Tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-spondiloza-cervicala

Tot ce trebuie sa stiti despre spondiloza cervicala

In cazul in care nu stiati, spondiloza cervicala este o afectiune comuna, legata de varsta, care afecteaza articulatiile si discurile din coloana vertebrala a colului uterin, care se afla in gat. Este, deasemenea cunoscuta sub numele de osteoartrita cervicala sau artrita gat.

Spondiloza cervicala dezvolta din uzura cartilajului si a oaselor. Desi este in mare masura rezultatul varstei, poate fi cauzata si de alti factori. Conform mai multor cercetari, s-a ajuns la concluzia ca 90% dintre persoanele in varsta de 60 de ani si peste 60 de ani sufera de aceasta afectiune.

Unii oameni nu au niciodata simptome in ceea ce priveste spondiloza cervicala. Pentru altii, aceasta afectiune poate provoca dureri cronice si rigiditate. Cu toate acestea, multi oameni care o au sunt capabili sa desfasoare activitati zilnice normale.

Probleme de spondiloza cervicala

Oasele si cartilajul de protectie din gat sunt predispuse la uzura si la rupere, ceea ce poate duce la spondiloza cervicala. Cauzele posibile ale afectiunii includ:

Oglinzi osoase

Aceste supraaglume ale osului sunt rezultatul corpului care incearca sa creasca osul suplimentar pentru a face coloana vertebrala mai puternica. Cu toate acestea, osul suplimentar poate presa pe zone delicate ale coloanei vertebrale, cum ar fi maduva spinarii si nervii , ducand la durere.

Probleme cu discurile spinarii

Oasele vertebrale au discuri intre ele care sunt perne groase de tip pad, care absorb socul de ridicare, rasucire si alte activitati. Materialul de tip gel din interiorul acestor discuri se poate usca in timp. Aceasta determina oasele ( vertebrele vertebrale) sa se frece mai mult, ceea ce poate fi dureros.

Discuri herniate

Discurile spinoase pot dezvolta crapaturi, ceea ce permite scurgerea materialului de amortizare intern. Acest material poate apasa maduva spinarii si nervii, ducand la simptome cum ar fi amortirea bratelor sau a altor simptome.

Ranire

Daca ati suferit o vatamare a gatului dvs. (de exemplu, in timpul unei caderi sau a unui accident de masina), acest lucru poate creste sansele unei spondiloze cervicale.

Suprasolicitarea

Unele ocupatii sau hobby-uri implica miscari repetitive sau ridicari grele (cum ar fi lucrarile de constructie). Acest lucru poate pune o presiune suplimentara asupra coloanei vertebrale, ducand la uzura precoce.

Factori de risc pentru aceasta afectiune

Cel mai mare factor de risc pentru spondiloza cervicala este imbatranirea . Spondiloza cervicala se dezvolta adesea ca urmare a modificarilor articulatiilor gatului pe masura ce imbatraniti.

Alti factori in afara de imbatranire care pot creste riscul de aparitie a spondilozelor cervicale sunt:

  • leziunile din zona gatului;
  • activitatile legate de munca care determina suprasolicitarea gatului de la ridicarea greutatilor;
  • gatul tinut intr-o pozitie incomoda pentru perioade indelungate de timp, sau repetarea unor miscari ale gatului pe tot parcursul zilei;
  • factori genetici;
  • fumatul;
  • greutate corporala exagerata si inactivitate.

Simptome de spondiloza cervicala

Majoritatea persoanelor cu spondiloza cervicala nu prezinta simptome semnificative. Daca apar simptome, acestea pot varia de la usoare la severe si se pot dezvolta treptat sau pot sa apara brusc.

Un simptom comun este durerea in jurul lamei umarului. Unii se plang de durere de-a lungul bratului si in degete. Un alt simptom comun este slabiciunea musculara . Slabiciunea musculara ingreuneaza ridicarea bratelor sau apucarea ferma a obiectelor.

Alte simptome: gat ridig care se inrautateste, dureri de cap in mod special in partea din spate a capului sau furnicaturi si amorteala care afecteaza in special umerii si bratele, desi pot aparea si in picioare

Simptomele care apar mai rar includ frecvent pierderea echilibrului si pierderea controlului asupra vezicii urinare sau intestinului. Aceste simptome necesita asistenta medicala imediata.

Cand este necesara o vizita la doctor

Daca va confruntati brusc cu o amorteala sau cu furnicaturi in umeri, brate sau picioare sau daca pierdeti controlul intestinului sau vezicii urinare, discutati cu medicul dumneavoastra si solicitati asistenta medicala cat mai curand posibil. Aceasta este o urgenta medicala.

Daca durerea si disconfortul dvs. incep sa interfereze cu activitatile dvs. zilnice, este necesar sa mergeti cat mai repede la medic. Desi starea este adesea rezultatul imbatranirii, exista tratamente disponibile care pot reduce durerea si rigiditatea.

Testarea si diagnosticarea starii

Efectuarea unui diagnostic de spondiloza cervicala implica excluderea altor conditii potentiale, cum ar fi fibromialgia. Efectuarea unui diagnostic implica, de asemenea, testarea pentru miscarea si determinarea nervilor, oaselor si muschilor afectati.

Medicul dumneavoastra va poate trata boala sau va poate trimite la un specialist ortopedic, neurolog sau neurochirurg pentru teste suplimentare.

Tratarea spondilozei cervicale

Tratarea spondilozei cervicale se poate face prin chiropractica, fizioterapie, prin medicamente sau prin interventie chirurgicala.