Pe vremea parintilor nostri, ideea de living nu prea era cunoscuta. Mai ales ca si apartamentele erau construite de asa natura, incat compartimentarea nu dadea posibilitatea amenajarii unui living, asa cum vedem in zilele noastre. Camera de zi era denumita simplu sufragerie, iar aceasta avea de cele mai multe ori si rol de dormitor.
Caci, la un apartament de doua camere, nu toti sacrificau sufrageria pentru a o avea destinata doar oaspetilor sau petrecerii timpului int-un mod placut, precum uitatul la un film sau luarea mesei.
Astazi insa lucrurile s-au schimbat, iar termenul d eliving este folosit in mai toate cataloagele de imobiliare si amenajari interioare. Care sunt insa principiile dupa care ar trebui sa alegem arta mobilei – mobila living si cum anume ar putea schimba aceasta o camera? Vom vedea in cele ce urmeaza.
Cum imi amenajez camera de zi?
Inainte de toate, trebuie mentionat faptul ca livingul, asa cum ii spune si numele, reprezinta camera de zi, in care ne petrecem cea mai mare parte a timpului.
Este, daca vreti, si camera cu televizor, in conditiile in care regulile amenajarii interioare si mai ales principiile vietii moderne spun ca televizorul nu prea are ce cauta in dormitor, un spatiu destinat exclusiv relaxarii si somnului.
Prin urmare, livingul are nevoie de un mobilier mai special care sa ii pune in valoare principalele caracteristici: adica sa fie primitor si relaxant, inainte de toate. Obisnuinta anilor din urma presupunea ca livingul sa fie incarcat cu mobilier greoi, daca se poate din lemn masiv, care sa acopere peretii in totalitate.
Corpuri suspendate si puncte de atractie
Astazi, principiile amenajarii interioare arata ca un mobilier living trebuie sa fie pe cat de simplu, pe atat de practic. Prin urmare, daca avem un perete amplu, nu este obligatoriu sa il umplem pe tot cu mobilier. In schimb trebuie sa avem cateva centri de greutate, cum ar fi o biblioteca sau o comoda pentru televizor.
Din acest punct de vedere, oferta magazinelor care realizeaza mobila la comanda este destul de variata. Important este insa ca potentialul client sa stie cu exactitate ce doreste. Din acest punct intervine consultantul in vanzari si mai apoi proiectantul, care iti va construi o mobila living bazata pe nevoile tale si, mai ales, pliata pe spatiul tau de locuit.
Dincolo de mobilier insa, putem completa amenajarea camerei cu o serie de decoratiuni, menite sa dea o nota aparte spatiului. Din acest punct de vedere, un ceas de perete sau un tablou sugestiv pot constitui punct de atractie intr-o camera de zi, daca sunt alese cu gust.