7-construcii-prolifice-ale-oraului-Cluj

7 construcții prolifice ale orașului Cluj

Cluj-Napoca a fost încă din perioada medievală un centru demn de menționat al evidențierii arhitecturii și construcțiilor de tip occidental pe teritoriul României. Construcțiile în stil gotic, de sorginte europeană, au adus un aport important la definirea culturală a orașului. În prezent încă se mai păstrează câteva clădiri încărcate de istorie concomitent cu cele moderne. Iată mai jos câteva exemple de construcții din Cluj care sunt demne de menționat:


1. Bastionul Croitorilor
, clădire restaurată pentru prima dată în anul 1924, iar cel mai recent în 2009, este demn de menționat. Mai demult, construcția a făcut parte din Vechea Cetate a Clujului, însă în prezent reprezintă unul dintre muzeele cele mai vizitate din oraș. Potențialul turistic al construcției a determinat în cele din urmă realizarea în acest loc a Centrului de Cultură Urbană, un complex format dintr-o cafenea literară, o bibliotecă și săli speciale de conferință.

2. Hotelul Continental (sau vechiul Hotel New-York) a luat la sfârșitul secolului al XIX-lea locul fostului Hotel Național (Nemzeti). Stilul nou la acea vreme, urbanistic, îi aparține arhitectului Lajos Pekei. Construcția deținea pe vremuri un restaurant și o cafenea foarte des vizitate, însă în prezent aici se mai găzduiesc foarte rar diferite evenimente precum expoziții sau vernisaje artistice.

3. Teatrul Național (sau Teatrul Maghiar) reprezintă o altă construcție demnă de precizat. Proiectul clădirii a fost început în anul 1904, iar inaugurarea a avut loc doi ani mai târziu. Inițial, fațada teatrului a fost realizată în stil renascentist, dar a fost înlocuită mai apoi de către bine-cunoscutul architect Ferdinand Fellner. Monumentul reprezintă o dovadă a perioadei istorice infloritoare a Clujului de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Daca sunteti in trecere prin Cluj, va recomandam unul dintre cele mai bune restaurante Cluj, aflat in incinta hotelului UniversT .


4. Cetatea Clujului
este o construcție de tip medieval, mai exact o fortificație, și este una dintre cele 7 cetăți de acest fel de pe întreg teritoriul Transilvaniei. Rolul zidurilor cetății era în trecut acela de a proteja așezarea de invaziile tătarilor.

5. Palatul Banffy ( sau Muzeul Național de Artă) din Piața Unirii din Cluj a fost finalizat în anul 1785, în vremea nobilului conte Gh. Banffy. Valoarea construcției este sporită în egală măsură de vechimea acesteia, frumusețea arhitecturală, dar și a stilului adoptat de către cei care au proiectat-o (stilul baroc). Construcția a devenit muzeu în anul 1951. În anul 1996, palatul a fost parțial renovat, iar un an mai târziu a primit o nominalizare la premiile EMYA (pentru muzeul European al anului).

6. Clădirile de pe Strada Iuliu Maniu (Strada în Oglindă) urmează același model eclectic ca Hotel Continental, iar denumirea de stradă în oglindă provine de la cele două construcții identice care sunt poziționate frontal una față de cealaltă. Una dintre ele a fost renovată recent, în schimb cealaltă este în continuare în stare de degradare. O metaforă arhitectonică, dacă vreți, a vechiului și noului oraș Cluj.

7. Casa Monetăriei ( așa-numita Domus cementaria et Auricusoria) este o altă construcție exponențială a orașului Cluj. Aici se băteau monedele Principatului Transilvaniei începând cu anul 1527, în perioada lui Ioan Zapolya, devenit mai târziu rege al Ungariei.