Ce sunt insecticidele?

Ce sunt insecticidele?

0 Shares
0
0
0

Insecticidele sunt substante chimice utilizate pentru a controla insectele prin uciderea lor sau impiedicarea angajarii lor in comportamente nedorite sau distructive. Aceste substante chimice sunt clasigicate in functie de structura lor, dar si in functie de modul lor de actiune.

Multe insecticide pe care le gasiti si pe https://www.esenzi.ro/pesticide-protectia-plantelor/insecticide-acaricide, actioneaza asupra sistemului nervos al insectei (de exemplu, inhibarea colinesterazei), in timp ce altele actioneaza ca regulatori de crestere sau endotoxine.

Tipurile de insecticide si modurile lor de actiune

Dat fiind faptul ca exista foarte multe tipuri de insecticide, cu diferite moduri de actiune, in urmatoarele randuri vom prezenta cateva dintre cele mai cunoscute si mai eficiente tipuri de insecticide. Veti afla de-asemenea si cum actioneaza acestea impotriva insectelor

Insecticide organoclorurate

Cele mai multe insecte care fac parte din aceasta categorie, asupra neuronilor provocand un dezechilibru de sodiu / potasiu care impiedica transmiterea normala a impulsurilor nervoase. Unele actioneaza asupra receptorului GABA (acidul γ-aminobutiric) care impiedica ionii de clora sa intre in neuroni provocand o stare hiperexcabila caracterizata prin tremoruri si convulsii.

Insecticide organofosfate

Cauza inhibarea acetilcolinesterazei (AChE) si acumularea acetilcolinei la nivelul jonctiunilor neuromusculare care provoaca strangerea rapida a muschilor voluntari si, in cele din urma, paralizia. Acestea sunt insecticide care au o raza larga, si de obicei sunt cele mai toxice dintre toate pesticidele pentru vertebrate.

Insecticide organosulfurice

Aceste insecticide prezinta activitate ovicida (adica, omoara stadiul de oua). Aceasta categorie de insecticide se utilizeaza numai impotriva acarienilor, si au o toxicitate foarte scazuta pentru diferite alte organisme.

Insecticide benzoiluree

Actioneaza precum niste regulatori de crestere a insectelor prin interferarea cu sinteza chitinei. Cel mai mare randament al acestui tip de insecticide este in controlul omizilor si a larvelor de gandac, dar ele sunt de asemenea renumite si pentru ca sunte ficiente pentru molia tiganeasca si musca ciupercilor. Unele tipuri sunt cunoscute pentru impactul lor asupra nevertebratelor (specii reduse) si pentru etapele de viata timpurie ale pestelui de soare (greutate redusa) (Boyle si colab., 1996).

Insecticide antibiotice

Actioneaza prin blocarea GABA a neurotransmitatorului la nivelul jonctiunii neuromusculare; hranirea si depunerea oualor se opresc la scurt timp dupa expunere, in timp ce decesul poate dura cateva zile. Cele mai promitatoare rezultate ale acestei categorii de insecticide este in controlul acarienilor paianjen si al altor daunatori de sera greu de controlat.

Hidrocarburi clorurate

Hidrocarburile clorurate au fost dezvoltate incepand cu anii 1940 dupa descoperirea (1939) a proprietatilor insecticide ale DDT. Alte exemple ale acestei serii sunt BHC, lindan, clorobenzilat, metoxiclor si ciclodienele (care includ aldrina, dieldrina, clordanul, heptachlor si endrina).

Unii dintre copusii din aceste insecticide sunt suficient de stabili si au o actiune reziduala indelungata; motiv datorita caruia aceste insecticide sunt deosebit de valoroase atunci cand protectia este necesara pentru perioade de timp indelungate.

Actiunea lor toxica nu este pe deplin inteleasa, dar se stie ca perturba sistemul nervos. Unele dintre aceste insecticide au fost interzise pentru eleefecte daunatoare asupra mediului.

Fumigantii

Fumigantii sunt compusi toxici care intra in sistemul respirator al insectei prin spiralele sale sau prin deschizaturile respiratorii. Aceste insecticide includ substante chimice precum cianura de hidrogen, naftalina, nicotina si bromura de metil si sunt utilizate in principal pentru uciderea daunatorilor produselor depozitate sau pentru fumigarea gradinei.

Contaminarea Mediului Si Rezistenta

Aparitia insecticidelor sintetice de la mijlocul secolului XX a facut ca controlul insectelor si al altor daunatori cu artropod sa fie mult mai eficienta, astfel de substante chimice raman esentiale in agricultura moderna, in ciuda dezavantajelor lor asupra mediului.

Prin prevenirea pierderilor de culturi, cresterea calitatii produselor si scaderea costului agriculturii, insecticidele moderne au crescut randamentul culturilor cu pana la 50% in unele regiuni ale lumii in perioada 1945-65.

De asemenea, au fost importante in imbunatatirea sanatatii atat a oamenilor, cat si a animalelor domestice; malaria, febra galbena si tifosul, printre alte boli infectioase, au fost mult reduse in multe zone ale lumii prin utilizarea lor.

Insa utilizarea insecticidelor a determinat, de asemenea, mai multe probleme grave, printre care contaminarea mediului si dezvoltarea rezistentei la speciile daunatoare. Deoarece insecticidele suntcompusi otravitori, pot afecta negativ alte organisme in afara de insectele daunatoare.

Acumularea unor insecticide in mediu poate reprezenta, de fapt, o amenintare serioasa atat pentru viata salbatica, cat si pentru oameni. Multe insecticide sunt de scurta durata sau sunt metabolizate de animalele care le ingereaza, dar unele sunt persistente, iar atunci cand sunt aplicate in cantitati mari, ele devin daunatoare pentru mediul inconjurator.

Cand se aplica un insecticid, o mare parte din acesta ajunge in sol, iar apele subterane pot deveni contaminate din aplicarea directa sau din scurgerea din zonele tratate. Principalii contaminanti ai solului sunt hidrocarburile clorurate cum ar fiDDT , aldrin, dieldrina, heptachlor si BHC. Datorita pulverizarii repetate, aceste substante chimice se pot acumula in soluri in cantitati surprinzator de mari (10–112 kilograme pe hectar).

Stabilitatea DDT si a rudelor sale duce la acumularea lor in tesuturile corporale ale insectelor care constituie dieta altor animale mai  mari din lantul alimentar , cu efecte toxice asupra acestora din urma.

Ocazional apar cazuri de intoxicatii cu insecticide impotriva oamenilor si utilizarea unui organofosfat comun, parathion, a fost redus drastic in Statele Unite in 1991, datorita efectelor sale toxice asupra muncitorilor din ferma care au fost direct expusi la aceasta.

0 Shares
You May Also Like
consultanta-seo

Consultanta SEO

In acest capitol va prezentam oferta noastra de consultanta SEO . Aceasta are menirea de a invata de…
Citeste
google_adwords

Google adwords

Google Adwords este un serviciu de reclama de tip PPC (pay per click) dezvoltat de Google recent pentru…
Citeste