Tot ce trebuie sa stii despre Armagnac

Tot ce trebuie sa stii despre Armagnac

0 Shares
0
0
0

Armagnac este cel mai vechi eau-de-vie francez, care dateaza de la inceputul secolului al XIV- lea, cu dovezi de distilare cu cel putin 200 de ani inainte de producerea coniacului. Iata tot ce ai vrut sa afli vreodata despre spiritul „mestesug” original al unui armanac vintage.

Armagnac este produs in regiunea Gascony din sud-vestul Frantei, sub indrumarile propriului organism de activitate, Biroul National Interprofesional de l’Armagnac (BNIA). Ca si coniac, armagnac a fost recunoscut drept „ Appellation d’Origine Contrôlée” (denumirea controlata de origine) din 1936. Dar diferenta atat in ​​procesele de productie, soiurile de struguri, volumele, cat si in caracterul celor doua bauturi spirtoase este considerabila.

Armagnac este in continuare produs predominant pe mosii unice de catre familii, mai degraba decat de case mai mari sau de conglomerate, la o scara mult mai mica fata de coniac.

Exista in jur de 800 de viticultori in regiune, dar multi dintre ei nu detin sau nu isi opereaza propriile haltere, cunoscute sub numele de alambic. Multi fermieri isi vand strugurii distilatorilor. Exista, de asemenea, négociants, care cumpara eaux de vie de la distilatori, apoi imbatranesc si ii amesteca singuri pentru a produce armagnac vintage.

Alti fermieri se bazeaza inca pe distilatoarele mobile care isi remorca alambiculele – adesea cu lemne – de la ferma, distiland vinurile in conformitate cu specificatiile fiecarei case.

DE UNDE VINE

Nu exista niciun oras numit Armagnac – este un judet istoric al Ducatului de Gasconie care da numele bauturii. Gasconia insasi este ascunsa la sud de Bordeaux si la vest de Toulouse, iar un decret din 1909 dicteaza trei plecari in care se poate produce armagnac: Gers, Landes si Lot-et-Garona.

In cadrul celor trei departamente se numara cele trei teroruri care definesc armagnac: Bas-Armagnac (57% din productie), Armagnac-Ténarèze (40% din productie) si Haut Armagnac (3% din productie). Impreuna, cele trei terorile gazduiesc 15.000 de hectare de vita de vie, intr-un climat temperat si bland, dar fiecare terroir are propriul sau sol distinct si produce diferite stiluri de armagnac.

CE VARIETATI DE STRAVE SE INTRA IN ARMAGNAC?

Desi 10 soiuri de struguri sunt permise pentru productia de armagnac, patru sunt cel mai des utilizate. Acestea sunt:

Ugni blanc (55%) – cel mai utilizat soi, oferind vinuri acide si scazute de alcool. In timp ce constituie putin peste jumatate din soiurile de struguri utilizate in armagnac, ugni blanc constituie mai mult de 95% din coniac.

Baco (35%) – cunoscut anterior ca Baco 22A, acesta NU este folosit in coniac. Baco este un hibrid din soiurile Folle Blanche si Noah numite dupa creatorul sau, François Baco. El a dezvoltat la sfarsitul 19 – lea secol in urma crizei filoxera, pentru a fi mai rezistente la boli.

Contribuie la rotunjime, netezime si arome ale fructelor coapte. Este, de asemenea, singurul hibrid care este permis pentru utilizarea in vinurile din Appellation d’Origine Contrôlée.

Folle blanche (5%) – cea mai veche si, inainte de epidemia de filoxera din secolul al 19- lea, cea mai cunoscuta varietate folosita in armagnac. Produce fluxuri fine si florale, dar pentru ca este mai fragil si mai susceptibil la inghet, productia sa a devenit acum destul de rara.

Colombard (5%) – utilizat pe scara larga in vinurile de masa, dar distilarea pentru armagnac este mai rara. Aromele sale fructate si picante sunt apreciate in amestecuri.

Celelalte soiuri sunt Plant de Graisse, Meslier Saint François, Clairette de Gascogne, Jurançon blanc, Mauzac Blanc si Mauzac Rosé, dar sunt rareori folosite.

Strugurii folositi pentru a crea vinul pentru distilare sunt recoltati din septembrie pana in octombrie, iar adaugarea oricarui tratament cu sulf sau zahar este interzisa. Distilarea are loc in timpul iernii, dupa terminarea fermentatiei, cu termenul limita pana la 31 martie a anului urmator recoltarii.

Una dintre diferentele cheie intre armagnac si coniac este ca 95 la suta dintre armagnac este distilat o singura data, iar distilarea se face folosind o forma specifica de continuu-nemiscat – alambiculul Armagnac. Pana la 30 la suta din distilare se efectueaza in continuare prin alambicele care calatoresc de la ferma la ferma, folosind GPL sau chiar uneori inca lemn ca combustibil pentru distilare.

Armagnac alambic permite vinului sa fie preincalzit intr-un cilindru de conductele care contin vapori alcoolici fierbinti din lichid. Vinul curge apoi pe o serie de farfurii in coloana principala, ciocnindu-se cu vaporii de alcool produse de vinul incalzit in jumatatea inferioara a lichidului.

Forta poate fi controlata in functie de numarul de farfurii, pozitia lor in nemiscare si debitul de vin prin namol. Armagnac poate fi legal distilat de la 52% abv la 72,4% abv in functie de conditiile de productie AOC, dar in mod traditional, puterea este in jur de 52-60% abv.

Odata ce distilarea este in curs, aceasta continua 24 de ore pe zi si devine punctul central pentru o sarbatoare pentru ferma si comunitatea locala. Perioada de distilare de la sfarsitul lunii octombrie pana la sfarsitul lunii ianuarie este cunoscuta sub numele de La Flamme de L’Armagnac , un festival de evenimente care se desfasoara pe intreaga zona.

Armagnac este de obicei imbatranit in butoaie de stejar de mesteacan de 400 de litri.

Armagnac este imbatranit in butoaie de stejar de 400 de litri, pastrate in pivnite asemanatoare depozitelor de dunnage scotiene. De obicei, intra in butoaie noi timp de sase luni pana la doi ani de viata, inainte de a fi transferat la butoaie mai vechi, astfel incat extractul de lemn si compusi de tanin sa nu domine aroma.

Armagnac isi poate continua maturizarea de-a lungul deceniilor – pana la 50 de ani in cutie – inainte de a fi transferat in sticle mari de sticla (Dame Jeanne / Demijohn) sau in rezervoare de otel.

AERARE

Un alt punct important de diferenta intre coniac si armagnac este in practica aerarii care are loc. Multi producatori isi „lucreaza” armagnac-ul in timp ce se maturizeaza, golindu-le in mod regulat butoaiele in rezervoare, apoi pompand spiritul fie inapoi in butoiul initial, fie intr-un alt butoi (adesea unul mai vechi, care produce mai putine tanine). Spiritul poate fi, de asemenea, diluat in acest moment. Cele mai multe armagnacuri sunt cuprinse intre 40% si 48% abv.

CE SIGNIFICA CODURILE?

Armagnac are propriile sale clasificari , in functie de varsta celui mai tanar eau-de-vie din amestec. Un alt punct de diferenta in ceea ce priveste declaratiile de varsta de coniac pe sticle sunt mult mai frecvente.

  • VS sau ***: imbatranire minima de un an in lemn
  • VSOP: Minim patru ani
  • Napoleon, XO: Minim sase ani
  • Hors d’Age: Minim 10 ani
  • Vintaje: Minim 10 ani, dar anul de pe eticheta corespunde anului unic al recoltei. O epoca nu poate fi amestecata cu armagnac-uri obtinute din struguri din orice alt an.

Fiecare armagnac are aceeasi zi de nastere, 1 aprilie – asta pentru ca in conformitate cu reglementarile BNIA, distilarea trebuie sa se incheie pana la miezul noptii din 31 martie a anului urmator recoltei. Eau-de-vie devine legal armagnac dupa ce a implinit prima zi de nastere la 1 aprilie urmatoare.

0 Shares
You May Also Like
consultanta-seo

Consultanta SEO

In acest capitol va prezentam oferta noastra de consultanta SEO . Aceasta are menirea de a invata de…
Citeste
google_adwords

Google adwords

Google Adwords este un serviciu de reclama de tip PPC (pay per click) dezvoltat de Google recent pentru…
Citeste