Ce-reguli-trebuie-sa-respectati-pentru-un-muls-corespunzator

Ce reguli trebuie sa respectati pentru un muls corespunzator?

Atat pentru a mentine sanatatea animalelor, cat si calitatea laptelui, trebuie sa va asigurati ca respectati anumite reguli pentru un muls corespunzator, motiv pentru care utilizarea unor mulgatoare de vaci trebuie sa se efectueze cu atentie.

Astfel, este recomandat sa se verifice in mod regulat informatiile cu privire la calitatea laptelui si sanatatea ugerului, care sunt oferite de asociatiile oficiale de tastare, de clinici veterinare, de procesatori si din ferma, prin utilizarea aparatului de identificare a celulelor somatice DCC sau a Testului de mastita California CMT.

In cazul in care inca nu utilizati mulgatoare de vaci, puteti accesa site-ul Mulgatoare-vaci.blogspot.ro, unde veti gasi prezentate oferte cu o gama variata de astfel de aparate, menite sa va usureze munca si sa va ajute sa obtineti lapte de calitate.

Indiferent de tipul de mulgatoare de vaci utilizat, este recomandat sa mulgeti mai intai vacile tinere si pe cele care au ugerul sanatos, iar la final se mulg vacile aflate sub tratament, urmand ca dupa aceea sa se igienizeze sistemul de muls utilizat. Daca doriti sa obtineti lapte de calitate, dar si sa respectati normele de calitate, se recomanda spalarea si dezinfectarea ugerului inainte de mulgere si utilizarea unor servete de unica folosinta, care sa fie umezite cu lotiuni pentru curatarea si ingrijirea pielii.

Este nerecomandat sa se utilizeze un servet pentru a curata ugerul mai multor vaci, iar inainte de a incepe procesul de mulgere cu ajutorul unuor mulgatoare de vaci, se recomanda ca primele 2-3 jeturi sa fie mulse in paharul de premulgere. Astfel, veti verifica aspectul si culoarea laptelui, pentru a preveni laptele anormal si a-l putea detecta.

Totodata, trebuie sa se verifice valoarea vidului la muls, iar nivelul de vacuum optim este determinat de catre producatorul instalatiei. Inainte de fiecare muls, este recomandat sa se verifice acest parametru, iar numarul de pulsatii trebuie sa se incadreze in limitele normei prescrise.

Atasarea unor mulgatoare de vaci se efectueaza in 60-90 secunde de la pregatirea mameloanelor si este indicat sa se utilizeze mansoane ale caror dimensiuni sa corespunda marimii sfarcurilor vacilor.

Extrem de important atunci cand utilizati mulgatoare de vaci este sa se evite supramulsul sau mulsul in gol. Acesta este principala cauza a aparitiei hipercheratozei, motiv pentru care se poate palpa ugerul, pentru ca atunci cand a fost golit suficient, sa se indeparteze aceste mulgatoare de vaci.

De asemenea, se poate utiliza si sistemul ACR, care permite senzorului de flux sa observe un flux redus al laptelui, pentru a se indeparta automat clusterele. Nu in ultimul rand, trebuie sa se verifice daca aparatul de muls este indepartat corect si trebuie sa asteptati ca activitatea de vacuum sa se incheie, pentru ca apoi sa indepartati mulgatoarele de vaci. In caz contrar, poate sa patrunda aer si sa favorizeze aparitia unor noi cazuri de mastita.

Prin respectarea acestor simple reguli, va asigurati ca laptele se bucura de o calitate superioara, dar si ca mentineti sanatatea animalelor dumneavoastra, aceasta fiind o prioritate pentru numerosi fermieri.