplastice folosesc mai putina apa in timpul productiei decat alegerile conventionale.

In ultimul timp, cu siguranta fiecare dintre dvs. ati observat ca pungile din supermarketuri au fost inlocuite cu pungi biodegradabile. De-asemenea, alte produse biodegradabile, precum caserole si farfurii biodegradabile, au aparut pe piata pentru a inlocui vechile produse similare, confectionate din materiale plastice.

Un material biodegradabil este orice se descompune din actiunea microorganismelor precum bacteriile, algele si ciupercile. Timpul de degradare depinde de umiditate si temperatura, impreuna cu materialele din produs.

Desi sunt obtinute din substante vegetale, animale sau pe baza de minerale, bioplasticele biodegradabile nu se descompun intotdeauna complet in componentele lor naturale. Uneori lasa reziduuri in urma.

In conditii potrivite, microorganismele pot converti bioplastele biodegradabile in apa si dioxid de carbon in cateva saptamani. Dar multe produse biodegradabile pot contine in continuare plastic conventional, ceea ce le face mai dificile de descompunere.

Un material compostabil este orice se descompune complet in materiale naturale, cum ar fi apa, dioxidul de carbon si biomasa in aproximativ 90 de zile. Materialele compostabile se vor transforma in cele din urma in nutrienti care pot fi folositi de plante. Nu vor lasa in urma reziduuri.

Clasificari bioplastice

Bioplastica vine cu o multime de afirmatii cu privire la proprietatile lor ecologice. Haideti sa enumeram cateva dintre cele mai comune descrieri.

  1. Bioplastice ne biodegradabile (BIO-PET, BIO-PE, PA)

Aceste bioplastice nu sunt usor digerate de microorganisme. Desi sunt fabricate din materiale naturale precum trestia de zahar, acestea sunt identice din punct de vedere chimic cu unele materiale plastice pe baza de petrol. La fel ca plasticul conventional, acestea vor degrada abia dupa multi ani.

  1. Bioplastice partial biodegradabile sau „durabile”

Microrganismele le pot descompune in bucati mai mici de plastic in conditii potrivite. Din pacate, procesul dureaza in general, mai mult de 3-6 luni. „Defalcarea” nu este aceeasi cu „descompunerea”, deci aceste bioplastice nu sunt compostabile.

  1. Bioplastice biodegradabile

Dupa cum sa mentionat mai sus, materialele plastice biodegradabile se vor descompune in carbon si apa, datorita activitatii microorganismelor. Cele mai bune produse biodegradabile vor indica un interval de timp si conditiile necesare pentru realizarea biodegradarii.

  1. Materiale plastice compostabile

Majoritatea acestor materiale plastice au nevoie de instalatii industriale pentru a se descompune complet. Unii sustin ca se vor descompune in compostul de acasa, dar aceasta nu este inca norma.

Ce ar trebui sa fac cu produsele bioplastice? Le pot recicla?

In majoritatea locurilor nu puteti recicla produsele obtinute din materiale plastice pe baza de bio. Asta pentru ca este complicat sa separi toate componentele. Deci, desi este posibil din punct de vedere tehnic reciclarea materialelor plastice, majoritatea instalatiilor nu le accepta. Nu vor fi pana cand nu vor mai fi procesate. Iata ce ar trebui sa faci in loc.

Produse din plastic biodegradabile

Daca nu exista facilitati in zona dvs. pentru a face fata bio-plasticelor, puneti-le in cosul de gunoi obisnuit.

Produse bioplastice compostabile

Introduceti-le in cosul de gunoi municipal daca este disponibil. Nu puneti bioplastice compostabile in depozitul de gunoi, deoarece acestea nu se vor composta bine in acest mediu scazut de oxigen. Si mai rau, s-a dovedit ca produc metan, un gaz cu efect de sera de 30 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon.

Cum ramane cu amprenta generala?

Unii specialisti considera ca bio-materialele plastice sunt mai bune pentru mediu, chiar daca ajung in depozitul de deseuri. Asta pentru ca sunt fabricate din alte materiale decat petrolul. In general, bioplasticele contin mai putine ingrediente din combustibili fosili. Unele nu contin deloc.

Deplasarea combustibililor fosili cu resurse regenerabile este un pas pozitiv. In conditiile potrivite, bioplasticele produc mai putine emisii de gaze cu efect de sera decat materialele plastice pe baza de petrol. Problema apare atunci cand se calculeaza amprenta generala a fiecarui produs.

Diverse studii au aratat ca unele materiale plastice pe baza de bio pot avea un impact mai mare asupra planetei decat produsele conventionale. Asta pentru ca producerea plantelor necesare pentru bioplastice implica ingrasaminte si pesticide chimice, impreuna cu prelucrarea chimica.

Cand efectele negative ale productiei agricole se combina cu procesele chimice necesare transformarii materiei vegetale, unele bioplastice sunt mai putin ecologice decat plasticul obisnuit.

0 Shares
You May Also Like
consultanta-seo

Consultanta SEO

In acest capitol va prezentam oferta noastra de consultanta SEO . Aceasta are menirea de a invata de…
Citeste