buc

Cum scapam de gandacii de bucatarie?

Cu siguranta insectele nu sunt cele mai bune prietene ale oamenilor, asa ca facem tot ceea ce ne sta in putinta pentru a ne apara de acestea.

De exemplu, atunci cand discutam despre insecte, oamenii se confrunta destul de des cu gandacii de bucatarie, asa ca in urmatoarele randuri ale acestui articol vom discuta mai multe detalii atat despre gandacii negrii de bucatarie, cat si despre gandacii rosii de bucatarie.

Veti putea afla tot ceea ce conteaza despre acesti gandaci, asa ca va invitam sa parcurgeti mai departe articolul.

Gandacul negru de bucatarie

Aspect:

  • Femelele au 22-30 mm lungime, in timp ce masculii au in jur de 21-25 mm lungime.
  • Aceste insecte au o culoare rosie respectiv maro inchis pana la negru.
  • Corpul tipic al acestor gandaci este aplatizat, iar gandacii au forma corpului rotunjita.

Biologie:

  • Gandacul negru de bucatarie prefera sa traiasca intr-un mediu cald si umed, intr-un mediu cu temperaturi de 20-29 grade Celsius.
  • In conditii optime, gandacii din aceasta specie se reproduc fara probleme pe tot parcursul anului.
  • Capsulele de oua (ooteca) produse de femela din aceasta specie sunt colorate rosu — maro pana la negru si contin aproximativ cate 16 oua.
  • Adultii din aceasta specie au o speranta de viata de aproximativ 5-6 luni.
  • In timpul vietii, o femela din aceasta specie poate produce aproximativ 70-190 de oua.

Raspandire:

  • Se spune ca gandacul negru de bucatarie isi are originile pe undeva prin zona tropicala si subtropicala a Asiei de Sud.
  • Specia poate fi gasita in prezent absolut oriunde in lume; asa ca putem gasi asemenea gandaci in diferite locuri precum in hoteluri si medii care tin de gastronomie, in bucatariile restaurantelor, in camine, spitale, brutarii, gradini zoologice, sere si toalete publice.

Daunator:

  • Gandacul negru de bucatarie este tipic daunator de provizii, materiale si igiena.
  • Fiind o insecta omnivora tipic, gandacul negru de bucatarie se hraneste cu absolut orice substanta nutritiva care este de provenienta animala sau vegetala, care ii este accesibila.
  • Alimentele infestate de catre acesti gandaci sunt compromise prin excremente, resturi de naparlire, elemente predigerate si secretii ale glandelor salivare, fapt care provoaca foarte multe probleme de igiena si prezinta un risc pentru sanatate.

Prevenire:

  • Este necesar sa ii fie acordata o mare atentie curateniei, mai ales in bucatarie.
  • Nu trebuie lasate o perioada lunga de timp alimentele neacoperite sau resturi de alimente in bucatarie.
  • Resturile biodegradabile este necesar sa fie scoase regulat in afara casei si aruncate.
  • Sa se efectueze cat mai des verificari, daca exista resturi alimentare prin casa.

Combatere:

  • In cazul unei invazii de gandaci dovedite, sunt necesare serviciile prestate de o firma profesionista, care va poate scapa de gandaci de bucatarie prin dezinsectie.
  • Masurile efective de combatere constau in atragerea gandacilor cu momeala, respectiv pulverizarea insecticidelor de contact asupra lor.
  • In multe cazuri sunt aplicate ambele metode.
  • combatere eficienta a gandacilor are rezultate doar prin actiuni continue de indepartare.
  • singura interventie de dezinsectie este in orice caz sortita esecului.

Asadar, aceasta a fost o scurta prezentare a gandacului negru de bucatarie. Sa nu uitam insa ca exista si gandacul rosu de bucatarie, pe care il vom prezenta in urmatoarele randuri.

Gandacul rosu de bucatarie:

Aspect:

  • 13-15 mm lungime.
  • Culoare galben-maronie.
  • Femelele sunt de regula mai inchise la culoare decat masculii.
  • Pe platosa gatului se vad doua dungi maro inchis.
  • Gandacii adulti au aripi relativ bine dezvoltate, dar nu pot zbura.
  • Au doua antene foarte lungi si un corp aplatizat, care le inlesneste accesul in cele mai mici crapaturi.

Biologie:

  • Gandacul rosu de bucatarie este in general activ noaptea, iar ziua sta ascuns.
  • Numai in cazul unei invazii in masa acestia ies afara ziua din ascunzatori.
  • Au o durata de viata cuprinsa intre 100 si 200 de zile.
  • La o saptamana de la imperechere apar pachetele de oua de culoare maronie.

Raspandire:

  • Gandacul rosu de bucatarie prefera sa traiasca in mediile calde si umede.
  • Temperatura optima pentru acest gandac este de 23-30 grade Celsius.
  • Gandacii rosii foarte des intalniti printre altele in hoteluri si medii ce tin de gastronomie, in bucatarii de restaurante, camine, spitale, brutarii, gradini zoologice, sere etc.
  • Pe langa aceste medii, gandacii rosii mai pot fi gasiti in case si apartamente private.

Daunator:

  • Sunt daunatori pentru provizii, dar si pentru materiale si igiena.
  • Gandacul rosu de bucatarie este omnivor tipic si se hraneste cu orice substanta nutritiva de provenienta animala sau vegetala.
  • Alimentele infestate de catre aceste insecte sunt compromise prin excremente, resturi de naparlire, elemente predigerate si secretii ale glandelor salivare, ceea ce determina numeroase probleme de igiena si prezinta un risc pentru sanatate.

Prevenire:

  • Pastrarea cat mai curata a mediului, mai ales a bucatariei.
  • Nu trebuie lasate mult timp alimente neacoperite si resturile de alimente trebuiesc aruncate.
  • Resturile biodegradabile trebuie duse regulat in afara casei si aruncate.

Combatere:

  • In cazul unei invazii de gandaci o firma profesionista, specializata in combaterea daunatorilor (firma de dezinsectie) poate remedia problema.
  • Masurile efective de combatere constau in atragerea gandacilor cu momeala, respectiv pulverizarea insecticidelor de contact asupra lor.
  • De multe ori sunt aplicate ambele metode.
  • combatere eficienta a gandacilor este posibila numai prin actiuni continue de indepartare.
  • singura interventie este in orice caz sortita esecului.