Care-sunt-proprietatile-polietilenei

Care sunt proprietatile polietilenei?

Polietilena este un material plastic cunoscut tehnic sub numele de termoplastic. Termoplastic inseamna ca atunci cand este incalzit, se transforma in lichid, mai degraba decat in ​​ardere, iar atunci cand este racit, preia proprietatile unui solid. Polietilena este folosita in numeroase aplicatii, de la pungi alimentare din plastic pana la containere de plastic cu greutate mare.

Caracteristici

Polietilena, ca toate materialele plastice, este un material pe baza de polimeri, ceea ce inseamna ca este alcatuit din lanturi lungi de molecule identice. Molecula de polietilena este alcatuita in special din doi atomi de carbon cu legatura dubla, care au fiecare legati doi atomi de hidrogen. Datorita naturii sale repetitive, polietilena poate lua multe forme structurale.

Functie

In starea sa lichida, polietilena serveste ca un material care poate fi modelat, injectat si turnat in diferite grosimi si forme pentru a crea multe produse utilizabile diferite.

In forma sa solida, polietilena serveste mai multor scopuri. Obiectele obisnuite din plastic de acest tip (polietilena) includ vesela de unica folosinta, ambalaje alimentare, diferite alte cutii din plastic care au alte utilizari, sau chiar si saci de gunoi.

Istorie

Polietilena a fost sintetizata prima data de Hans von Pechmann, un chimist german care a descoperit-o din greseala cand incalzea diazometan. Abia in 1939, Michael Perrin a introdus o metoda de producere pentru polietilena, iar productia variantei de polietilena cu densitate scazuta a fost lansata pentru uz industrial.

Beneficii

Polietilena are mai multe caracteristici de inginerie dezirabile. Polietilena are o structura cristalina, motiv datorita caruia nu se dizolva la temperatura camerei. De asemenea, polietilena este un material plastic extrem de rezistent chimic, ceea ce o face perfecta pentru depozitarea materialelor caustice si pentru utilizarea ca obiecte de laborator chimice in unitatile de cercetare.

Polietilena este de asemenea folosita in mod obisnuit in situatiile in care materialele metalice nu sunt de dorit, cum ar fi atunci cand coroziunea datorata metalelor diferite este o problema.

Semnificatie

Dat fiind faptul ca este foarte rezistenta la caustice si solutii chimice, polietilena ramane un material durabil refolosibil pentru nenumarate aplicatii formate din plastic. De asemenea, polietilena este reciclabila, si astfel contribuie la reducerea productiei de depozite de deseuri si la reducerea costurilor de materiale ale intreprinderilor si consumatorilor casnici deopotriva.

Versatilitatea sa o face un material pe care societatea il foloseste pe scara larga si ar fi greu de gasit un inlocuitor pentru aceasta.

Dezavantaje

Intr-adevar, exista situatii in care este greu de gasit un inlocuitor pentru polietilena, insa exista multe situatii in care alternativele sunt mult mai eficiente. Drept dovada, pe piata au aparut ambalaje din materiale plastice biodegradabile, si vesela de unica folosinta biodegradabila, caserole si cutii de unica folosinta biodegradabile, iar exemplele pot continua.

Faptul ca polietilena este foarte rezistenta, poate fi un avantaj semnificativ in unele situatii, dar de cele mai multe ori este un foarte mare dezavantaj, pentru ca este un material care (desi poate fi reutilizat), atunci cand este aruncat, necesita sute de ani pentru a se desompune.

Cand cumparati vesela de unica folosinta din polietilena, cu siguranta o folositi o singura data, dupa care o aruncati. Ei bine, imaginati-va doar ca dvs. veti parasi aceasta lumea, la fel ca si copiii, nepotii si stranepotii dvs., iar farfuriile de unica folosinta pe care le-ati folosit candva (din polietilena), vor avea inca nevoie de timp pentru a se descompune.

In aceste conditii, este vital sa va indreptati atentia spre vesela de unica folosinta biodegradabila, si spre alte produse din materiale plastice biodegradabile. Acestea au nevoie de doar cateva saptamani sau cateva luni pentru a se descompune.

In plus, materialele plastice biodegradabile au compozitia 100% naturala, nu contin petrol si substante chimice, si nu polueaza mediul inconjurator in nici un fel.