Ce-este-si-la-ce-ajuta-glutationul

Ce este si la ce ajuta glutationul

Glutation sau glutationul, care mai este cunoscut si sub denumirea de GSH, este o molecula care se gaseste in mod natural in corpul dumneavoastra. Produs atat de ficat, cat si de neuroni din sistemul nervos central, glutationul este alcatuit din trei aminoacizi: L-cisteina , glicina si L-glutamat.

Glutationul este un antioxidant. Este implicat in metabolismul toxinelor si cancerigenelor, sinteza si repararea ADN-ului, sinteza proteinelor si prostaglandinelor, transportul aminoacizilor, functia sistemului imunitar, prevenirea deteriorarii celulelor oxidative si activarea enzimelor.

Sustinatorii acestui oxidant sunt de parere ca suplimentele de glutation pot ajuta la tratarea si prevenirea mai multor afectiuni de sanatate.

Beneficii pentru sanatate

Se spune ca glutationul protejeaza impotriva unei game largi de probleme de sanatate, inclusiv ateroscleroza, boala Lyme, boala Alzheimer, sindromul oboselii cronice, colita, colesterol ridicat, osteoartrita, alcoolismu, astm, cataracta, diabet, glaucom, boli de inima, hepatita, boli hepatice si boala Parkinson.

In plus, glutationul este pretins sa inverseze procesul de imbatranire, sa previna cancerul si sa pastreze memoria.

Mentinerea nivelurilor optime de glutation este esentiala pentru sanatatea dvs., potrivit unui raport din 2014 publicat in Medicina integrativa. Autorul remarca faptul ca glutationul joaca un rol cheie in apararea antioxidanta, descompunerea substantelor nutritive si reglarea multor procese biologice.

Autorul subliniaza de asemenea, ca deficitul de glutation contribuie la stresul oxidativ, care la randul sau influenteaza dezvoltarea multor boli (inclusiv boala Alzheimer, boala Parkinson, boala hepatica, fibroza chistica, anemia falciforma, cancerul, infarctul, accidentul vascular cerebral si diabetul).

In timp ce cercetarile privind utilizarea suplimentelor de glutation sunt destul de limitate, exista unele dovezi ca glutationul poate oferi anumite beneficii atunci cand este luat sub forma de supliment. Dar beneficiile s-ar putea datora cresterii L-cisteinei, deoarece glutationul este digerat in aminoacizii sai. Iata o privire asupra mai multor constatari cheie.

Sanatatea cardiovasculara

Intr-un studiu din 2017 publicat in Nutrition, cercetatorii au descoperit ca suplimentarea sublinguala cu glutation a contribuit la reducerea rigiditatii vasculare si a scazut colesterolul total si colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate scazuta (LDL) cu utilizarea pe termen lung. Markerii stresului oxidativ au ramas neschimbati in acest studiu.

Beneficii pentru piele

O serie de produse de ingrijire personala care contin glutation sunt comercializate pentru presupusele lor efecte de albire a pielii. Aceste produse includ sapunuri si creme. Cu toate acestea, unii oameni iau suplimente de glutation pentru albirea pielii. Desi glutationul este adesea sustinut ca o solutie naturala pentru albirea pielii, nu exista un sprijin stiintific pentru aceasta afirmatie.

Colita ulcerativa

Bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulcerativa, se caracterizeaza prin stres oxidativ, iar glutationul este un antioxidant cheie in tesutul gastro-intestinal.

Unele cercetari sugereaza ca N-acetilcisteina (NAC), un precursor al L-cisteinei, care poate creste nivelul glutationului in organism, poate ajuta la tratamentul colitei ulcerative prin reducerea impactului stresului oxidativ si scaderea inflamatiei in colonul ranit.

Autism

Un mic studiu publicat in Medical Science Monitor in 2011 arata o legatura intre nivelurile scazute de glutation si tulburarile din spectrul autismului. Copiii cu aceasta afectiune au niveluri mai scazute de glutation decat colegii lor care se dezvolta de obicei.

Pentru studiu, 26 de copii (cu varste cuprinse intre trei si 13 ani) cu diagnostic de tulburare de spectru autist au fost repartizati la opt saptamani de tratament fie cu suplimente orale de glutation sau glutation transdermic (un tip de tratament care implica administrarea de ingrediente active prin piele).

Rezultatele au aratat ca suplimentele de glutation au contribuit la cresterea nivelului de glutation al participantilor la diferite grade. Autorii studiului solicita cercetari suplimentare pentru a explora efectele utilizarii suplimentelor de glutation.

Acestea sunt in mare parte, cele mai importante detalii pe care trebuie sa le aveti la cunostinta in ceea ce priveste glutationul.