Toti detinatorii de smartphone-uri ar trebui sa cunoasca faptul ca touchscreen-urile Samsung joaca un rol esential in economia acestor tipuri de telefoane. Un touchscreen Samsung ne ajuta sa scoatem in evidenta toate caracteristicile interesante ale telefonului si ii asigura acestuia buna functionare.
Vom vorbi in cele ce urmeaza despre principalele tipuri de ecrane tactile, cum functioneaza acestea si, de asemenea, vom incerca sa vedem care sunt cateva dintre principalele avantaje si dezavantaje cu care acestea vin. Piata de dispozitive mobile este o piata care se afla intr-o reinnoire constanta, asa ca trebuie sa stim ce cumparam si cum sa diferentiem diferitele tipuri de touchscreen-uri.
Exista trei tipuri principale de ecrane tactile: capacitiv (iPhone 4), rezistiv (Nokia N97) si infrarosu (Samsung U600).
Cum functioneaza touchscreen-urile?
Exista cateva diferente esentiale in modul in care aceste tipuri de touchscreen-uri functioneaza. Ecranele rezistive sunt facute din diferite straturi. Comenzile pentru deget sau stylus sunt realizate pe stratul exterior, care vine in contact cu o membrana de protectie flexibila. Cel de-al treilea strat reprezinta primul ecran, care atinge ecranul si inchide circuitul. Acest tip de ecran nu suporta comanda multi-touch, deoarece circuitele pot intra in conflict.
Ecranele capacitive sunt realizate dintr-un strat de protectie, unul cu electrozi transparenti si substrat de sticla. Acesti electrozi sunt cei care capteaza comenzile. Inductia electrica a degetelor permite acestui strat sa trimita semnale software-ului care se afla in functiune.
Cel mai vechi si, totodata, cel mai usor de inteles tip de ecran este cel infrarosu. La marginile ecranului exista cateva emitatoare si cateva receptoare infrarosii. Emitatoarele sunt plasate pe o parte a ecranului, iar receptoarele pe cealalta parte. Avem astfel, o matrice de infrarosu verticala si orizontala. Daca apasam ecranul cu degetul, orice raza infrarosu (fie ea verticala sau orizontala) este intrerupta. Sistemul detecteaza razele care au fost intrerupte, astfel incat sa stie care zona a ecranului a fost atinsa si sa actioneze in consecinta.
Avantajele si dezavantajele touchscreen-urilor
Cele trei tehnologii amintite au o serie de avantaje. Ecranul rezistiv castiga puncte deoarece este ieftin si permite si micilor producatori sa ofere dispozitive cu touchscreen clientilor lor. Mai exista inca un avantaj care se leaga de vreme. In zilele foarte reci, cei care poarta manusi nu pot utiliza ecranele capacitive. Asta se intampla deoarece ceea ce face ca acea comanda pe care o dam sa functioneze este puterea exercitata de degete. Utilizarea manusilor impiedica functionarea ecranului. Din acest motiv, ecranele rezistive sunt mult mai potrivite pentru o astfel de vreme.
De cealalta parte, ecranele capacitive castiga mai multe puncte pentru calitatea imaginii si viteza de raspuns a comenzilor. Atunci cand software-ul permite ecranelor capacitive sa fie operate la diferite puncte, fara niciun fel de interferenta, inseamna ca putem vorbi de multi-touch.
In fine, ecranele cu touch infrarosu prezinta urmatoarele avantaje: simplitatea si faptul ca nu obtureaza ecranul. Insa prezinta, de asemenea, si cateva dezavantaje: sunt destul de scumpe si voluminoase si, totodata, sunt extrem de sensibile la murdarie.