Boxele au scopul de a reproduce sunetele printr-un traductor electroacustic, unde undele electrice sunt transformate in energie mecanica, care mai tarziu devin unde de frecventa acustica.
Odata realizat acest lucru, sunetul este transmis treptat prin aer, astfel incat sa ajunga in cele din urma la urechile receptorului. Urechea este acea parte a corpului unde sunt captate aceste unde, care ulterior vor fi transformate in impulsuri nervoase care ajung la creier, pe care in cele din urma le interpretam drept voci, sunete, muzica sau onomatopee.
Principalele caracteristici ale boxelor
In primul rand, vom aprofunda in diferitele caracteristici care pot fi gasite la boxe in general. In acest fel, suntem siguri ca veti putea intelege mai bine cum functioneaza:
- Raspuns in frecventa
Aceasta valoare este legata de calitatea sunetului care ajunge la urechea umana. Se masoara la diferite niveluri de frecventa audio: de la 20 la 20.000 Hz. In acest sens, cu cat raspunsul in frecventa este mai mare, cu atat calitatea sunetului final este mai mare. Deoarece aceasta valoare nu este complet plata, raspunsul nu va fi acelasi la sunetele joase sau inalte. Din acest motiv, este foarte important sa existe o diferenta mica de sunet (in decibeli) pentru a evita distorsiunile.
- Putere
Aceasta caracteristica este legata de cantitatea de putere electrica pe care difuzoarele sunt capabile sa o reziste. Nu are nicio legatura cu puterea acustica si se masoara intotdeauna in wati. Daca difuzorul primeste prea multa “putere”, acesta poate fi deteriorat sau sunetul poate fi distorsionat. Trebuie remarcat faptul ca exista doua tipuri de putere:
- Putere nominala. Aceasta este cantitatea de putere “maxima” pe care o poate gestiona difuzorul inainte de a se deteriora. In caz contrar, poate fi deteriorat permanent, deoarece perifericul nu este capabil sa disipeze caldura produsa de curentul electric.
- Putere admisibila. Aceasta consta in varfurile de semnal pe care boxele le pot rezista in perioade scurte de timp, chiar inainte ca diafragma din interiorul bobinei sa se deterioreze.
- Impedanta
Impedanta este o valoare care se masoara in ohmi si are legatura cu “opozitia” pe care o are sunetul la trecerea printr-un curent alternativ. In cazul boxelor, impedanta variaza in functie de frecventa si deci si de modelul de difuzor. Intr-un fel sau altul, daca doriti sa obtineti cel mai bun transfer de energie intre sursa de sunet (amplificator) si difuzor, impedantele dintre ambele componente trebuie sa fie cat mai asemanatoare.
- Sensibilitate
Sensibilitatea masoara nimic mai mult sau mai putin decat relatia dintre nivelul electric de intrare al difuzorului si presiunea sonora obtinuta de sunetul produs. Se masoara intotdeauna in DB/W la o distanta de un metru si aplicand o putere de 1W direct difuzorului.
- Performanta
Aici se masoara gradul de sensibilitate al boxei. Este o valoare care determina relatia dintre puterea acustica radiata si puterea electrica de intrare. Daca performanta difuzoarelor este scazuta, aceasta este intre 1-5%. Adica daca intra 100W, de exemplu, intotdeauna vor iesi 1-5W.
- Deformare
Boxa poate fi considerata unul dintre sistemele audio care provoaca mai multa distorsiune, deoarece exista tot felul de elemente care o provoaca, cum ar fi vibratiile partiale sau debitul de aer. O mare parte din distorsiune apare de obicei in sunetele de bas.
Din ce in ce mai multi oameni opteaza pentru boxe wireless atunci cand redau muzica sau videoclipuri sub forma de filme sau seriale. Este de la sine inteles ca sunt foarte simple si confortabile de utilizat, deoarece nu au nevoie de niciun tip de cablu si ofera tot mai mult o calitate a sunetului foarte asemanatoare cu cea analogica.
Noi te incurajam sa achizitionezi si tu o boxa Bose portabila WiFi-Bluetooth si sa te bucuri de caracteristicile ei.