Aveți dinți grav cariați sau deteriorați? Au început să se deterioreze lucrările de restaurare din trecut? Vă lipsesc unul sau mai mulți dinți din cauza unui accident sau a unei extrageri dentare necesare? Dacă ați răspuns afirmativ la oricare dintre aceste întrebări, atunci poate doriți să luați în considerare un tratament de restaurare cu implanturi dentare.
Implanturile dentare sunt rădăcini dentare artificiale, realizate din șuruburi de titan, care sunt implantate în osul maxilarului. Odată ce se îmbină cu osul din jur, sunt excepțional de puternice și pot susține o proteză dentară. Există trei tipuri principale de proteze dentare care sunt susținute în mod obișnuit de implanturi dentare.
Coroana dentară
O coroană dentară este un capac care se potrivește peste partea superioară a dintelui și este făcută pentru a se potrivi cu culoarea și forma dintelui natural. În cazurile în care un dinte natural nu mai poate susține o coroană dentară din cauza deteriorării severe sau a cariilor, se poate folosi o coroană susținută pe implant.
Pentru a plasa o coroană pe implant, mai întâi va trebui extras dintele natural. Apoi un șurub de implant este plasat în osul maxilarului și este atașată o piesă de atașare sau bont. Bontul va ieși din linia gingiei și gingiile vor fi suturate în jurul lui. Imediat după procedura de plasare a implantului, o coroană dentară temporară este în general lipită de bont. Odată ce locul implantului s-a vindecat și osul a fuzionat cu implantul, va fi fabricată și plasată o coroană dentară permanentă.
Coroanele dentare sunt adesea folosite pentru a restaura un singur dinte lipsă sau mai mulți dinți lipsă care nu sunt adiacenți unul altuia.
Puntea dentară
În timp ce o coroană dentară este un singur capac care se potrivește peste un dinte deteriorat sau cariat, o punte dentară este formată din două coroane dentare cu unul sau mai mulţi dinți falși între ele.
Datorită structurii lor diferite, punțile dentare sunt utilizate pentru a restaura dinții adiacenți care sunt cariați, deteriorați sau lipsesc. Când sunt utilizate împreună cu implanturile dentare, acestea sunt cunoscute sub numele de punte susținută de implanturi.
Punțile implantare sunt utilizate atunci când dinții naturali nu pot susține o proteză dentară. În schimb, punțile susţinute de implanturi folosesc implanturile dentare ca sursă de sprijin pentru coroanele dentare și dinții falși. Amplasarea unei punți dentare este asemănătoare cu plasarea unei coroane dentare, dar în plus se pun două implanturi dentare.
Proteza dentară
Protezele dentare sunt dinți și gingii artificiali şi sunt utilizate pentru a reface întregul arc superior sau inferior al dinților. Ele sunt utilizate în cazurile în care un număr mare de dinți naturali lipsesc sau sunt grav afectați de deteriorare sau carii.
În timp ce protezele dentare pot fi folosite ca proteze dentare detașabile, protezele fixe folosesc implanturi dentare pentru fixarea permanentă în gură. Protezele fixe, cunoscute și sub denumirea de proteze susținute pe implant, sunt ținute în poziție de aproximativ patru implanturi dentare pe fiecare arcadă. Din acest motiv, ele sunt denumite și implanturi „All-on-four”.
Dacă vă gândiți la un tratament de restaurare cu implanturi dentare pentru dinții cariați, deteriorați sau lipsă, acestea sunt câteva dintre opțiunile pe care le puteți discuta cu medicul dumneavoastră de implanturi.