Dupa ce ati terminat scanarea cu antivirusul complet de la Norton, pagina de rezultate include un link care spune: “Daca credeti ca exista inca riscuri, faceti clic aici”. Astfel, se lanseaza Norton Power Eraser, instalat impreuna cu antivirusul si descris ca fiind “un instrument de reparatie agresiv”. Dar puteti descarca si rula gratuit Symantec Norton Power Eraser, chiar daca ati ales o alta companie ca principal furnizor de software de securitate.
La fel ca Malwarebytes Free, Norton Power Eraser nu este menit sa lucreze singur. Aruncati-l in scena atunci cand antivirusul dvs. obisnuit are probleme cu un atac malware persistent sau cand malware-ul va impiedica chiar sa instalati un antivirus obisnuit. Symantec subliniaza faptul ca detectarea agresiva a acestui produs ar putea marca programe legitime pentru eliminare, deci folositi-l cu prudenta. Retineti ca Norton Power Eraser este un instrument disponibil numai pentru Windows.
Nu este nevoie de instalare
Norton Power Eraser poate fi descarcat rapid si nu necesita instalare. Ai putea sa-l pastrezi pe pc fara probleme (acesta nefiind tot timpul activ, ca un antivirus standalone), dar poate fi folosit pentru situatii de urgenta. Fereastra principala este cea mai importanta. Puteti face clic pe un buton pentru o scanare rapida a aplicatiilor nedorite. In cazul putin probabil cand scanarea dauneaza unui program legitim, puteti face clic pe un alt buton pentru a anula cele mai recente reparatii. Un al treilea buton va duce la o pagina cu optiuni avansate de scanare.O nota din pagina „Avansat” explica faptul ca pentru majoritatea utilizatorilor, scanarea de aplicatii de baza ar trebui sa fie la cerere. Gandul nostru este ca cela mai bine, ar trebui sa profitati de toate resursele, lansand o scanare de sistem. Reputatia scanarii functioneaza putin diferit, verificand fisierele pe care le selectati si comparandu-le cu baza de date de reputatie, a Symantec Norton Cloud. Nu cred ca multi utilizatori vor avea nevoie de scanarea multipla. Aceasta scanare vizeaza computerele cu mai mult de un sistem de operare Windows instalat, o configuratie rara pentru consumatori. Iar acesta este intregul Norton Power Eraser. Puteti scana sistemul in mai multe moduri si puteti anula efectele celei mai recente scanari.
Nici un test de laborator
Toate cele patru laboratoare de testare independente pe care le urmarim includ Norton in testele lor, dar ceea ce testeaza este Symantec Norton AntiVirus Basic de 19,99 dolari la Symantec, nu Power Eraser. Faptul ca scorul de laborator agregat al Norton este un procent decent de 8,8 din 10 puncte posibile, nu are nicio influenta asupra eficientei functiei Power Eraser. Merita remarcat faptul ca in cel mai recent set de teste, Kaspersky Free a maturat terenul, cu toate scorurile perfecte. Si Kaspersky Free este un antivirus la scara larga, cu protectie in timp real, care nu face parte din Power Eraser. Bitdefender Antivirus Plus aproape a egalat recordul Kaspersky, dar a ratat o jumatate de punct pe un test.Sistemul nostru standard de testare a masinilor virtuale are zeci de mostre de ransomware pe el, impreuna cu versiuni modificate manual ale acelor mostre. Am lansat o scanare de aplicatii nedorite, doar pentru a vedea ce s-ar intampla. A terminat in doar un minut sau doua.
Spre surpriza noastra, a raportat “Nu s-au gasit riscuri”. Apoi, am lansat o scanare de sistem. Si asta s-a terminat repede. A raportat unul dintre programele noastre de baza ca „Necunoscut”, dar a numit restul „Bad” si s-a oferit sa le elimine. In ceea ce priveste esantioanele actuale de malware, au fost in mod vadit absente din raport.Cand am adaugat dosarul cu esantioane la scanarea reputatiei, lucrurile au devenit interesante. Aceasta scanare a marcat 83 la suta din probele pentru eliminare. Retineti, totusi, ca nu este o scanare completa a sistemului. Acesta verifica numai fisierele si folderele pe care i le dati. Am mentionat ca am ales un alt dosar care contine acelasi set de mostre, dar modificat manual. Schimba numele fisierelor, adauga zerouri pentru a schimba dimensiunea fisierului si pentru a modifica unii octeti neexecutati. Nu este surprinzator ca scanarea a marcat fiecare dintre acestea fisiere drept „Necunoscut”, cu optiunea de a trimite fisierele catre Symantec pentru analiza.
Dar functioneaza?
Aceste scanari sunt interesante, dar utilizarea acestora pe un sistem fara malware activ nu este un test adecvat. La urma urmei, avantajul Power Eraser este de a trata infestarile malware active pe care antivirusul dvs. obisnuit nu le poate executa. Nu putem testa acest instrument exact asa cum fac instrumentele antivirus regulate. In mod normal, deschidem un dosar cu esantioane si notam care dintre ele se elimina prin scanarea la acces.
Apoi lansam restul, pentru a vedea daca alte forme de protectie in timp real impotriva malware-ului, impiedica infestarea. Asa cum am facut cu Malwarebytes, am testat Power Eraser instaland patru esantioane la un moment dat, asteptandu-le sa fie pe deplin active si apoi executand o scanare de curatare. In fiecare caz, am rulat mai intai Scanarea aplicatiilor nedorite si, de fiecare data, nu am gasit nimic.
Am continuat cu o scanare completa a sistemului. Esantioanele nu instaleaza intotdeauna aceeasi colectie de componente, asa ca am rulat instrumentul de verificare manual, atat inainte, cat si dupa curatare. La sfarsitul fiecarei scanari, Power Eraser si-a enumerat rezultatele. A trebuit sa dezactivam instrumentul de verificare de la stergere, de fiecare data inainte de a da clic pe butonul „Reparati acum”.
Fiecare remediu a necesitat o repornire, dupa care Power Eraser a lansat un raport cu rezultatele. Bazandu-ne pe aceste rapoarte si pe rezultatele de dinainte si dupa verificare, am stabilit ca Power Eraser a detectat 87% din mostre, mai bine decat detectia de 65% pe care am observat-o la Malwarebytes. Cu toate acestea, ca si in cazul Malwarebytes, curatarea a fost neclara. Contactele noastre de la Symantec au confirmat faptul ca nu incearca sa curate cele mai multe urme din registru. In multe cazuri a lasat in urma fisiere executabile. Numeroasele urme de malware ramase au determinat un scor general de 7,8 puncte, 10 fiind maximul. Pe aceeasi scala, Malwarebytes a obtinut 5,5.