Tot ce trebuie sa stiti despre portul popular romanesc

Tot ce trebuie sa stiti despre portul popular romanesc

In zilele noastre vedem din ce in ce mai multe femei care poarta o ie romaneasca ieftina, insa a fost o perioada in care aceste articole de vestimentatie specifice portului popular romanesc au disparut din peisaj. Au reaparut insa in atentia romanilor atunci cand creatorii de moda straini s-au inspirat din ia nationala. In urmatoarele randuri veti afla mai multe lucruri interesante despre portul popular romanesc, si despre ia nationala.

Costumul tipic romanesc este, fara indoiala, unul dintre cele mai importante elemente culturale si istorice pe care Romania le poate avea. Este marturia identitatii nationale, a diferentelor culturale ale unei anumite arii geografice in care s-a format o civilizatie diferita, care a evoluat in conformitate cu propria ei lege, adaptata stilului sau specific.

Un studiu al costumului popular romanesc pe regiuni poate determina cu acuratete evolutia poporului roman. Costumul traditional romanesc a evoluat in acelasi timp cu poporul roman, l-a insotit in cele mai importante momente ale vietii sale, atat in ​​vremurile fericite, cat si in cazul in care nenorocirile au cazut asupra neamului si a comunitatii. Pe de alta parte, costumul popular era acolo intr-un moment in care romanii si-au cerut drepturile.

Toate aceste evenimente nu au influentat arta populara romaneasca, pentru ca taranul roman avea o credinta puternica in Dumnezeu. Costumul reflecta caracteristicile care definesc stilul de viata traditional romanesc cu setea sa de a descoperi frumusetea, de a crea, de a cultiva virtutile esentiale precum iubirea de tara lui, curajul, aspiratia lui spre libertate si impulsul creatiei.

In contextul evolutiei instrumentelor populare, dar si a materialelor, costumul popular romanesc si-a mentinut aspectul estetic pentru a obtine frumusetea pieselor de baza. Elementul principal al costumului popular este camasa purtata de barbati si femei. In partea de jos, barbatii poarta pantaloni „itari”, femeile poarta fuste sau „fota” in toate regiunile Romaniei.

Exista diferente intre modele. Pentru sezonul rece, deasupra acestor elemente, taranii purtau „sarica” ​​sau „cheptarul” din pielea animala, dar si palaria de lana specifica stramosilor nostrii, dacii.

In ceea ce priveste evolutia costumelor populare romanesti, mentionam ca au aparut trei etape. Intr-o prima faza, costumul popular romanesc a fost definit in legatura cu costume populare ale statelor vecine, care se disting prin modelele sale si culoarea in functie de regiune.

Dupa aceasta etapa, influenta mediului urban a avut loc, datorita materialelor noi, industriale, care au inlocuit textile facute acasa, fapt care a incurajat productia de serie protejand in acelasi timp traditia de costum traditional.

Dupa-amiaza, hainele traditionale au fost inlocuite cu „imbracaminte de oras”, devenind un element folosit doar de sarbatori. Costumul tipic a pierdut lupta cu hainele orasului, in special sub influenta taranilor bogati, care au fost atrasi de atractivitatea zonelor urbane.

Ultima etapa este cea actuala, atunci cand costumul popular este purtat foarte putin, in special de persoanele in varsta care se tem de traditie, dar incep sa fie atractive pentru omul modern, motivele populare sunt adoptate in diverse creatii designeri contemporani. Un rol al imbracamintii populare romanesti era sa accentueze rangul social.

Prin bijuterii, modele, culori, cusut, evidentiem rangul social al utilizatorului. Pe de alta parte, o tinuta tipica poate transmite emotii si sentimente. Un costum negru este un semn de doliu, care exprima doliul unei familii.