Nu cred ca exista persoana care sa nu fi vazut cel putin odata un compresor de aer, iar acest lucru este firesc in conditiile in care compresoarele pot sa fie folosite cu succes in foarte multe activitati.
Exista de exemplu situatii in care compresoarele sunt necesare acasa, in gospodarie pentru fel si fel de activitati. Exista deasemenea situatii in care compresoarele sunt necesare pentru desfasurarea activitatii de pe santier sau se poate sa fie nevoie de ele in halele industriale.
Ei bine, pentru ca toata lumea sa afle mai multe detalii despre aceste echipamente, in cele ce urmeaza vom vedea de cate tipuri sunt compresoarele.
Asadar, exista in primul rand compresoare casnice, acestea mai fiind cunoscute si sub denumirea de compresoare de consum.
Compresoarele de aer nu reprezinta tocmai o inventie noua a omenirii, ele fiind utilizate de mai bine de un secol in fel si fel de situatii.
In orice situatie, atunci cand este nevoie de o unealta care sa fie actionata prin presiunea aerului, se poate utiliza compresorul de aer. De la simplul mecanism de unde a pornit povestea, s-a ajuns in clipa de fata la o varietate foarte mare de tipuri si modele de compresor aer care pot fi folosite atat la nivel industrial, cat si acasa in gospodarie.
Compresoarele de aer se gasesc in diferite medii si dupa cum toata lumea stie deja, eleau o gama si mai variata de utilizari.
Se pot vedea compresoare de aer in benzinarii si care sunt necesare pentru ca ofera aer comprimat pentru a umfla anvelopele masinii. Vulcanizarile de exemplu utilizeaza aerul comprimat ca instrument pentru umfla cauciucurile montate, iar exemplele pot continua.
Se pot intalni mai nou chiar si compresoare mici pentru computere de birou, sau compresoare puternice intalnite pe santier.
De la utilizarile super industriale cum ar fi chiar si munca pe santier pe care am amintit-o anterior, si pana la activitati casnice, compresoarele dau randament maxim, motiv pentru care sunt foarte des intalnite.
De fapt, este posibil chiar acum sa fii in jurul unui compresor de aer daca te afli la servici sau intr-o cladire foarte mare, fara ca macar sa stii acest lucru. Chiar si in casa avem cu totii compresoare care se pot ascunde in frigider sau in instalatia de climatizare a biroului.
Sistemul de functionare al unui compresor este unul simplu la prima vedere, astfel ca aerul intra cu presiunea initiala (presiunea atmosferica) si este scos la o presiune superioara de refulare.
Ei bine, pentru ca aparatul sa pata sa fie numit compresor si nu suflanta, trebuie precizat ca raportul dintre presiunea finala si presiunea initiala a gazului comprimat trebuie sa fie mai mic decat 3.
Compresoarele cu piston, despre care cunoscatorii stiu ca sunt recomandate pentru uz casnic au ca si principale caracteristici tehnico-functionale presiunea de refulare si debitul.
In ceea ce priveste scopul compresoarelor, trebuie precizat ca acesta este similar cu al oricarei alte unelte: iar aici discutam despre diminuarea costurilor si atingerea rezultatului dorit rapid si sigur.
Ei bine, pentru cei care au nevoie de un compresor pentru acasa, sau pentru a-si putea desfasura la servici activitatea, un Stanley Compresor Air Kit, 8 Bar, 1.5 CP poate reprezenta cea mai buna solutie.