Domeniul psihologiei, astazi atat de vast, are ca arie de referinta mintea oamenilor, modul in care aceasta functioneaza in raport cu propria existenta dar si cu ceilalti. In tandem, valorificarea si intelegerea comportamentelor pe care oamenii si le asuma in diverse momente sunt si ele dezideratele psihologiei si obiectul de cunoastere a unui psiholog.
Anumite evenimente cu un impact puternic asupra oamenilor pot afecta negativ viata si traseul acestora. In functie de experiente si perceptia asupra lumii, unele persoane sunt mai puternice in timp ce altele au nevoie de asistenta unui specialist pentru a putea sa depaseasca evenimentele trecute.
Pentru cele din urma persoane terapia la psiholog David Capris poate fi cea mai buna optiune care sa valorifice rezultate. Va prezentam in continuare cateva responsabilitati pe care le are un psiholog pentru ca pe viitor, atunci cand aveti nevoie de un specialist, sa fiti informat despre aria lui de competenta.
Competentele unui psiholog
Studiile universitare care conduc la o cariera in psihologie se identifica atat cu anii de facultate cat si cu cei de master pentru persoanele care doresc sa isi aprofundeze cunostintele. In toti acesti ani nu numai teoria este cea care fundamenteaza abilitatile si competentele unui psiholog. Studiile de caz, laboratoarele dar si partea de practica trimit viitorii psihologi inspre partea aplicata a acestui domeniu de studiu.
In functie de zona in care are mai multe inclinatii, un psiholog poate alege sa lucreze intr-o clinica sau sa isi deschida propriul cabinet pentru terapie, poate fi specialistul din cadrul firmelor care se ocupa cu psihologia muncii, poate activa intr-o unitate educationala in rolul de psiholog scolar si nu in ultimul rand, poate contribui activ la recrutarea persoanelor in domeniul apararii nationale. Indiferent de spectrul de referinta, un psiholog este oricand gata sa ajute persoanele din jurul lui sa se inteleaga mai bine si sa rezolve situatiile interumane tensionate.
Daca intampinati probleme la locul de munca, in comunicarea cu familia sau cu partenerul de viata si sunteti constient ca este timpul pentru o schimbare, a apela la un psiholog este cea mai buna optiune. In prima sedinta de terapie acesta va va evalua in mod programatic atitudinile si comportamentele pe care le exteriorizati, va oferi sfaturi si consiliere pentru a identifica solutii optime pentru problemele pe care le intampinati.
In acelasi timp, daca aveti o varsta frageda si nu stiti incotro sa va indreptati din punct de vedere educational, psihologul este cel care va va ajuta sa va cunoasteti mai bine si sa va orientati mai usor cariera. Evaluarea vocationala este una dintre cele mai importante competente pe care psihologul poate sa la realizeze cu persoane de varii varste.
Dezlipirea de stereotipurile sociale pentru mersul la psiholog a devenit o constanta si in societatea romaneasca. Din ce in ce mai multi tineri, cupluri sau persoane cu traume ale propriului trecut apeleaza la asistenta de specialitate pentru a-si regasi eul interior. Daca si tu esti o astfel de persoana, programeaza chiar azi o sedinta de psihoterapie.