Cum-se-dimensioneaza-si-se-calculeaza-panourile-solare-fotovoltaice-necesare-unui-sistem-izolat

Cum se dimensioneaza si se calculeaza panourile solare fotovoltaice necesare unui sistem izolat

In acest articol, vom exemplifica calculul panourilor solare necesare pentru un sistem de panouri solare izolat/autonom (fara posibilitatea conectarii la retea) pe care dorim sa il folosim pentru o casa izolata sau orice alta proprietate, care necesita o anumita cantitate de energie.

Structura articolului va prezenta modul in care panourile solare sunt conectate in serie sau in paralel, cata energie produce un panou solar si pe baza acesteia, cum se calculeaza cate panouri solare fotovoltaice sunt necesare pentru a genera energie electrica, din energie solara, pentru cei care trebuie sa puna panouri solare acasa si care nu au conexiune la reteaua electrica, De exemplu…

Ca introducere, instalarea panourilor solare de inalta calitate este de o importanta vitala pentru o astfel de instalatie de generare a energiei electrice. Merita sa faceti o simpla cautare pe internet in cautarea comentariilor si referintelor inainte de a trece la o achizitie.

Energia generata de un panou solar:

Presupunem ca stiti deja cum functioneaza panourile solare si fundamentele energiei solare fotovoltaice. Astfel, pentru a calcula energia generata de un panou solar in timpul unei zile (panoulE), trebuie sa folosim urmatoarea ecuatie:

Panoul E =panoul I · PanoulV · HSP · 0,9 [WHD]

Fiind,panoul Ipanel si V curentul maxim si tensiunea maxima a panoului, HSP sunt orele de varf ale soarelui, iar 0,9 ar fi coeficientul de performanta a panoului (de obicei 85-90% la reducerea pierderilor). Energia rezultata ar fi exprimata in Whd.

Aceasta ar fi energia generata de un singur modul solar, dar daca, de exemplu, dorim sa stim cata energie va genera o instalatie de autoconsum fotovoltaic cu mai multe panouri solare, ar trebui pur si simplu sa aplicam urmatoarea formula:

Sigenerador-fotovoltaic = Igenerador-fotovoltaic · Vgenerador-fotovoltaice · HSP 0,9

Curentul, in acest caz, ar fi maximul rezultat din asocierea modulelor fotovoltaice conectate in paralel cu fiecare ramura (sir), iar tensiunea ar fi rezultatul sumei tensiunilor fiecarei ramuri (sir) conectate in serie.

Simbolul electric care este de obicei folosit pentru a reprezenta grafic un panou fotovoltaic este  insotit si de marcajul energiei verzi. Este evident ca acest sistem va aduce dupa sine o economie semnificativa.

Conexiune seriala si paralela:

In majoritatea proiectelor fotovoltaice, in special in instalatiile solare izolate si in functie de puterea instalatiei, va fi necesar sa se asocieze mai multe placi in serie sau paralele pentru a obtine nivelurile de tensiune si curent dorite.

Pentru conectarea modulelor solare fotovoltaice, exista optiuni posibile dintre care amintim una:

  • Conectarea panourilor solare inparalel: toate modulele sunt conectate prin polii lor pozitivi si, separat, prin toti polii negativi. Cu aceasta, ceea ce realizam este sa crestem curentul generat in ramura (suma curentilor fiecarui panou), dar aceeasi tensiune este mentinuta ca si cea a unuia dintre panourile care alcatuiesc ramura.

Cu alte cuvinte, daca conectam panourile in paralel, la iesirea ramurii vom avea suma curentilor fiecarei „sub-ramuri” si tensiunea de iesire a fiecarei „sub-ramuri”. O vedem mai bine cu un exemplu?

Motive pentru care sa iti pui panouri

Noile cercetari arata ca cumparatorii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru casele cu panouri solare pe acoperis , potrivit Departamentului de Energie. Acest lucru se poate datora practicilor durabile care devin mai cautate. Este usor de inteles cat de atragatoare poate fi o casa solara pentru un potential cumparator: majoritatea documentelor si toate lucrarile de instalare au fost deja facute, iar vanzatorul ar putea avea deja o idee buna despre cata energie este produsa in fiecare luna.

In timp ce agentii imobiliari, creditorii si evaluatorii inca incearca sa ajunga din urma cu industria – iar valoarea totala a casei tale depinde de mai multi factori – este un castig pentru multi proprietari de case solare.

Preturile la energie au crescut in ultimii cativa ani (crescand cu 34% din 2005 pana in 2015) si nu este intotdeauna sigur daca sau cand va incetini. utilitate, dupa cum este necesar, un avantaj al energiei solare este ca costurile cu energie sunt previzibile.

Indiferent daca achizitionati sistemul dvs. de energie solara cu inchiriere, imprumut, numerar sau Contract de cumparare a energiei electrice (PPA) , veti avea un plan de finantare simplu, cu mai putine surprize pe termen lung. Si cu cat puteti genera mai mult curent si utilizati energie curata pentru a va alimenta casa, cu atat sunteti mai putin dependent de utilitatea electrica locala.

Energia solara rezidentiala exista inca din anul 2000 si a progresat doar de acolo, deoarece mai multa cercetare si dezvoltare au fost dedicate energiei curate. Dar, indiferent daca energia solara exista de 9 sau 19 ani, siguranta este cea mai mare prioritate a noastra.

Cand chiar si mega-retailerii precum Amazon trec la energie solara, este clar ca sustenabilitatea este calea viitorului. SEIA raporteaza ca, pe masura ce costurile solare continua sa scada si stimulentele fiscale solare continua sa fie disponibile, energia solara va continua sa creasca in urmatorii 5 ani.