Un hard disk este prezent in configuratia oricarui laptop sau PC functional si se comercializeaza peste tot fiind acceptat de utilizatori fara foarte multe obiectii daca acestia sunt multumiti ca au suficient spatiu de stocare in schimul unui pret pe GB avantajos.
Mai tarziu, dupa ce produsul achizitonat incepe sa imbatraneasca si aplicatiile incep sa porneasca din ce in ce mai greu, sunt putin utilizatori care inteleg ca principala sursa a acestor probleme, si care influenteaza de fapt tot sistemul, este hard diskul.
Daca aveti posibilitatea, va recomandam ca in momentul in care optati pentru sisteme la mana a doua sa alegeti de fiecare data laptop second hand cu ssd.
Avand ca si mediu de stocare chip-uri de memorie flash care sunt gestionate cu un procesor dedicat, un SSD are un pricipiu pe care functioneaza cu mult diferit de cel al clasicului HDD – fiind piese lipsite in totalitate de obiecte mobile care oscileaza sau se invart in camp magnetic, SSD-urile au performatele limitate numai de chip-urile de memorie si de viteza procesorului dedicat.
Un SSD poate sa fie de sute de ori mai rapid ca si timp de acces la date, viteza de transfer sau viteza de scriere, dar prezinta si un avantaj considerabil si anume pretul pe GB al acestui spatiu de stocare.
Chiar daca pot sa se laude cu o functionare silentioasa si cu un consum de energie foarte mic sau cu o fiabilitate cu mult superioara unui HDD, un SSD este dezavantajat de pretul crescut si prducatorii sunt nevoiti, de asemenea, sa limiteze si capacitatea de stocare pentru ca preturile sa nu ajunga la valori uriase.
Prin comparatie cu platanele magnetice, pe care le are un HDD, care se scriu si se citesc doar in mod liniar pozitionand niste capete de citire sau de scriere peste zona dorita, un chip de memorie NAND este o memorie nevolatila care va perimte accesarea directa a blocurilor de date, fara sa conteze pozitionarea fizica in chipul de siliciu. In plus, avand si un procesor dedicat, se pot accesa simultan mai multe chipuri de memorie, si astfel, va creste viteza de transfer si timpul de acces va fi minim.
Desi lasa de dorit capacitatea de stocare in cele mai multe cazuri, chiar si acele SSD-uri aflate in game inferioare de preturi pot sa reduca foarte mult timpul de asteptare in momentul in care se pornesc aplicatiile sau cand se incarca sistemul de operare.
Viteza de transfer a unui HDD este in prezent suficienta cat sa nu cauzeze probleme atunci cand se transfera fisiere foarte mari, dar timpul de acces care inca se masoara in milisecunde este o limitare considerabila pentru un calculator modern si o vom resimti ori de cate ori pornim aplicatii sau transferam fisiere simultan.
Uneori un HDD se misca atat de repede incat se aude, iar sunetul produs de acesta uneori poate deveni deranjant, mai ales atunci cand reverbereaza prin carcasa calculatorului. Cu toate acestea bratul mobil de care dispune calculatorul este constrans de legi fizice, iar cererile numeroase pe care acesta le primeste pentru a accesa fisierele pot cauza blocarea temporara sau timpi de acces mai mari.