In zilele noastre din ce in ce mai multe persoane opteaza pentru implant Megagen Cluj, dat fiind faptul ca au unul sau mai multi dinti lipsa. Unul sau mai multi dinti lipsa provoaca o lipsa de incredere in propriile forte, insa poate duce si la probleme secundare de sanatate cum ar fi malnutritia de exemplu.
Dintii se pot pierde din diferite motive precum carii, boala gingiei, defecte congenitale, leziuni dentare, uzura excesiva, etc. Cei aflati intr-o asemenea situatie, vor beneficia in primul rand de o consultatie acolo unde vor afla de la medic daca sunt compatibili cu implanturile.
In timpul consultatiei vor afla care sunt costurile procedurii, vor afla tipul anesteziei, vor afla cat timp va dura procedura, vor primi sfaturi de la dentist despre ce trebuie sa faca inainte de implant si in timpul recuperarii.
Plasarea implantului (implanturilor) – Procedura
Implanturile dentare de astazi sunt aproape imposibil de distins de alti dinti. Acest aspect este ajutat in parte de conexiunea structurala si functionala dintre implant si osul viu. Procedura este de obicei efectuata intr-o singura sedinta, dar necesita o perioada de osseointegrare.
Osteointegrarea este procesul prin care implantul ancoreaza osul maxilarului. Un implant osos integrat dureaza de la sase saptamani pana la sase luni pentru a ancora si vindeca, din ce moment dentistul dvs. poate finaliza procedura prin plasarea unei coroane, a unei poduri sau a unei restaurari a protezelor hibride. Daca nu se produce osteointegrarea, implantul va esua.
Implantarea dentara, care se efectueaza pentru a inlocui dintii lipsa, se poate face oricand dupa adolescenta sau cand dezvoltarea osului este completa. Anumite afectiuni medicale, cum ar fi diabetul zaharat activ, cancerul sau boala parodontala, pot necesita un tratament suplimentar inainte ca procedura sa poata fi efectuata.
Pasii procedurali detaliati sunt dupa cum urmeaza:
Pregatirea falcii pentru implantare: Un implant dentar si restaurarea sa este in general compus dintr-un surub de material titanic si o coroana. O gaura cu diametru mic (gaura pilotului) este forata la locurile edentuale (in cazul in care nu exista dinti) pentru a ghida fixarea implantului de titan.
Pentru a evita deteriorarea structurilor maxilare vitale si a fetei, cum ar fi nervul alveolar inferior din mandibula (maxilarul inferior), medicul dentist trebuie sa fie foarte priceput si sa aiba o mare experienta experienta atunci cand studiaza gaura pilot si masoara osul maxilarului. In multe cazuri, medicii stomatologi utilizeaza ghiduri chirurgicale create pe baza scanarilor CT atunci cand plaseaza implanturile.
Destinatie de plasare: Dupa ce gaura initiala a fost forata in locul corect al falcii, este largita incet pentru a permite plasarea surubului implantului. Odata instalat, tesutul din guma din jurul acestuia este fixat peste implant si un surub de protectie este asezat in partea superioara pentru a permite site-ului sa se vindece si sa apara osseointegratia. Dupa o perioada de pana la sase luni de vindecare, medicul dentist va descoperi implantul si va atasa o piedica (care detine coroana sau inlocuirea dintilor).
In unele cazuri, reazemul poate fi atasat in timpul procedurii initiale. Atunci cand bontul este in loc, medicul dentist va produce apoi o coroana temporara sau finala. Uneori, coroana finala poate fi fabricata in aceeasi zi in care este plasat bontul. Coroana temporara serveste ca un sablon in jurul caruia guma creste si se modeleaza intr-un mod natural daca este justificata.
Tipuri de implanturi dentare
Implanturile dentare sunt de obicei clasificate pe baza tipului de procedura folosita pentru a le plasa: doua etape sau o singura etapa.
Implanturile cu doua etape: o procedura in doua etape implica interventia chirurgicala pentru a plasa implantul in osul maxilarului si a inchide (cusatura) tesutul gingival. La cateva luni dupa vindecare, se efectueaza o interventie chirurgicala minora pentru a atasa o oprire si o restaurare temporara.
Implanturile endosteale (endosseous): Plasate in osul maxilarului, endostealele sunt cele mai frecvent utilizate tipuri de proceduri de implantare in doua etape. Amplasate in primul rand ca o alternativa la o punte sau proteza amovibila, implanturile endosteale includ tipurile de suruburi (filetate), tipurile de cilindri (netede) sau de tip bladed.
Implanturile dentare cu o singura etapa: o procedura cu o singura etapa implica plasarea chirurgicala a unui implant mai lung in maxilar astfel incat este pe osul maxilarului, cu nivelul superior cu tesutul gingiilor, dupa care tesutul gingival este inchis (cusut), lasand capacul de vindecare implantat vizibil. Ca urmare, dupa cateva luni de vindecare, se poate atasa oprirea si restaurarea temporara fara a fi nevoie de interventii chirurgicale minore pentru a expune capul.
Implanturile subperiostale: plasate pe osul maxilarului in tesutul gingival, cu implantul metalic post expus pentru a mentine restaurarea, subperiostealele sunt rareori daca sunt folosite astazi. Subperiostealele au fost utilizate in principal pentru a mentine protezele la locul lor la pacientii cu inaltime osoasa insuficienta.
Implanturile dentare au diametrul standard cuprins intre 3.5 mm si 4.2 mm, sau pot avea dimensiuni mai mari cuprinse intre 4.5 mm si 6 mm, si sunt construite de regula din titan.
De precizat este faptul ca persoanele care opteaza pentru implanturi, daca au apoi o igiena orala perfecta, se pot bucura pe viata de implanturi.