Cum-alegem-vacile-de-lapte-pentru-ferma-noastra

Cum alegem vacile de lapte pentru ferma noastra?

0 Shares
0
0
0

In momentul in care ne gandim la ideea de a porni o afacere, primii indicatori de care trebuie sa tinem cont sunt cei care, pe termen lung, ne-ar putea aduce profit. Principial, suntem de parere ca indeletnicirile stravechi sunt cele mai productive la acest moment, datorita resurselor naturale pe care le detinem, dar si ca aceste ocupatii ne-ar face si cea mai mare cinste, ca natiune pe de-a-ntregul.

O idee foarte buna este cea a dezvoltarii agriculturii (sere, solarii, culturi de plante a caror crestere este specifica altor tari, culturi de ciuperci), dar si cea privitoare la investitii aduse pe segmentul zootehnic, prin cresterea animalelor pentru lapte sau carne.

Productivitatea din punct de vedere al laptelui, este foarte importanta in momentul dezvoltarii unei ferme zootehnice, insa aceasta vine ca si consecinta a unor investitii, care, in timp, se vor dovedi a fi cat se poate de benefice. Achizitionarea tehnicii de colectare a laptelui prin folosirea unor mulgatori cu capacitate mare, aranjarea spatiului de stocare a animalelor si angajarea unui personal calificat, pot face ca afacerea sa fie una dintre cele mai profitabile pe termen relativ scurt.

Pe langa etapele mentionate anterior, inainte de a demara acest proiect trebuie sa stim foarte bine care sunt cele mai productive rase de vaci, din punct de vedere al laptelui. Romania este cunoscuta pe plan mondial datorita calitatii laptelui, tocmai datorita faptului ca fermierii se axeaza pe cresterea unor anumite rase de vacute, binecunoscute pentru productivitatea lor.

Rasa de vaci de lapte Baltata Romaneasca este una dintre cele mai cunoscute pe plaiurile mioritice, fiind o specie bovina mixta, formata prin incrucisarea unei rase de tauri elvetieni cu o rasa autohtona de vacute din zona Transilvaniei. Precum ii spune si numele, aceasta vaca se deosebeste prin baltaturile de diverse nuante pe foond alb, de la culori rosiatice sau galbene pana la pete de culoare maro inchis.

Aceasta rasa este binecunoscuta pentru blandete si poate ajunge la varsta de un an la aproximativ 300 de kilograme. Constitutia este robusta, iar ca talie se situeaza in jurul valorii de aproximativ 130- 150 de centimetri. Datorita longevitatii, Baltata Romaneasca este una dintre cele mai utilizate rase de vaci crescute pentru lapte, cantitatea ce poate fi colectata de la aceasta ajungand chiar pana la 5000-6000 de litri de lapte in decursul unui an.

La mare cautare in randul fermierilor este si rasa Holstein, o rasa foarte avantajoasa din punct de vedere al productiei de lapte, aceasta situandu-se in jurul valorii de 6500 de litri pe an. Ramificatia europeana de rasa Holstein poate ajunge si pana la greutati de 650 de kilograme si nu intra in categoria vacilor autohtone, ea fiind o rasa importata din Olanda.

Aceasta rasa de vaca a stabilit recordul productiei de lapte in Romania (103 litri de lapte intr-o singura zi). Vacuta cu pricina se regasea la o ferma din judetul Alba, de unde provine dealtfel actuala posesoare a titlului de productivitate. “Ramona” a reusit performanta notabila de a produce 74 de litri de lapte intr-o singura zi.

Vaca bruna de Maramures este o vacuta atestata pentru prima data in Elvetia, adusa ulterior datorita productivitatii si pe plaiurile mioritice. Laptele provenit de la aceasta vacuta este foarte bun din punct de vedere calitativ si foarte bogat din punct de vedere al proteinelor.

Rasa este recunoscuta pentru longevitate si pentru abilitatile sale de a se acomoda relativ usor la conditii diverse de mediu si clima.

Rezistenta la anumite boli ce afecteaza in mod normal vacile de lapte, precum mastita, fac ca aceasta vacuta sa devina una dintre preferatele fermierilor si crescatorilor de vaci de lapte.

Acestea sunt doar 3 dintre tipurile de vacute ce pot fi alese in cazul in care ideea de afacere nu ne da pace.

Odata luata hotararea cu privire la rasa de vacuta, tot ce ne ramane de facut este sa ne achizitionam echipamentele specifice colectarii laptelui, in speta aparatele de muls si mulgatori, produse ce pot fi gasite pe site-ul www.mulgatoare-vaci.blogspot.com pe langa o multitudine de alte produse destinate dezvoltarii eficiente a unei idei de afaceri cu specific zootehnic.

Alte stiri actuale :

1. Ciudăţenie. O vacă a fătat un viţel cu două capete
2. Vin banii pentru producătorii de lapte şi carne de vită
3. Cum a cucerit laptele America: “got milk?”
4. DSV Alba informează producătorii de lapte din judeţ despre noile reglementări valabile în UE
5. Cum trebuie îngrijite animalele pe vreme de caniculă: o vacă trebuie să bea minim 38 de litri de apă zilnic

0 Shares
You May Also Like
consultanta-seo

Consultanta SEO

In acest capitol va prezentam oferta noastra de consultanta SEO . Aceasta are menirea de a invata de…
Citeste
google_adwords

Google adwords

Google Adwords este un serviciu de reclama de tip PPC (pay per click) dezvoltat de Google recent pentru…
Citeste