Prelucrarea si rafinarea vinului, procesul de pritocire

Prelucrarea si rafinarea vinului, procesul de pritocire

Ceea ce trebuie sa stii despre procesul de pritocire este destul de simplu de aflat de pe https://reclamapetelefon.ro/. Inainte de toate, trebuie stiut ca este o practica obisnuita sa muti un vin dintr-un recipient imediat dupa fermentare in alt recipient, deoarece in acest moment al procesului de fermentare exista mult mai putina activitate din drojdie, iar drojdiile produc mai putin CO2 care formeaza o bariera de protectie asupra vinului.

Dispozitivul de blocare a aerului este un dispozitiv umplut cu apa, care permite dioxidului de carbon sa iasa, dar nu va permite aerului sa intre. Acest lucru impiedica oxidarea vinului si dezvoltarea aromelor nedorite.

Vinul poate sta intr-un recipient timp de cateva luni, pe masura ce drojdia isi termina sarcinile si incet incepe sa se lase la fundul acestuia. Acesta este punctul in care transferam vinul intr-un nou recipient curat pentru rafinare.

Pentru a face un vin bun acasa, nu trebuie doar ca acesta sa aiba un gust bun, ci si sa arate bine. Ofera-i unui oaspete sau unui prieten un pahar de vin tulbure si va fi facut deja presupuneri despre el inainte ca acesta sa ii atinga chiar si buzele. Acesta este motivul pentru care trebuie sa iti iei suficient timp pentru a permite vinului sa se curete si sa scoti din el resturi sau sedimente dupa ce fermentatia s-a terminat.

Cand un vin fermenteaza, exista o multime de drojdie in suspensie, precum si alte resturi din fructe sau saruri insolubile si compusi. Aceste resturi confera vinului un aspect tulbure in timpul fermentarii.

Pe masura ce fermentatia incetineste si se termina, acele celule de drojdie vor incepe sa moara si se vor scufunda incet pana la fundul recipientului in care se afla vinul. Pe parcursul unei luni sau doua, un strat din aceste particule si celule moarte de drojdie va acoperi fundul recipientului. Cand vezi ca se intampla acest lucru, trebuie sa muti vinul din sediment, folosind un sifon pentru a evita deranjarea sedimentului, intr-un recipient curat igienizat pentru a continua curatarea.

Acest proces de pritocire se face de obicei de doua ori in timpul in care vinul este in butoi, dar nu exista reguli clare si rapide. In general, dupa terminarea fermentatiei, ar trebui sa vezi depozitul de sediment (numit drojdie) in cateva saptamani, iar vinul va fi vizibil mai limpede decat in ​​timpul fermentatiei aflate in plin proces. Acesta este un moment bun pentru a aduna vinul pentru prima data, a doua oara va fi, de obicei, de la o luna la 45 de zile mai tarziu, cand se lasa un alt depozit si vinul este destul de clar.

Fiecare vin este diferit

Este o practica obisnuita sa se traga vinul de pe drojdie de doua ori inainte de imbuteliere, insa unele vinuri pot fi diferite si poate dura mai mult timp pentru a-l curata dintr-un motiv sau altul. Daca lasi vinul pe drojdie mai mult de 3 luni risti ca acesta sa dezvolte arome nedorite, indicat este ca imediat ce vezi un strat de sediment sa incepi pritocirea pentru a-l clarifica.

Odata ce un vin s-a curatat complet si toate semnele fermentatiei au disparut de mult, atunci este timpul sa imbuteliezi vinul. In acest moment, unii producatori de vin stabilizeaza vinul folosind sorbat de potasiu, care va opri orice fel de fermentare odata imbuteliat. Nu este strict necesar, dar este ceva de luat in calcul.