Cum a aparut sicriul si care este istoria sa

Cum a aparut sicriul si care este istoria sa

0 Shares
0
0
0

Firmele de pompe funebre sunt locul in care te intalnesti in fiecare zi cu sicrie si alte obiecte specifice ritualului religios de inhumare. Dar oare cati dintre noi stim de fapt care este istoria sicriului si cum a aparut ceea ce astazi cunoastem drept sicriu. Foarte putini si este pacat ca se intampla asa pentru ca si acest domeniu, urat in esenta are parti fascinante.

In acest articol ne-am decis sa iti spunem mai multe despre sicrie si despre modul in care ele au ajuns asa cum le stim noi azi. Sicriele sunt lazi si cutii folosite pentru a expune si aseza corpul neinsufletit pentru a fi incinerat sau inhumat. Forma sicriului este diferita tinand cont de zona, de religie, de regiune si de stat, de traditii si de superstitii. Cele mai des intalnite modele sunt cele clasice care au 4 sau 6 colturi sau modelele hexagonale si uneori chiar si cele octogonale. Colturile sunt puse de obicei simetric.

Cuvantul sicriu a fost atestat documentar pentru prima data in limba engleza in anul 1380 si provine din cuvantul cofin care este din latina veche dar si din latinescul cophius care inseamna latinizarea cuvantului grecesc kophinos care se traduce prin cos. O forma foarte veche atestata a cuvantului kopina era scrisa utilizand un sistem de scriere silabic. Cutiile si lazile folosite la ingroparea decedatilor sunt cosciuge sau sicrie iar folosirea cuvantului de cutie ca refinitie a sicriului a aparut prima data la antreprenorii care se ocupau de pompe funebre in America de Nord.

Sicriele pot fi puse in pamant sau in asezari sub forma de casute numite cripte, mausolee si cavouri. Cenusa care rezulta dupa incinerare se aseaza in vase speciale numite urne mortuare sau funerare. Pentru cenusa nu sunt folosite sicriele.

De asemenea sicriul poate sa fie ornat si cu flori sau simboluri specifice religioase si poate fi accesorizat cu manere care se pun in general pe zonele laterale ale sicriului si pe zonele exterioare in timp ce pe capac se aseaza un crucifix si la interior se pune sicriul care se imbraca intr-o lenjerie speciala. Sicriele sunt destul de diferite daca tinem cont de stiluri, de traditie, de relegie si de formele simple de lemn care se foloseau inainte si care au evoluat in timp in modele bine finisate si foarte accesorizata.

In zonele din Asia sicriele erau confectionate din sticla cu scopul de a ajuta la o expunere foarte lunga cum este si sicriul facut din sticla pentru femei.

Forma sicriului poate sa difere. Exista astfel de produse dreptunghiulare dar sunt si hexagonale, trapezoidale sau unele dintre ele pot sa fie chiar octogonale. Capacul de la sciriu poate fi facut dintr-o bucata sau poate fi facut din mai multe piese di bucati. Capacul este format din mai multe piese si este preferat in general in America unde se gasesc mai multe modele cum sunt Senator, Triumf sau Boston. Sunt si unele tari ca Japonia unde sunt preferate sicriele rotunde.

Firmele de pompe funebre ofera o gama vasta de modele si materiale prietenoase cu mediul.

0 Shares
You May Also Like