1 Martie – Traditia martisorului

1 Martie – Traditia martisorului

Martisorul, un obiect de mici dimensiuni prins adesea cu un fir alb cu rosu, este oferit doamnelor si domnisoarelor de 1 Martie. Acesta, alaturi de ghiocei, marcheaza si celebreaza inceputul primaverii intr-un mod cat se poate de frumos si delicat.

Oferirea unui martisor este o traditie veche la noi in tara, dar din anul 2007 este inclusa in lista patrimoniului imaterial al UNESCO.

Bineinteles ca nu este o traditie unica, martisorul este celebrat, bineinteles cu unele diferente de forma si in Bulgaria, Macedonia si Republica Moldova.

Cine ofera cui martisoare?

In general, reprezentantele sexului frumos sunt cele care primesc martisoare si care le poarte, de foarte multe ori, pana la sfarsitului lunii martie – ori pana la cand incep sa infloreasca ciresii. Dar traditia este diferita in unele zone din tara. Spre exemplu in zona Moldovei, obiceiul este ca fetele sa daruiasca baietilor cate un martisor de 1 Martie, gestul fiind intors de baieti de 8 Martie.

Desi originile acestei sarbatori nu se cunosc in detaliu, se banuieste ca au martisorul a aparut pe vremea Imperiului Roman. Oricum ar fi, ar trebui sa ne incante faptul ca avem o sarbatoare atat de frumoasa care aduce zambetul pe buzele tuturor, atat a celui / celei ce ofera, cat si a celui /celei ce primeste.

De unde cumperi un martisor inedit anul acesta?

Cu totii ne dorim ca in fiecare an sa daruim cele mai frumoase martisoare, si daca este posibila acestea sa fie si modele unicat. Ei bine, daca doresti sa oferi un martisor mai special fie ca vorbim de o brosa, o bratara, un pandantiv si dar si un martisor din aur si argint, rodiu si chiar din cristale Swarovski, ori niste martisoare bratari, atunci IMartisoare este locul potrivit pentru tine, cu siguranta vei gasi la ei tot ce iti doresti.

Pe final iti dorim o primavara frumoasa, plina de zambete, fericire, veselie si soare. Si nu uita ca daruirea unui martisor este un gest plin de tandrete, si va aduce zambetul pe buzele tuturor. Asa ca nu lasa aceasta traditie sa piata, ofera un martisor persoanelor dragi tie.