Placi acrilice (plexiglass)_1

Ce diferențe sunt între policarbonat și plexiglass și care este mai potrivit pentru proiectele tale

Astăzi, pe piața construcțiilor există multe opțiuni pentru material plastic transparent, printre care se numără policarbonat și Plexiglas. Fiecare material este realizat din componente diferite, și prin urmare există o diferență între ele și trebuie să știi ce să alegi: policarbonat vs. plexiglass.

Policarbonat vs. plexiglass, care este diferența?

Policarbonatul și plexiglasul sunt cunoscute ca materiale plastic transparente. Ele sunt utilizate într-un număr mare de industrii și sunt adesea folosite în combinație între ele pentru a profita de diferitele proprietăți ale materialelor. 

Policarbonat vs. plexiglass? Care este cel mai potrivit pentru proiectul tău? Pentru a afla răspunsul corect la întrebare trebuie să știi să faci alegerea corectă între policarbonat și plexiglas. Iată câteva diferențe între aceste două materiale comune, care te pot ajuta să faci alegerea potrivită:

  • Putere

Ambele materiale au jumătate din greutatea sticlei obișnuite, dar sunt mult mai rezistente. Placa de plexiglas este puternică și poate rezista la impact de 5 ori mai mult decât sticla, în timp ce policarbonatul este mai rezistent și poate rezista la impact de 250 de ori mai mult decât sticla. Spre deosebire de plexiglas, la tăierea policarbonatului, nu se formează colțuri ascuțite.

  • Flexibilitate

Policarbonatul este mai flexibil decât plexiglasul. Plexiglasul este mai rigid, se poate crăpa atunci când este îndoit puternic și necesită încălzire pentru a se îndoi pe o rază mare.

Greutatea materialului

Policarbonatul este de 3 ori mai ușor decât plexiglasul cu aceeași grosime a foii. Pentru a face o comparație policarbonat vs. plexiglass trebuie să ții cont de proiectul tău.

  • Rezistență la radiațiile ultraviolete

Expunerea continuă a policarbonatului la lumina soarelui poate provoca îngălbenirea. Pentru a minimiza îngălbenirea, foile sunt tratate pentru a produce un produs stabil UV. Plexiglasul nu necesită protecție împotriva radiațiilor UV și aspectul său rămâne practic neschimbat în timp.

  • Transmiterea luminii

Foaia de policarbonat are o transmisie a luminii de 89%, comparativ cu 92% pentru plăci de plexiglas transparent. Plexiglasul este foarte potrivit pentru dispozitive optice.

  • Interval de temperatură de funcționare

Placa de plexiglas este utilizată în intervalul de temperatură de la -40 la +80 grade Celsius. Policarbonatul este capabil să reziste la temperaturi de la -50 de grade la +120 de grade Celsius, depășind sticla organică.

  • Nivel de siguranță la incendiu

Plexiglasul este foarte inflamabil și susține arderea, spre deosebire de policarbonat, care are un nivel ridicat de rezistență la foc. Atunci când faci o comparație policarbonat vs. plexiglass, ține cont de acest lucru.

Policarbonat vs. Plexiglas: Alegerea Ideală pentru Transparență Durabilă

  • Tăiere și găurire

Ambele materiale sunt ușor de prelucrat folosind instrumente convenționale, cum ar fi ferăstrău circular și burghie. Plexiglasul, spre deosebire de policarbonat, este mai ușor de tăiat, dar atunci când găurești lângă marginea materialului cu un burghiu nerecomandat pentru materiale plastice, există riscul ca acesta să se ciobească. Policarbonatul, atunci când este găurit cu un burghiu standard, chiar și aproape de margine, nu se va crăpa sau ciobi, datorită faptului că este durabil și dur.

  • Tratament

Policarbonatul oferă flexibilitate în timpul prelucrării și este mai puțin susceptibil la rupere în timpul procesării, decât plexiglasul. Procesarea foilor de plexiglas poate fi dificilă atunci când se fabrică structuri complexe. Când faci o comparație policarbonat vs. plexiglass ține cont de această caracteristică.

  • Lustruire

Plexiglasul este ușor de lustruit. Procesul de lustruire a policarbonatului este mai complex, iar rezultatele vor varia.

  • Recomandări de curățare și îngrijire

Ambele materiale sunt destul de ușor de curățat folosind o cârpă de bumbac sau o cârpă din microfibră și apă cu săpun. Nu este recomandat pentru niciunul dintre aceste materiale să fie curățat cu un solvent organic, deoarece poate provoca daune.

  • Durabilitate

Ambele materiale pot fi folosite în aer liber pentru o perioadă mare de timp. Foile de policarbonat sunt mai ușor de zgâriat decât foile de plexiglas. 

  • Preț

Există o diferență de preț între policarbonat vs. plexiglass, acesta din urmă fiind mai ieftin decât policarbonat. Acest lucru se datorează caracteristicilor de înaltă calitate ale policarbonatului.

Pe baza caracteristicilor, materialele au domenii de aplicare diferite. Plexiglasul, datorită transmisiei ridicate a luminii și rezistenței la zgârieturi, este folosit în realizarea de semne publicitare și corporative, geamuri pentru aeronave, în aparate optice, în realizarea de lentile de contact, acvarii mari și ferestre pentru piscine. Policarbonatul este folosit în construcții, industria alimentară, inginerie mecanică, industria auto, medicală și multe alte domenii. Din policarbonat pot fi realizate multe lucrări de construcție și arhitectură și multe obiecte de design interior.

Cu ce se taie policarbonatul?

Tăierea policarbonatului este ușor de gestionat chiar și pentru pasionații de bricolaj mai puțin experimentați. Pentru a tăia rapid și precis foaia de policarbonat, trebuie să urmezi mai multe reguli, care de altfel, sunt utile pentru majoritatea materialelor sintetice. 

Polizor electric

Dacă te întrebi cu ce se taie policarbonatul, primul instrument utilizat este polizorul utilizat cu un disc pentru metal, pentru a tăia uniform materialul. Pentru a face orice tăietură uniformă, se recomandă utilizarea unui disc cu dinți mici.

Ferăstrău circular

Al doilea instrument este un ferăstrău circular. Cel mai comun este cel de uz casnic. Lama trebuie să aibă dinți fini, astfel încât policarbonatul să fie tăiat și să nu fie rupt. Acest instrument este ușor de utilizat și nu necesită abilități speciale de pregătire. Dar totuși, pentru a fi mai încrezător, poți exersa în prealabil. 

Poți tăia policarbonatul în locuri unde ar fi dificil de tăiat cu un polizor. Policarbonatul este, de asemenea, destul de insensibil la generarea de căldură, indiferent de viteza de tăiere a ferăstrăului. Cu toate acestea, este important să alegi ferăstrăul circular potrivit și să urmărești viteza de avans. Abia atunci vei obține cea mai frumoasă tăietură.

Cuțit de papetărie

Al treilea instrument pe care îl folosesc des meșterii, este un cuțit de papetărie, de preferință de bună calitate. Orice începător se poate descurca cu acest instrument. 

Principalul lucru este să nu te grăbești când tai cu un astfel de cuțit, deoarece lama instrumentului este foarte ascuțită și te poți răni cu ușurință. Cu un cuțit de papetărie, poți tăia cu ușurință doar foi de policarbonat celular de 4-6 mm, deoarece policarbonatul de 8 mm este puțin mai dificil de tăiat.

Foarfece

Unii meșteri, de regulă, folosesc și o foarfecă. Poate că și tu poți folosi acest echipament pentru tăierea policarbonatului, atâta timp cât nu încalcă structura materialului și nu afectează corectitudinea tehnologiei sale de instalare.

Atunci când tai cu un polizor sau un ferăstrău electric, poartă ochelari de protecție, pentru a te proteja de praful și microparticulele care au tendința de a pătrunde în ochi.