Un solar este o structura construita din lemn, din metal, din PVC sau din plastic, care poate sa fie acoperita cu una sau cu doua folii oarecum transparente, care sunt rezistente la razele UV.
In ceea ce priveste structura solariilor, mentionam faptul ca aceasta este una foarte simpla, bazata pe niste tevi curbate in forme diferite, si care sunt infipte in pamant. Un solar nu necesita fundatie si nici amenajari speciale.
In interiorul unui solar se va forma o incinta inchisa, asemanatoare cu un tunel capacit la amandoua capete. Aceasta “constructie” poarta denumirea de solar datorita faptului ca se bazeaza pe caldura provenita de la soare.
In ceea ce priveste solarul, mentionam faptul ca acesta nu are o sursa de incalzire in afara de caldura solara. Solariile nu sunt conectate nici la reteaua de apa, nici la reteaua de electricitate si nici la cea de canalizare.
De cele mai multe ori, pentru solariile lungi este instalat un fir temporar de energie electrica, pentru a permite utilizarea unui ventilator in incinta.
Construirea unui solar trebuie sa tina cont de mai multe aspecte practice care sa poata asigura o cultura sanatoasa si care sa creasca in acelasi timp rezistenta solarului. Uite cateva aspecte esentiale de care ar trebui sa tii cont:
Este important sa te asiguri de faptul ca inaltimea solarului este corespunzatoare, iar peretii laterali ai solarului ar trebui sa aiba o inaltime de cel putin doi metri, ca sa poata sa permita dezvoltarea plantelor; In cazul in care solarul este mai mic, plantele care cresc la mai mult de 1.5m (aici putem sa dam tomatele drept exemplu) se vor ofili mai repede datorita aerului cald care ramane blocat in partea de sus a solarului;
Solarul este indicat sa fie cat mai inalt, pentru a permite o aerisire cat mai buna. Inaltimea totala a solarului, iar aici aducem in discutie si peretii laterali si acoperisul, ar trebui sa aiba in jur 4,5 metri. In cazul unei asemenea inaltimi, aerul cald care este stocat in partea superioara a solarului se va raci mai greu odata cu apunerea soarelui, ceea ce inseamna ca se va mentine mai mult timp o temperatura optima pentru dezvoltarea plantelor.
Un alt detaliu important de care trebuie sa tii cont este acela de a monta guri de aerisire atat in partea din spate a solarului, cat si pe partile laterale ale acestuia, pentru a obtine o aerisire uniforma si eficienta, mai ales in cazul in care discutam despre un solar cu dimensiuni mari.
In acest caz aerul va fi recirculat, ceea ce inseamna ca aerul umed va fi inlocuit cu cel uscat, iar mai mult decat atat, curentii de aer bogati in dioxid de carbon care se formeaza, au un rol important in procesul de fotosinteza a plantelor din solar.
Folia solarului este un element important pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand iti construiesti solarul, iar recomandarea specialistilor este sa optezi pentru folie profesionala solarii. Aceasta este necesar sa fie ancorata cat mai bine in sol, iar in acest sens va trebui sa folosesti tepuse pe care le vei planta in pamant. In ceea ce priveste fixarea tepuselor in sol, precizam ca aceasta trebuie facuta din doi in doi metri, pentru ca doar in acest fel vei obtine o rezistenta cat mai mare impotriva vantului puternic.
Tot in ceea ce priveste folia, este important sa stii ca aceasta nu trebuie stropita cu var in cazul in care iti doresti sa obtii o umbrire univorma.
In ceea ce priveste structura de rezistenta a solarului, daca aceasta vrei sa fie din metal, ideal ar fi sa optezi pentru otel galvanizat, dat fiind faptul ca acesta nu rugineste si este un metal rezistent.
De-asemenea, mentionam faptul ca ideea cea mai indicata ar fi sa construiesti un solar care sa poata fi demontat si mutat foarte usor, insa in cazul in care construiesti un solar care nu poate fi mutat, atunci trebuie sa te asiguri ca pe timpul iernii indepartezi folia.
Asadar, in mare parte acestea sunt cateva lucruri foarte importante pe care trebuie sa le cunosti, si de care trebuie sa tii cont in momentul in care vrei sa iti construiesti un solar.