Utilizarea contoarelor de apa a devenit in zilele noastre o trebuinta, indeosebi in cazul apei calde care constituie o parte esentiala a platii facturilor.
Instalarea unui contor pentru apa nu reprezinta un capriciu ci o necesitate pentru familie si in general pentru toate locuintele datorita faptului ca face posibila verificarea si contorizarea apei in orice moment.
Acest lucru reprezinta un beneficiu atat in ceea ce priveste resursele materiale cat si cele de apa.
Contorul este un aparat care masoara diferite cantitati de apa, curent electric sau gaze naturale de la o perioada de timp pana in momentul verificarii.
Incepand cu anul 2015 Uniunea Europeana a inceput sa finalizeze si a reusit sa treaca la urmatoarea etapa a unui proiect in ceea ce priveste Tranzitia Energetica.
Proiectul si-a propus schimbarea tuturor contoarelor clasice de gaz, energie electrica si apa, si deci inlocuirea lor cu contoare inteligente care sunt capabile sa transmite date inregistrate de consum la distanta.
Clasificarea contoarelor se face in functie de apa rece sau calda pentru care trebuie utilizate.
Ambele au acelasi principiu de functionare insa diferenta o fac materialele din care sunt fabricate.
Contoarele destinate monitorizarii apei reci sunt proiectate pentru o temperature de pana la 40 de grade Celsius in timp ce contoarele destinate monitorizarii apei calde sunt proiectate sa reziste la temperaturi de pana la 150 de grade Celsius.
In functie de principiul de functionare, contoarele pot fi mecanice sau electronice.
Contoarele mecanice sunt sunt prevazute cu un rotor sau o turbina care condus de fluxul de apa este asociat cu mecanismul de numarare.
Contoarele electronice dispun de un dispozitiv special care atunci cand se roteste cu jet de apa transmite semnalele electrice inspre unitatea care insumeaza cantitatea de apa consumata.
Contoarele de apa monojet si multijet sunt superioare celor obisnuite datorita preciziei mai mari cu care efectueaza citirea tranzitarii apei in conducte.
Acestea sunt mijloace de masurare destinate masurarii si monitorizarii apei care trece rin conducte inchise .
Un aparat de masurat de acest fel este constituit din camera de voum si un mechanism antrenat prin curgerea apei.
Datorita acestuir mechanism de curgere camerele sunt succesiv umplute cu apa si apoi golite.
In cazul contoarelor volumetrice se numara aceste volume care travesreseaza aparatul dispozitivul de indicare face un total al volumului de apa trecut prin conducte.
Contoarele de viteza se monteaza la fel pe conducte inchise si sunt alcatuite dintr-un corp mobil a carui viteza depinde de viteza de trecere a apei.
Miscarea corpului mobil este transmisa mecanic inspre dispozitivul indicator si astfel totalizeaza volumul de apa trecut pe conducta.
Contoarele de apa sunt destinate in general sa masoare si sa memoreze, nu in ultimul timp sa afiseze volumul de apa care trece pe conducta prin interiorul traductorului de masurare.
Dispozitivele multimetrice cu jet, prezinta o forma de alimentare printr-un flux uniform de apa in rotor.
Acest dispozitiv permite reducerea erorilor de masurare a debitelor la minim.
Este aboslut necesar ca aceste contoare sa fie de calitate pentru a putea masura cu exactitate datele de consum real.
Contoarele comercializate in prezent pe piata pe piata sunt contoare cinetice cu cadran uscat, umed sau semiuscat. Aceste contoare functioneaza pe principiul proportionalitatii dintre viteza de rotatie a turbine si viteza apei care trece pe conducta, respectiv prin contor.
Contoarele de apa monojet precum si cele multijet trebuie montate in pozitie orizontala si cu cadranul orientat in sus.
Pentru ca mecanismul sa fie protejat, este necesara si indicate montarea unui filtru de impuritati pe conducta amonta.
Totodata trebuie avut in vedere sensul de curgere al apei indicat pe contor si respectat la montare.
De asemenea este indicata spalarea cu jet a impuritatilor sau aluviunilor care pot determina reducerea debitului de apa sau pot chiar deteriora contorul.
Instalarea robinetilor de trecere va face mai usoara demontarea ulterioara in aval si amonte.
Pe toata durata functionarii lor, contoarele trebuie sa fie pline de apa.
In general componentele principale ale contoarelor unijet sunt corpurile din alama cu racorduri filetate intrare-iesire si cu filtru pe racordul de intrare. Sunt in general indicate in cazul consumatorilor care locuiesc in apartamente.
Masurarea se face cu ajutorul unei turbine iar citirea prin intermediul integratorului mecanic.
Contoarele multijet sunt mai robuste si sunt destinate pentru camine cu bransament individuale chiar si inundabile.
Sunt contoare potrivite pentru domeniul rezidential si uneori industrial.
Ambele tipuri de contoare sunt fabricate din materiale rezistente reducand astfel riscul coroziunii si garanatand astfel o durata de viata mai indelungata.