Ce este si cum alegeti vata bazaltica?

Ce este si cum alegeti vata bazaltica?

0 Shares
0
0
0

Vata bazaltica este un material format din fibre extrem de fine de bazalt, care este compus din minerale plagioclaza, piroxen si olivina. Este similar cu fibra de sticla, avand proprietati fizico-mecanice mai bune decat fibra de sticla, dar fiind semnificativ mai ieftin decat fibra de carbon. Este utilizat ca material textil ignifug in industria aerospatiala si auto si poate fi folosit si ca un compozit pentru a produce produse precum trepiedii de camera.

Fabricare

Tehnologia de productie pentru vata bazaltica Rockwool este un proces cu o etapa: topirea, omogenizarea bazaltului si extragerea fibrelor. Bazaltul este incalzit o singura data. Procesarea ulterioara a materialelor BCF in materiale se realizeaza folosind „tehnologii la rece” cu costuri reduse de energie.

Fibra de bazalt este realizata dintr-un singur material, bazalt zdrobit, dintr-o sursa de cariera atent aleasa. Bazaltul cu aciditate ridicata (peste 46% continut de silice) si continut scazut de fier este considerat de dorit pentru producerea de fibre. Spre deosebire de alte compozite, cum ar fi fibra de sticla, in esenta nu sunt adaugate materiale in timpul productiei sale. Bazaltul este pur si simplu spalat si apoi topit.

Fabricarea fibrei de bazalt necesita topirea rocii de bazalt zdrobite si spalate la aproximativ 1.500 ° C (2.730 ° F). Roca topita este apoi extrudata prin duze mici pentru a produce filamente continue ale fibrei de bazalt.

Fibrele bazaltice au, de obicei, un diametru de filament cuprins intre 10 si 20 μm, care este destul de mult peste limita respiratorie de 5 μm pentru a face fibra de bazalt un inlocuitor adecvat pentru azbest. De asemenea, au un modul elastic ridicat, rezultand o rezistenta specifica ridicata – de trei ori mai mare decat cea a otelului. Vata subtire este de obicei folosita pentru aplicatii textile in principal pentru productia de tesaturi.

Vata mai groasa este folosita la infasurarea cu filament, de exemplu pentru producerea de CNGcilindri sau conducte. Cea mai groasa vata este utilizata pentru pultruzie, geogrid, tesatura unidirectionala, productie de tesaturi multiaxiale si sub forma de suvita tocata pentru armarea betonului. Una dintre cele mai potentiale aplicatii pentru fibra continua de bazalt si cea mai moderna tendinta in acest moment este productia de rebar bazalt, care inlocuieste din ce in ce mai mult rebar traditional de otel pe piata constructiilor.

In momentul in care intentionati sa cumparati vata bazaltica, este important sa tineti cont de cateva detalii importante, pentru a face cea mai buna alegere, iar in continuare vom vedea despre ce este vorba.

Continutul bazal

Lana de stanca este fabricata din bazalt, piatra verde de tei, dolomit si zgura, topindu-se la 1600 ° C si fibrata si formata. Cu cat continutul de bazalt este mai mare, cu atat calitatea produsului este mai buna. Exista 30%, 50% si 80% produse bazaltice pe piata. Continutul de bazalt din vata minerala de calitate slaba poate fi de pana la 20%. Zgura este generata de zgura cuptor de fier sau de alta zgura metalurgica. Are un coeficient scazut de acid si stabilitate chimica.

Valoarea PH a lanii de zgura este mai mare de 5, chiar mai mult de 6.Rezistenta la intemperii este instabila. Cand temperatura se schimba, fibra de zgura se va rupe si va pulveriza. si pierdeti rezistenta si izolarea termica. Deci, vata bazaltica nu trebuie folosita intr-un mediu umed. Daca se foloseste pentru izolarea exterioara a peretilor, aceasta va timpana si va cadea.

Durabilitatea chimica / rezistenta la intemperii-Coeficientul acid

Exista un cuvant special care descrie proprietatea de durabilitate chimica a coeficientului de vata de bazalt si zgura de lana-acid. Prezinta raportul dintre oxizii acizi si oxizii bazici din compozitia fibrelor, adica coeficientul de acid η = SiO2 + Al2O3.

Cao + MgO, cu cat este mai mare de η, cu atat este mai dificil sa topiti materialul, dar stabilitatea chimica este buna. Cu cat este mai mic de η, cu atat mai usor sa se topeasca, iar stabilitatea lanii va scadea. Valoarea coeficientului de acid poate fi testata in laborator.

Observa ca aspectul este plat sau nu, liantii sunt eventual sau nu, daca exista multe fotografii?

In timpul procesului de productie, uleiul si un liant din rasina fenol-formaldehida se pulverizeaza pentru a acoperi fibra aeriana. De obicei agentii sunt aplicati prin atomizarea lichidelor si va fi in cele din urma. Uneori exista blocarea pulverizatorului, acest lucru va duce la neuniformitatea liantului. O astfel de lana de roca va avea diferenta de culoare, locul care are liant de lipici este mai greu, locul care nu are este mai moale. Va duce la puntea termica. In plus, observati daca lana are multe impuscaturi. „Shot” este globulele care nu au fost fibrate in timpul procesului de filare. Acesta va influenta proprietatea de izolare. Ar trebui sa fie mai mica de 12% (diametru > 0,25 mm) conform GB11835-98.

Performanta la ardere

Performanta la ardere se refera la toate modificarile fizice si chimice care apar atunci cand un material de constructie arde sau intampina foc. Aceasta performanta se masoara prin caracteristicile suprafetei materialului, cum ar fi aprinderea si transmisibilitatea la flacara, caldura, fum, carbonizare, greutate si produse toxice.

Stanca in sine nu arde. Performanta de ardere a lanii de roca este buna. Poate sa taie focul, sa creasca sansele de a scapa in foc, sa asigure siguranta cladirii si sa previna prabusirea. Dar, uneori, unele fabrici vor folosi liant inferior, liantul poate fi inflamabil. Face efectul ignifug al lanii de roca redus foarte mult.

0 Shares
You May Also Like
consultanta-seo

Consultanta SEO

In acest capitol va prezentam oferta noastra de consultanta SEO . Aceasta are menirea de a invata de…
Citeste