Cum se montează parchetul când locuința are sistem de încălzire prin pardoseală

Cum se montează parchetul când locuința are sistem de încălzire prin pardoseală?

0 Shares
0
0
0

Tot mai multă lume, în ultima perioadă, pare să fi înțeles despre avantajele sistemului de încălzire prin pardoseală. De altfel, și specialiștii în domeniu, dar și cei în amenajările interioare sunt de părere că toți cei care își doresc mai mult spațiu, sau poate să ofere un aer modern locuinței ar trebui sa opteze pentru incalzire in pardoseala.

Dar, cum ne dorim o locuință nu doar confortabilă, ci și una care să fie plăcută ochiului, iar pentru aceasta ai studiat mult ce stil de amenajari interioare se potrivește, ideea de a monta parchet pentru podeaua casei reprezintă o alegere firească. Dar oare cele două, parchetul și încălzirea prin pardoseală se pretează a fi folosite împreună? Descoperă răspunsul în rândurile de mai jos.

Da sau nu?

La prima vedere, răspunsul ar părea clar unul negativ. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că nu este o idee chiar atât de nebunească, doar că trebuie să se țină cont de unele reguli care chiar trebuie să fie respectate.

Coeficientul de rezistență termică a lemnului

Deși pare ceva complicat, vom încerca să ți-l explicăm pe înțelesul tău. Parchetul stratificat, dar și cel din lemn masiv sunt recunoscute și pentru faptul că sunt foarte sensibile la umiditatea și temperatura din camera, ceea ce înseamnă că în timp, dimensiunile lor au de suferit.

Poți scăpa de aceste probleme dacă montezi parchet de o grosime suficientă, dar atunci te confrunți cu o altă situație dificilă: cu cât parchetul este mai gros, cu atât sistemul de încălzire prin pardoseală nu se mai dovedește a fi unul eficient.

Nu se folosește acest sistem nici atunci când ai optat pentru montaj gresie în camera respectivă.

Se pare că parchetul laminat este de preferat atunci când vrei să ai parte de acest sistem de încălzire, dar nu este o veste chiar atât de proastă, pentru că se pare că acesta se află pe primul loc în preferințele românilor.

Cum se face montajul?

Montarea parchetului în camera unde avem de a face cu încălzire prin pardoseală se face doar după ce această instalație a fost pusă în funcțiune și, totodată, șapa s-a uscat și întărit perfect.

Specialiștii consideră ca înainte de a monta parchetul, instalația de încălzire să funcționeze timp de 14 zile, fără întrerupere, la parametrii la care a fost proiectată. Evident, pe perioada în care este montat parchetul, încălzirea va fi oprită.

Cel mai bine este să se opteze pentru montajul cu adeziv. Ulterior, după ce a fost montat parchetul, nu trebuie pornită instalația de încălzire încă 48 de ore, după care totul poate reintra în normal. Pentru a evita ca pardoseala să se usuce prea repede, instalația se conectează mai întâi la 15 grade C, după care se mărește treptat, timp de trei zile, până se ajunge la 20 de grade C.

Ultima recomandare a specialiștilor este ca după ce a fost montat parchetul, cele 20 de grade despre care aminteam mai sus să fie temperature maximă de încălzire pentru suprafața respectivă.

În cazul în care ți se pare prea puțin – deși vei constatat că nu este deloc frig, pentru că sunt încăperi mari, atunci poți apela la niște radiatoare electrice sau alte metode. Este complet interzisă însă creșterea temperaturii instalației de încălzire prin pardoseală.

0 Shares
You May Also Like