Trandafiri sunt floarea cea mai apropiata de Ziua Indragostitilor – si avem chimia sa ii multumim pentru ambele culori si aroma! In acest post ne uitam mai atent la compusii chimici implicati.
Desi trandafiri rosii traditionali sunt, de obicei, standardul de Ziua Indragostitilor, ei vin si intr-o serie de alte culori. Culoarea exacta a unui trandafir depinde de moleculele specifice de pigment prezente in petalele sale, care se incadreaza intr-una din cele doua clase: carotenoide si antociani.
Carotenoizii sunt compusi care provoaca culoare care tind sa dea nuante de galben si portocaliu. Poate cel mai bine cunoscut membru este beta-carotenul, compusul care da morcovilor culoarea lor portocalie, dar provoaca, de asemenea, culoare intr-o serie de alte plante, inclusiv rosiile si ardeii.
In trandafiri, se poate gasi un numar mare de carotenoide diferite – o lucrare scrisa in 1991 a identificat cel putin 75 de carotenoizi diferiti in 40 de varietati de trandafir galben. Deci veti stii mai multe lucruri cand cumparati buchete de trandafiri.
Aceasta diversitate inseamna ca trandafirii diferiti contin probabil un numar de diferiti compusi carotenoizi care contribuie la culoarea lor. Unele dintre aceste carotenoide sunt unice pentru trandafiri, in timp ce altele au fost gasite anterior in alte plante sau animale.
Unul dintre cele mai interesante cazuri este cel al galoxantinei, gasita in uneii trandafiri si izolat anterior de retina pasarilor – sugerand ca atat trandafirii, cat si pasarile poseda o enzima similara capabila sa actioneze asupra carotenoidelor.
Cand vine vorba de trandafiri rosii, imaginea este putin mai simpla. Desi compusii antocianici care dau culori rosii pot fi in continuare variati, diversitatea lor este surprinzator de limitata in comparatie cu carotenoizii.
Unii dintre cei mai comuni compusi care contribuie la nuantele rosii sunt cianina si pelargonina. Interactiunile cu alti compusi incolora in petale de trandafir, un fenomen cunoscut sub numele de “copigmentare”, pot influenta si nuanta exacta a rosului pe care il vedem.
Aroma trandafirilor prezinta o complexitate chimica similara culorilor lor. Din nou, nu este un compus, ci multi care contribuie la un miros dulce al trandafirului.
Acesti compusi sunt adesea prezenti in cantitati destul de mici, dar aceasta concentratie scazuta ii contrazice contributia la aroma; multe dintre ei au praguri de miros foarte mici, cantitatea care trebuie sa fie prezenta pentru ca nasul uman sa poata detecta mirosul lor.
Unii dintre contribuabilii cheie au nume legate de prezenta lor in floare. (-) – cis-rose oxide contribuie cu un parfum tipic de trandafir floral si este detectabil de nasul nostru la concentratii foarte scazute in aer – cu putin 5 parti per miliard.
Pentru a oferi o anumita perspectiva, o parte pe miliard este echivalenta cu aproximativ o jumatate de lingurita de apa intr-o piscina de dimensiuni olimpice.
Alti compusi care contribuie sunt cetonele de trandafir, sunt clasa de compusi incluzand beta-damascenona, beta-damascone si beta-ionona. Compusii terpenici, de asemenea, se adauga la miros; acestea includ geraniol, nerol, citronelol si farnesol. Acesti compusi nu sunt unici pentru trandafiri, deoarece se gasesc si in arome ale altor flori!